Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky
Liga majstrov - Finále

29.05.2021 o 21:00

Manchester City
0 : 1
(0:1)
Chelsea FC
Naposledy zmenené pred 3 rokmi
obnoviť
Filter

To je odo mňa z tohto zápasu a i celej tejto sezóny Ligy majstrov všetko. Ďakujem vám za pozornosť a prajem pekný zvyšok večera.

Posledným z nich bol kapitán Chelsea César Azpilicueta, ktorý si z rúk predsedu UEFA Aleksandra Čeferina prevzal pohár pre víťaza Ligy majstrov a spolu so svojimi spoluhráčmi ho zdvihol nad hlavu. Chelsea je tak víťazom Ligy majstrov 2020/2021!

Na pódium už vychádza Thomas Tuchel, za ktorým si prichádzajú prebrať medaily všetci hráči Chelsea. Nemecký tréner sa po minulej sezóne, v ktorej prehral finále na lavičke Paríža Saint-Germain, dočkal výhry v Lige majstrov.

Hlavní rozhodcovia si na pódiu, ktoré bolo po zápase postavené na hracej ploche, prevzali pamätné medaily. Za nimi nasledovali hráči Manchesteru City, ktorí si prebrali strieborné medaily.

Štatistiky zápasu:

Držanie lopty: 58 % : 42 %.
Strely na bránu: 1:2.
Strely mimo: 2:5.
Rohy: 3:1.
Ofsajdy: 1:3.
Fauly: 14:13.

Manchester City v druhom polčase výrazne zvýšil svoju aktivitu a postupom času dostal Chelsea pod veľký tlak, cez skvele organizovanú obranu londýnskeho tímu sa ale nedostal takmer k ničomu. Taktickú bitku zvládli futbalisti Chelsea skvele a aj keď sa dlhé pasáže nedostali k lopte, tak mohli nervóznych hráčov Manchesteru City potrestať ďalším gólom. Obrovskú gólovú príležitosť však Pulisic nepremenil a Chelsea tak tŕpla doslova až do úplného konca, pretože v posledných sekundách zápasu minul Mahrez Mendyho bránu krásnou strelou len o milimetre. Víťazstvo Chelsea, o ktorom rozhodol gólom pred koncom prvého polčasu Kai Havertz, sa však dá považovať za zaslúžené, pretože až na poslednú Mahrezovu strelu nepustila City k žiadnej vyloženej gólovej príležitosti. Naopak sama bola pri svojich útokoch strelecky aktívnejšia a hlavne výrazne nebezpečnejšia.

Thomas Tuchel, ktorý prišiel k Chelsea v priebehu sezóny, sa tak stáva tretím nemeckým trénerom za sebou, ktorý doviedol klub k víťazstvu v Lige majstrov. Pred ním sa to podarilo Jürgenovi Kloppovi s Liverpoolom v roku 2019 a v roku 2020 Hansimu Flickovi s Bayernom Mníchov.

Chelsea FC sa stáva víťazom Ligy majstrov 2020/2021 a druhýkrát v histórii vyhráva najprestížnejšiu európsku klubovú súťaž!

90+7

Koniec zápasu.

90+7

Odrazená lopta po Walkerovom autovom vhadzovaní spadla na hranici šestnástky k Mahrezovi, ktorého strela z voleja len o milimetre minula ľavú spojnicu Mendyho brány.

90+6

Jesus sa rozbehol na pravé krídlo, kde sa mu ale nepodarilo prejsť cez Christensena. Dán mu loptu odkopol do autu.

90+5

Stones s Rúbenom Diasom vleteli do Rüdigera, ktorý po tomto vzdušnom súboji zostal sedieť na trávniku. Manchesteru City je odpískaný útočný faul a čas na vyrovnanie sa mu tak rýchlo kráti.

90+4

Skvele hrajúci Kanté vybojoval loptu na vlastnej polovici a v strede poľa si vypýtal faul. Havertz si nabiehal za pasom za obranu City z ofsajdu, ešte ale zdržal rozohrávku brankára Edersona.

90+3

Walker hodil loptu dlhým autovým vhadzovaním do šestnástky Chelsea, kde spadla priamo pred Chilwella a ten ju bez váhania odkopol až k brankárovi City Edersonovi.

90+2

Mahrezov center do šestnástky Chelsea odhlavičkoval do autu Christensen. Tlak Manchesteru City sa s blížiacim sa záverom zápasu stupňuje.

90+1

Havertz získal loptu na vlastnej polovici ihriska a potiahol ju na útočnú polovicu. Tam bol taktickým faulom Mahreza zastavený.

90

Bude sa hrať ešte sedem minút.

