Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Micheľa platí ukrajinský Abramovič Achmetov

Na čele Šachtaru Doneck stojí od 11. októbra 1996 miliardár Rinat Leonidovič Achmetov (42). Majetok ukrajinského Ambramoviča odhadol nedávno časopis Korrespondent až na 31 miliárd dolárov, čo je v prepočte takmer 760 miliárd slovenských korún.

29.10.2008 06:49
Taliansko - Francúzsko, Micheľ Foto:
Slovenský rozhodca Ľuboš Micheľ ukazuje červenú kartu Francúzovi Ericovi Abidalovi.
debata

Najväčšie úspechy klubu sú spojené s menom najbohatšieho Ukrajinca. Odkedy v ňom pôsobí ako prezident, skončilo mužstvo v najvyššej domácej súťaži iba na prvom (2002, 2005, 2006, 2008) alebo druhom mieste a vybojovalo päť prvenstiev v Ukrajinskom pohári. Achmetov, zbohatol najmä na oceli a uhlí, podľa niektorých prehľadov aj najbohatší muž v Európe, je chránenec bývalého premiéra Viktora Janukovyča a poslanec za jeho Stranu regiónov. V Donecku okrem iného vybudoval luxusný hotelový komplex. V ňom trávi čas, pokiaľ sa zdržuje v rodnom meste, veľa dní však teraz prežije najmä v hlavnom meste Kyjeve.

Šachtar má bohatú tradíciu, vznikol už v roku 1936 a aj v bývalom Sovietskom zväze mal obdobia, keď patril k absolútnej domácej špičke. Štyri razy získal Pohár¤ZSSR a v najvyššej súťaži mu dva razy patrilo druhé miesto (1975 a 1979). Teraz vlastní klub luxusnú bázu, ktorá leží na kraji miliónového mesta v krásnom prostredí.

„Je to skvelá základňa, porovnateľná s podobnými centrami najväčších a najbohatších klubov na svete,“ tvrdí Jozef Marko, ktorý bol tri razy v Donecku ako delegát UEFA na zápasoch Ligy majstrov a navštívil aj klubovú základňu. „Od štadióna, ktorý je v centre mesta, leží asi desať, nanajvýš pätnásť kilometrov. Na obrovskom pozemku je viacero ihrísk s prírodnou aj umelou trávou, hala, kompletné regeneračné zariadenia, internát i hotel.“

Neďaleko starého olympijského štadióna, kde sa hrali aj futbalové zápasy OH 1980, finišuje stavba nového luxusného päťhviezdičkového štadióna Šachtaru, ktorý budujú aj kvôli finálovému turnaju ME 2012.

V kádri mužstva sú hráči ôsmich krajín (okrem iných šiesti Brazílčania), v aktuálnom ukrajinskom reprezentačnom výbere figurujú piati hráči Šachťaru. Vedie ho známy rumunský tréner Mircea Lucescu, ktorý vraj požíva veľkú Achmetovovu dôveru. Aj v tomto roku hrá tím v Lige majstrov. V C-skupine získal zatiaľ tri body, je za Barcelonou a Sportingom Lisabon a stále s reálnou šancou na postup.

V domácej súťaži sa veľkému favoritovi v tejto sezóne zatiaľ príliš nedarí. Po dvanástich kolách padol až na ôsme miesto zo šestnástich účastníkov (16 bodov). Na vedúce Dynamo Kyjev stráca už pätnásť bodov. Momentálne je na tom podstatne lepšie jeho mestský rival Metalurg, ktorý je druhý hneď za Kyjevom.

debata chyba