Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Slovan kúpil bývalý minister Černák

Bývalý minister hospodárstva Ľudovít Černák sa stal stopercentným vlastníkom akciovej spoločnosti futbalového klubu Slovan Bratislava. "Akcie som kúpil ako fyzická osoba," potvrdil pre Pravdu. Černák je predsedom predstavenstva Sitno Holdingu, s významným podielom v Slavii Capital Group (základné imanie 830 miliónov korún). V nej je členom dozornej rady.

24.01.2005 19:48
debata

Je preto pravdepodobné, že spoločnosti, v ktorých figuruje, v blízkej budúcnosti vstúpia v Slovane do hry. „Uskutočnili sa rozhovory, no žiadna transakcia nebola uzavretá,“ vyslovil sa viceprezident Slavie Capital Group pre marketing Peter Benčurik.

„Som rád, že sa našiel kupec a podarí sa zachrániť klub. A čím je silnejší, tým lepšie,“ vyslovil sa predseda predstavenstva doterajšej akciovky Slovana Eugen Cirák.  Obchod však bližšie nešpecifikoval. V najbližších dňoch bude stále administratívne zabezpečovať chod klubu. „Novému majiteľovi chcem zanechať čistý stôl,“ vraví Cirák.
Stredajší termín stretnutia členov a sympatizantov klubu, ktoré bolo zvolané ešte pred vlastníckymi zmenami, však zostáva v platnosti. „Chceme naň pozvať aj nového majiteľa,“ povedal Jozef Augustín z prípravného výboru občianskeho združenia Slovana.

Momentálny chod klubu je značne oklieštený a veľa nechýbalo, aby sa úplne zastavil. Odstavenie energií na Tehelnom poli vyhnalo A-mužstvo i ďalšie tímy na ihrisko Rapidu. Už to vyzeralo tak, že sa zverenci trénera Štefana Zaťka na včerajšom tréningu ani nezídu. Nakoniec však okolo jazera Kuchajda krúžil tucet futbalistov v belasom (z toho dvaja brankári, dvaja z B-mužstva), ku ktorým môžeme prirátať ešte dvoch zranených. 

„Situácia je katastrofálna. Doteraz sme neodohrali ani jeden prípravný zápas. Minulý týždeň sme mali hrať v Nových Zámkoch a v Šali, museli sme to však odvolať pre nedostatok hráčov.“ Príprava sa tak viac-menej obmedzuje na fyzickú stránku. ,,Nie je šanca nacvičovať herné činnosti," dodal Zaťko.

Slovan má pozastavené hráčske nákupy a môže prísť o ďalších futbalistov. Bukvič, Gajdoš i Hanták sú už v Artmedii, asi ich bude nasledovať aj brankár Kiss – koncom mesiaca mu vyprší výpovedná lehota. Zajačie úmysly má i obranca Michal Demeter, o ktorého je záujem v zahraničí. Nezmení na tom niečo správa o novom majiteľovi? ,,Počkám si, až sa predstaví. Najradšej by som však išiel preč," povedal. Nemožno sa mu čudovať, veď vlani videl len štyri výplaty. Tréneri sú na tom o čosi lepšie, dlhujú im ,,iba" tri celé.

Nový majiteľ prehovoril


„Pri kúpe prevážili emócie. Videl som, v akom stave sa nachádza vlajková loď slovenského futbalu…“ vyjadril sa Ľudovít Černák o svojich pohnútkach vstúpiť do Slovana. O prvých krokoch, ktoré chce urobiť: „V prvom rade uhradiť dlhy akciovej spoločnosti, záväzky voči hráčom a trénerom, energie. Už dnes sa stretnem s realizačným tímom i hráčmi. Treba konať veľmi rýchlo. Počas jari je potrebné stabilizovať pomery v klube, tak, aby v budúcej sezóne hral Slovan o postup do prvej ligy. Som pripravený na to, že si to vyžiada investície.“ V horizonte troch až piatich rokov by chcel vrátiť klub do pohárovej Európy. Takisto hodlá riešiť aj dlhy občianskeho združenia Slovana, ktoré sú vyššie ako v akciovke. Čo sa týka budúcnosti štadióna na Tehelnom poli, netrvá na jeho (spolu)vlastníctve. „Myslím si, že by sa ňom malo podieľať 4–5 spoločností. Aj v zahraničí je bežnou praxou, že štadión vlastní developerská spoločnosť spolu s mestom.“ Nevylučuje, že jedným z vlastníkov by mohol byť aj futbalový zväz, ktorý včera navštívil. „Pre mňa je dôležité, aby bolo zmluvne podchytené, že Slovan bude mať svoj domov. A nevidím problém v tom, prečo by nemohol štadión slúžiť aj ako národný.“

debata chyba