90

Gündoğanov center po zemi preletel z ľavej strany až na zadnú tyč, kde loptu nedokázal Chilwell odkopnúť. Tá sa tak dostala k Fodenovi, ktorý po Mahrezovej prihrávke vystrelil zblízka len do blokujúceho Christensena.

89

Havertz dobehol na hracej ploche nákop na pravé krídlo a posunul loptu dozadu na dobiehajúcich spoluhráčov. Ich kombinácia okolo šestnástky City neviedla k ničomu nebezpečnému, zhruba o minútu ich však priblížila k víťazstvu.

88

Žltú kartu za podrazenie Havertza sklzom zozadu v strede poľa dostáva Gabriel Jesus (Manchester City).

87

Mendyho odkop na útočnú polovicu odhlavičkoval Rúben Dias do autu. Futbalisti Chelsea môžu kombináciou v strede poľa získavať cenné sekundy.

86

Walker krásnym centrom z pravého krídla hľadal na zadnej tyči nabiehajúceho Agüera, ten ale loptu na hracej ploche spracovať nedokázal. Do hry ju vráti odkopom od svojej brány gólman Chelsea Mendy.

85

Walkerov center z pravej strany podbehol v šestnástke James a za ním sa k lopte dostal Agüero. Ten ju chcel ešte oblúčikom prihrať na Jesusa, brankár Chelsea Mendy ale jeho úmysel prečítal a loptu bez vážnejších problémov chytil.

84

Fernandinho pri snahe vybojovať loptu podrazil sklzom Rüdigera. Chilwell loptu posunul dozadu a Azpilicueta potom nepresným nákopom na hrot útoku poslal hrací predmet priamo k brankárovi Manchesteru City Edersonovi.

83

Chilwellov center do stredu šestnástky Manchesteru City odhlavičkoval Rúben Dias a Jorginho potom z voleja vystrelil výrazne mimo Edersonovej brány.

82

Chilwell sa chcel na ľavom krídle uvoľnil cez Walkera, ktorý mu šliapol na nohu. Priamy kop pre Chelsea, ktorá sa s rozohrávkou tejto štandardnej situácie zrejme ponáhľať nebude.

81

Pulisic si spracoval na útočnej polovici odkop brankára Mendyho, jeho prihrávku cez Zinčenka na Havertza ale zastavil Rúben Dias. Po jeho odkope sa lopta dostala v strede poľa k hráčom Chelsea.

80

Striedanie v tíme Chelsea FC: z ihriska odchádza Mason Mount, prichádza Mateo Kovačić.

79

Posledné minúty sa už odohrávajú takmer výhradne na polovici Chelsea. De Bruyne sa medzitým na chvíľu vrátil na striedačku Manchesteru City, po niekoľkých minútach ale opäť zamieril do šatne.

78

Mahrezov center na prednú tyč odhlavičkoval hneď prvý brániaci hráč Chelsea. Lopta sa potom vrátila na pravé krídlo práve k Mahrezovi, aj jeho druhý center však obrana „The Blues“ vyriešila.

77

Po tejto krátkej prestávke sa hráči Manchesteru City dostali k lopte a môžu pokračovať v obliehaní obrany Chelsea. Tá je však v dnešnom zápase veľmi pevná, čo potvrdil zablokovaním centru z pravého krídla Chilwell.

77

Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Raheem Sterling, prichádza Sergio Agüero.

75

„The Blues“ loptu získali a napriek vysokému presingu Manchesteru City si ju prihrávajú na vlastnej polovici ihriska. City je nútené behať za prihrávajúcimi si protihráčmi po celej ploche útočnej polovice.

74

Tlak „The Citizens“ tak môže pokračovať. Sterling si nabehol na ľavú stranu šestnástky na Fernandinhovu kolmicu a prihrávkou takmer z bránkovej čiary hľadal Jesusa. Loptu pred ním pohotovo odkopol do autu Chilwell.

73

Havertz vyštartoval po kolmici zo stredu poľa do otvorenej obrany City a prihrávkou do šestnsátky ešte posunul loptu na rozbehnutého Pulisica. Ten prehodil vybiehajúceho brankára Edersona, lopta ale skončila tesne mimo brány Manchesteru City.

72

Mahrez si naviedol na pravom krídle loptu na center, ktorý však bez väčších problémov odhlavičkoval až do stredu poľa Christensen. Pri stredovom kruhu potom guľatý nezmysel opäť získali pod svoju kontrolu hráči Manchesteru City.

71

Po ňom sa Azpilicueta vrátil na hraciu plochu a hneď sa zapojil do bránenia ďalšieho postupného útoku Manchesteru City. Ten má v týchto chvíľach výraznú územnú prevahu.

70

Práve Azpilicuetu zasiahol do kolena v tvrdom súboji o loptu Jesus a kapitán Chelsea musí byť tiež okamžite ošetrený.

69

Mahrezov center po prihrávke Fodena na pravú stranu šestnástky Chelsea odkopol v sklze na roh kapitán Chelsea Azpilicueta. Rozohrávka rohu sa Mahrezovi vôbec nevydarila a lopta skončila až v strede poľa.

68

Rúben Dias nakopol loptu do šestnástky Chelsea, odkiaľ ju ale obrancovia londýnskeho tímu odhlavičkovali. Lopta sa potom vrátila k hráčom Manchesteru City, ktorý pokračujú v útoku.

67

V posledných minútach sa začína na trávniku pritvrdzovať. Sériu niekoľkých tvrdých súbojov ukončil hlavný rozhodca odpískaním faulu Jamesa na Jesusa.

66

Striedanie v tíme Chelsea FC: z ihriska odchádza Timo Werner, prichádza Christian Pulisic.

65

City oblieha pokutové územia Chelsea, nedokáže sa však dostať ani k strele, ani k centru. Londýnčania napokon loptu získali, po ťažkej prihrávke dozadu však musel Christensen hrací predmet odkopnúť pred napádajúcim Mahrezom do autu.

64

Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Bernardo Silva, prichádza Fernandinho.

64

Havertzov krížny nákop na rozbehnutého Mounta sklepol hlavou k svojmu brankárovi Walker. Ederson loptu okamžite rozohral na spoluhráčov na útočnej polovici ihriska.

63

Chelsea odpovedá svojím postupným útokom, ktorý ale v tejto chvíli prebieha ďaleko od pokutového územia Manchesteru City.

62

Foden vystrelil zo strednej vzdialenosti trochu zbrklo vysoko nad Mendyho bránu.

62

Strely: 5:5
Strely na bránu: 1:2

61

Sterlingovu prudkú strelu z hranice pokutového územia zasiahol pri snahe o blok do ruky v šestnástke Chelsea Jamesa, hlavný rozhodca ale ukázal, že sa lopta odrazila do ruky od hrude. Verdikt hlavného rozhodcu následne potvrdil i VAR.

61

De Bruyne zamieril v sprievode lekára Manchesteru City priamo do šatne.

60

Striedanie v tíme Manchester City: z ihriska odchádza Kevin De Bruyne, prichádza Gabriel Jesus.

59

De Bruyne s poriadne napuchnutým okom odchádza po vlastných za autovú čiaru. Je možné, že utrpel ešte i otras mozgu, čo nie je dobrou správou nielen pre Manchester City, ale i pre belgickú reprezentáciu pred blížiacimi sa Majstrovstvami Európy…

57

Žltú kartu za tento svoj zákrok proti De Bruynemu dostáva Antonio Rüdiger (Chelsea FC). Ten je už na nohách, De Bruyne je ale naďalej na trávniku a stále je ošetrovaný.

56

Rüdiger sa postavil v strede poľa do cesty De Bruynemu, s ktorým sa zrazili hlavami. Obaja hráči zostávajú ležať na trávniku a musia byť ošetrení.

55

Chilwellov center zhruba do stredu pokutového územia Manchesteru City odhlavičkoval Rúben Dias a následný nákop Kantého na ľavé krídlo nebol presný a skončil za bránkovou čiarou.

54

Mount si na pravej strane útočnej polovice navádzal loptu k šestnástke Manchesteru City a zozadu ho stiahol na trávnik Gündoğan. Priamy kop pre Chelsea.

53

Už v strede sa však hracieho predmetu zmocnili hráči Manchesteru City. Zinčenkovu prihrávku vystihol James, ktorý loptu hneď poslal na rozbehnutého Wernera a pred ním ju v sklze zastavil Rúben Dias.

52

Kanté výborným sklzom vypichol pred vlastnou šestnástkou loptu De Bruynemu. Chelsea po jej zisku rýchlo prechádza do útoku.

51

Ďalšia kombinácia „The Citizens“ tiež neviedla k ničomu nebezpečnému. Hráči Chelsea loptu získali a obrancovia londýnskeho tímu si ju prihrávajú na vlastnej polovici.

50

Brankár City Ederson musel vybehnúť až takmer na hranicu vlastného pokutového územia, aby chytil loptu po vzdušnom súboji Rúbena Diasa s Wernerom.

49

Gündoğan našiel prihrávkou na pravé krídlo Walkera, ktorý si vymenil loptu s Bernardom Silvou a nakoniec nacentroval do pokutového územia Chelsea. Loptu chytil pripravený brankár Mendy.

48

Manchester City vstúpil do druhého dejstva veľmi aktívne a opäť sa dostal s loptou na útočnú polovicu. Prihrávkami zo strany na stranu oblieha obranu Chelsea.

47

Azpilicueta fauloval na vlastnej polovici De Bruyneho. Následnú štandardku rozohral centrom do šestnástky Foden, jeho nákop ale zastavil hneď prvý brániaci hráč Chelsea, ktorým bol Kanté.

46

Výkop druhého polčasu mali hráči Chelsea. Cez prestávku nedošlo k žiadnemu striedaniu.

46

Začal sa druhý polčas.

Druhý polčas sa začne približne o 22:05.

Po prvom polčase sú k víťazstvu v Lige majstrov bližšie hráči londýnskeho tímu. Aj keď mal Manchester City loptu o niečo častejšie na kopačkách a vstúpil aktívnejšie do zápasu, tak sa, i vďaka výborným zákrokom obrancov Chelsea, k ohrozeniu brankára Mendyho nedostali. Londýnčania boli pri prechode do útoku rýchlejší, kreatívnejší a aj keď ani oni nemali veľké množstvo gólových príležitostí, tak sa dokázali presadiť zásluhou Kaia Havertza. Pred druhým polčasom tak musí Pep Guardiola a jeho tím vymyslieť, ako zareaguje na tento vývoj.

Štatistiky po 1. polčase:

Držanie lopty: 53 % : 47 %
Strely na bránku: 1:2
Strely mimo: 0:2
Rohy: 1:1
Ofsajdy: 1:2
Fauly: 7:6

45+3

Prvý polčas sa skončil.

45+2

Manchester City sa ešte predsa len dostalo k lopte a i na útočnú polovicu, dobre zoradená obrana futbalistov Chelsea ho ale nepúšťa do bezprostrednej blízkosti vlastnej šestnástky.

45+1

Záver prvého polčasu sa zatiaľ odohráva pod taktovkou Chelsea. Kanté oblúčikom do šestnástky našiel Wernera, ktorý si loptu spracoval na hrudi, z otočky ale veľmi nevydarenou strelou minul Edersonovu bránu.

45

Nadstavený čas sú tri minúty.

44

Chelsea obrala hneď po výkope po góle futbalistov Manchesteru City o loptu a môže tak opäť kombinovať.

42

Chelsea dala gól!
Chelsea otvára skóre! Mount krásnou kolmicou zo stredu poľa medzi obrancov Manchesteru City vyslal do samostatného úniku KAIA HAVERTZA. Ten si loptu posunul kľučkou pred pokutovým územím City i trochu so šťastím okolo vybiehajúceho brankára Edersona, ktorý loptu mimo vlastnej šestnástky zasiahol rukou, a následne už bez problémov poslal loptu do prázdnej brány.

41

Chelsea sa prekombinovala na útočnú polovicu, kde sa snaží ďalším útokom plným krátkych prihrávok dostať do blízkosti pokutového územia. Zatiaľ sa jej to nedarí.

40

Chilwellov pas do šestnástky chcel Werner sklepnúť pre Havertza, pred ním však loptu odkopol až na polovicu Chelsea Rúben Dias.

39

Striedanie v tíme Chelsea FC: z ihriska odchádza Thiago Silva, prichádza Andreas Christensen.

38

Thiago Silva sa vrátil na trávnik, po niekoľkých desiatkach sekúnd je ale znovu na trávniku a zdá sa teda, že brazílsky stredný obranca Chelsea vo finále dohral.

37

Kanté získal loptu a vyslal dopredu Havertza. Ten si chcel v pokutovom území Manchesteru City posunúť loptu kľučkou na ľavačku, Zinčenko ale jeho úmysel prečítal a loptu mu vypichol.

36

Držanie lopty: 58 % : 42 %

36

Oba tímy využívajú túto prestávku na občerstvenie.

35

Thiago Silva zrejme zle dopadol po hlavičkovom súboji s Fodenom a zdá sa, že má svalové problémy. V tejto chvíli sa nachádza za autovou čiarou v opatere lekárov Chelsea.

35

Prvú žltú kartu dostáva za zásah vysokou nohou do stehna Mounta Ilkay Gündoğan (Manchester City).

33

Chilwell si mohol nabehnúť na pas Thiaga Silvu, Walker však bol rýchlejší a hlavou loptu nasmeroval k svojmu brankárovi Edersonovi.

32

Hráči Chelsea museli zacúvať až k vlastnej šestnástke a lopta sa opäť dostala i k brankárovi Mendymu. Ten rozohral úspešne a Londýnčania sa tak dostali i na útočnú polovicu.

31

Hra sa rýchlo prelieva zo strany na stranu a už tak môžeme sledovať postupný útok Chelsea. Londýnčania si prihrávajú loptu hlavne v blízkosti stredového kruhu.

30

Walker sa cez Chilwella dostal k centru z pravej strany a nechýbalo veľa, aby loptu zasiahol Mahrez. Sterling potom strieľal z hranice šestnástky a aj keď sa hrací predmet možno jemne dotkol o ruku Azpilicuetu, tak ju mal určite „pri tele“.

29

Werner si spracovával prihrávku medzi obrancov Manchesteru City v ofsajde. Domáci hráči musia prejsť do postupného útoku proti výborne sformovanej obrane Chelsea.

28

Londýnčania si prihrávajú loptu na vlastnej polovici a keďže ich vysoko napádajú hráči Manchesteru City, tak sa do kombinácie zapojil i brankár Mendy.

27

De Bruyne výbornou prihrávkou do šestnástky našiel rozbehnutého Fodena, ktorého strelu zablokoval skvelým obranným sklzom Rüdiger. Loptu si potom stiahol zo vzduchu do rukavíc gólman Chelsea Mendy.

Pep Guardiola sa v prípade dnešnej výhry môže stať šiestym trénerom, ktorý dokáže vyhrať najprestížnešiu európsku klubovú súťaž s dvomi rôznymi klubmi.

26

Jamesov center na hranicu bránkoviska obrana Manchesteru City vyriešila a lopta sa po malej domov od Kantého dostala až k brankárovi Mendymu. Ten ju nakopol na útočnú polovicu, kde loptu vybojovali hráči City.

25

Kantého na útočnej polovici podrazil Rúben Dias. Štandardná situácia pre Chelsea z pravej strany.

24

Sterling spadol pri ľavej autovej čiare v súboji s Jamesom a zasiahol loptu rukou. Hlavný rozhodca Antonio Mateu Lahoz nedovolený zákrok neodpískal, naopak odpískal Sterlingovi hru rukou.

23

A John Stones potom odhlavičkoval spred vlastného bránkoviska i Jamesov center z pravého krídla. Možný rýchly protiútok Manchesteru City potom zastavil faulom na Mahreza Jorginho.

22

Brankár Chelsea Mendy rozohral po zemi na spoluhráčov v strede poľa a tí sa prekombinovali k pokutovému územiu City. Chilwellov prízemný center odvrátil Stones.

21

Sterling vysunul prihrávku na ľavú stranu šestnástky do nábehu De Bruyneho, ktorého center zablokoval v sklze kapitán Chelsea Azpilicueta. De Bruynemu bol následne odmávaný ofsajd.

20

Londýnčania však opäť úspešne vytlačili za stredovú čiaru a dobre sa pohybujúci Werner donútil obrancov City zacúvať až pred vlastné pokutové územie.

19

Azpilicueta rezolútne odkopol prihrávku De Bruyneho na ľavé krídlo na Sterlinga. Manchester City sa každopádne postupne približuje k pokutovému územiu Chelsea.

18

Chelsea drží vysokým presingom kombinujúcich futbalistov Manchesteru City v úctivej vzdialenosti od Mendyho brány.

17

Werner si spracoval nákop pred šestnástku City a posunul loptu na ľavé krídlo na Chilwella. Ten nacentroval na zadnú tyč, kde sa nevysoký Kanté pretlačil k hlavičke, loptu však nasmeroval mimo Edersonovej brány.

16

Rýchly protiútok Manchesteru City nevyšiel, tím Pepa Guardiolu tak musel prejsť k postupnému útoku na krátke prihrávky, ktorým oblieha obranu londýnskeho tímu.

15

Werner si potom sám nabehol na kolmicu do šestnástky a jeho strela z ľavej strany bola zrazená na rohový kop. Center z neho poslal do pokutového územia Manchesteru City James, gólman Ederson však jeho center bez väčších problémov chytil.

14

Mount prenikol z ľavej strany do šestnástky Chelsea a prihrávkou do jej stredu prihrával na Tima Wernera. Ten dostal loptu trochu „pod nohy“ a pravačkou ju slabou strelou po zemi poslal k brankárovi Edersonovi.

13

Za pasom na ľavé krídlo si za obranou Manchesteru City nabiehal Chilwell, prudkú prihrávku ale spracovával v ofsajdovom postavení.

12

Úvod zápasu sa odohráva vo vysokom tempe a je vidieť, že oba tímy sú výborne fyzicky pripravené. Loptu majú na kopačkách naďalej futbalisti Chelsea.

11

Gündoğan v strede poľa podržal za dres Mounta. Chelsea prechádza po zisku lopty do postupného útoku.

Nemecký tréner Chelsea Thomas Tuchel je prvý tréner v histórii, ktorý sa vo finále LM predstaví dvakrát za sebou s dvoma rôznymi tímami. V minulom ročníku jeho Paríž St. Germain nestačil v boji o trofej v Lisabone na Bayern Mníchov (0:1).

10

Rovnako rýchlo ju ale Londýnčania získali naspäť a mohli aj zahroziť. Havertz našiel prihrávkou z ľavého krídla v šestnástke City Wernera, ktorý pri snahe vystreliť ľavačkou loptu v dobrej streleckej pozícii len „zluftoval“.

9

Pri nábehu na Fodenov center z rohu fauloval Thiaga Silvu Zinčenko. Chelsea pri pokuse rozohrať svoju útočnú akciu o loptu rýchlo prišla.

8

Ederson nakopol loptu za obranu Chelsea na rozbehnutého Sterlinga, ktorému vracajúci sa James vypichol loptu do strany. Manchester City napokon z tohto nádejného útoku získal len rohový kop.

7

James prišiel pred vlastnou šestnástkou o loptu a Chelsea sa musela bleskurýchlo zoradiť do obrannej formácie. Podarilo sa jej to a opäť tak sledujeme postupný útok hráčov Manchesteru City.

6

Až teraz vyrazili hráči Chelsea do vysokého presingu, belasí sa ale cez napádajúcich protihráčov dostali na útočnú polovicu. Walker si však pri pokuse o prienik po pravom krídle pomohol faulom na Thiaga Silvu.

5

Obrancovia Manchesteru City si loptu prihrávajú na vlastnej polovici. Futbalisti Chelsea ich príliš vysoko nenapádali a ich rozohrávku zastavil až faulom na Mahreza v strede poľa Chilwell.

4

Werner našiel prihrávkou na pravom krídle v šestnástke Havertza, ktorý sa s loptou dostal až takmer k bránkovej čiare. Jeho prihrávku pred bránu potom chytil brazílsky brankár City Ederson.

3

Gündoğan fauloval v strede poľa Jorginho. Chelsea prvýkrát v zápase zaútočila a dostala sa k šestnástke Manchesteru City, z tejto svojej útočnej akcie ale nateraz vyťažila len center Wernera z pravého krídla. Ten zablokoval do autu Stones.

2

Walkera v strede poľa podrazil Chilwell. „The Citizens“ sa zatiahli do stredu poľa, kde si loptu v tejto chvíli prihrávajú členovia obrannej štvorice Manchesteru City.

1

Výkop zápasu mal Manchester City, ktoré sa okamžito nasťahovalo k svojej prvej postupnej útočnej kombinácii na polovicu Chelsea. „The Blues“ sa zoradili do obranného postavenia.

1

Stretnutie sa práve začalo.

Oba tímy budú hrať vo svojich tradičných farbách dresov – Manchester City v belasých dresoch, Chelsea v tmavomodrých.

Oba tímy popri trofeji pre víťaza Ligu majstrov vychádzajú na hraciu plochu Estádio do Dragão. Pred zápasom ešte samozrejme zaznie hymna Ligy majstrov.

Úvodné zostavy:

Manchester City: Ederson – Walker, Rúben Dias, Stones, Zinčenko – De Bruyne ©, Gündoğan, B. Silva – Foden, Sterling, Mahrez.

Náhradníci: Carson, Steffen – N. Aké, Laporte, Cancelo, García, B. Mendy, Rodri, Fernandinho, Jesus, Agüero, F. Torres.

Chelsea FC: E. Mendy – R. James, Silva, Rüdiger – Azpilicueta ©, Kanté, Jorginho, Chilwell – Mount, Werner, Havertz.

Náhradníci: Arrizabalaga, Caballero – M. Alonso, Christensen, K. Zouma, Emerson, Pulisic, Kovačić, Hudson-Odoi, Zyech, Gilmour, Giroud.

Rozhodca: Lahoz – Devís, del Palomar (ESP).

Najúspešnejšie kluby Ligy majstrov (kluby s viac ako 5 víťazstvami):
1. Real Madrid – 13 víťazstiev (naposledy v roku 2018)
2. AC Miláno – 7 víťazstiev (naposledy v roku 2007)
3.-4. Bayern Mníchov – 6 víťazstiev (naposledy v roku 2020)
3.-4. FC Liverpool – 6 víťazstiev (naposledy v roku 2019)
5. FC Barcelona – 5 víťazstiev (naposledy v roku 2015)

Čisto anglické finále uvidíme v Lige majstrov tretíkrát. Prvýkrát sa dva anglické kluby stretli v rozhodujúcom súboji o „ušatú trofej“ v roku 2008, keď Chelsea v Moskve prehrala s Manchesterom United po penaltách. Druhý anglický súboj o výhru v najprestížnejšej klubovej súťaži sa odohral v roku 2019 a v Madride vtedy vyhral Liverpool nad Tottenhamom 2:0.

Posledných 10 finále Ligy majstrov:
2011 (Londýn): Barcelona – Manchester United 3:1
2012 (Mníchov): Chelsea – Bayern Mníchov 2:1 po penaltách
2013 (Londýn): Bayern Mníchov – Dortmund 2:1
2014 (Lisabon): Real Madrid – Atlético Madrid 4:1 po predĺžení
2015 (Berlín): Barcelona – Juventus 3:1
2016 (Miláno): Real Madrid – Atlético Madrid 2:1 po penaltách
2017 (Cardiff): Real Madrid – Juventus 4:1
2018 (Kyjev): Real Madrid – Liverpool 3:1
2019 (Madrid): Liverpool – Tottenham 2:0
2020 (Lisabon): Bayern Mníchov – Paríž Saint-Germain 1:0



Vzájomné zápasy

Vzájomná bilancia v anglickej Premier League hovorí v prospech Chelsea, ktorá vyhrala nad Manchesterom City 26 zo 47 vzájomných ligových zápasov. City sa z výhry radovalo 14-krát a sedem ligových súbojov týchto dvoch klubov skončilo remízami. Oba tímy sa v tomto ročníku stretli už trikrát. Prvý vzájomný ligový súboj vyhralo City na začiatku tohto kalendárneho roku na ihrisku Chelsea 3:1, v semifinále v FA Cupe v apríli 2021 ale vyhrala Chelsea doma 1:0 a ligovú odvetu v Manchesteri vyhrala Chelsea gólom v nadstavenom čase 2:1.

V európskych pohárových súťažiach sa tieto dva kluby doteraz stretli len v jednom dvojzápase, a to v Pohári víťazov pohárov v sezóne 1970/1971. Chelsea vtedy vyhrala doma aj vonku rovnakým výsledkom 1:0 a po finálovej výhre nad Realom Madrid získala svoju vôbec prvú európsku pohárovú trofej.

Posledných 5 vzájomných zápasov:
23. 11. 2019 (Premier League): Manchester City – Chelsea 2:1
25. 6. 2020 (Premier League): Chelsea – Manchester City 2:1
3. 1. 2021 (Premier League): Chelsea – Manchester City 1:3
17. 4. 2021 (FA Cup – semifinále): Chelsea – Manchester City 1:0
8. 5. 2021 (Premier League): Manchester City – Chelsea 1:2



Chelsea FC

Londýnčanom sa vyplatilo rozhodnutie vymeniť zhruba v polovici sezóny Franka Lamparda a príchod nemeckého trénera Thomasa Tuchela. „The Blues“ sa pod jeho vedením herne výrazne zdvihli a napokon dokázali o bod pred Leicesterom vybojovať štvrtú priečku, znamenajúcu miestenku v ďalšej sezóne Ligy majstrov. S blížiacim sa záverom ročníka sa však ligová forma Chelsea zhoršila a z posledných troch ligových zápasov prehrala dva – doma s Arsenalom 0:1 a v poslednom kole na ihrisku Aston Villy 1:2. Medzitým ale doma zdolala Leicester 2:1, čo bolo rozhodujúce pre umiestnenie na 4. mieste.

Výhra nad Leicesterom v lige bola pre Chelsea súčasne odplatou tomuto tímu za prehru vo finále FA Cupu. Doňho sa Chelsea dostala vďaka semifinálovej výhre nad Manchesterom City 1:0. Na rozdiel od City tak Chelsea nemá v tomto ročníku ešte žiadnu trofej a Liga majstrov je pre ňu poslednou šancou na jej zisk.

Aj Chelsea zvládla základnú skupinu Ligy majstrov bez väčších problémov a body stratila len kvôli dvom domácim remízam so Sevillou a ruským Krasnodarom. Práve pred Sevillou svoju skupinu vyhrala so skóre 14:2 a výbornú obranu potvrdila i v osemfinále, kedy od aktuálneho lídra španielskej LaLigy Atlética Madrid neinkasovala ani jeden gól. Vo štvrťfinále jej Porto v odvete pripravilo prvú porážku v tomto ročníku Ligy majstrov, v prvom zápase doma ale prehralo s Chelsea 0:2 a jediný gól portugalského klubu v odvete na Stamford Bridge tak na postup nestačil. V semifinále si Chelsea poradila i s druhým madridským veľkoklubom a po remíze 1:1 v prvom zápase postúpila do finále vďaka domácej výhre 2:0 v odvete proti Realu Madrid. Pre Chelsea je táto účasť vo finále treťou. V roku 2008 prehrala v Moskve taktiež v čisto anglickom finále s Manchesterom United 1:2 po penaltách, naopak v roku 2012 získala v mníchovskom finále svoju zatiaľ jedinú „ušatú trofej“ vďaka výhre 2:1 po penaltách nad domácim Bayernom Mníchov.

Cesta Chelsea do finále:

Skupina E:
Chelsea – Sevilla 0:0
Krasnodar – Chelsea 0:4
Chelsea – Rennes 3:0
Rennes – Chelsea 1:2
Sevilla – Chelsea 0:4
Chelsea – Krasnodar 1:1

Osemfinále:
Atlético Madrid – Chelsea 0:1
Chelsea – Atlético Madrid 2:0

Štvrťfinále:
Porto – Chelsea 0:2
Chelsea – Porto 0:1

Semifinále:
Real Madrid – Chelsea 1:1
Chelsea – Real Madrid 2:0



Manchester City

„The Citizens“ si už s predstihom vybojovali tretí titul za posledné štyri roky a po roku zosadili z anglického trónu Liverpool. Forma Manchesteru City v závere sezóny však bola, zrejme i kvôli príprave na toto finále, pomerne rozpačitá, City totiž z posledných siedmich ligových zápasov prehralo tri, a to i vrátane domáceho zápasu proti dnešnému súperovi Chelsea (1:2). V poslednom zápase však oslávilo titul skutočne majstrovským výkonom a doma nadelilo debakel 5:0 Evertonu.

Okrem výhry v anglickej Premier League vyhral Manchester City i Ligový pohár vďaka finálovému víťazstvu nad Tottenhamom (1:0). Tretiu domácu trofej – FA Cup – ale získať nedokázal, keď ho v semifinále zastavila práve Chelsea (0:1).

„The Citizens“ s prehľadom zvládli svoju základnú skupinu, keď vyhrali zo šiestich zápasov proti Portu, Olympiakosu a Marseille päť a len na ihrisku Porta remizovali (0:0). V týchto šiestich zápasoch navyše inkasovali jediný gól. Vo vyraďovacej časti si následne poradili s dvomi nemeckými súpermi, ktorých porazili vo všetkých zápasoch. V osemfinále vyhrali dvakrát 2:0 nad Mönchengladbachom a vo štvrťfinále vyradili dvomi výhrami 2:1 Dortmund. Rovnakým spôsobom zvládli i semifinále proti Parížu Saint-Germain, ktoré vyradili výhrami 2:1 vonku a 2:0 doma. Do svojho historicky prvého finále Ligy majstrov tak Manchester City postúpil s bilanciou 11 výhier – 1 remíza – 0 prehier.

Cesta Manchesteru City do finále:

Skupina C:
Manchester City – Porto 3:1
Marseille – Manchester City 0:3
Manchester City – Olympiakos 3:0
Olympiakos – Manchester City 0:1
Porto – Manchester City 0:0
Manchester City – Marseille 3:0

Osemfinále:
Mönchengladbach – Manchester City 0:2
Manchester City – Mönchengladbach 2:0

Štvrťfinále:
Manchester City – Dortmund 2:1
Dortmund – Manchester City 1:2

Semifinále:
PSG – Manchester City 1:2
Manchester City – PSG 2:0

Otázny štart:

  • Ilkay Gündoğan (zranenie stehna)

Finále Ligy majstrov sa malo pôvodne uskutočniť na Atatürkovom olympijskom štadióne v Istanbule, Briti však v rámci svojich opatrení na zamedzenie šírenia ochorenia COVID-19 zaradili Turecko na „červený zoznam“ a každý, kto sa z neho vráti, musí absolvovať karanténu. UEFA zvažovala aj presun zápasu do londýnskeho Wembley, nakoniec sa ale rozhodla pre Porto. Portugalsko je na „zelenom zozname“ a návrat z tejto krajiny do Veľkej Británie nepodlieha povinnosti karantény. V Portugalsku navyše povolili návrat divákov na štadióny, takže finále najprestížnejšej klubovej súťaže sa nebude hrať pred prázdnymi tribúnami a obmedzený počet divákov zápas predsa len uvidí osobne na štadióne. Portugalské úrady povolili kapacitu maximálne do tretiny kapacity štadióna Estádio do Dragão, na tribúnach teda môže byť maximálne 16 500 divákov.

Vitajte pri on-line prenose z finále Ligy majstrov medzi Manchesterom City a Chelsea FC. Stretnutie sa začne o 21:00.

Manchester City

Manchester City

  • Ederson
  • Walker
  • Rúben Dias
  • Stones
  • Zinčenko
  • B. Silva (64. Fernandinho)
  • Gündoğan
  • Foden
  • Sterling (77. Agüero)
  • De Bruyne (C) (60. Jesus)
  • Mahrez
Chelsea FC

Chelsea FC

  • E. Mendy
  • Azpilicueta (C)
  • Silva (39. Christensen)
  • Rüdiger
  • R. James
  • Kanté
  • Jorginho
  • Chilwell
  • Mount (80. Kovačić)
  • Werner (66. Pulisic)
  • Havertz