Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kane mohol byť hrdinom, zlyhal. Mbappého rehot rozdelil fanúšikov

Futbalisti Francúzska môžu naďalej snívať o úspešnej obhajobe titulu majstrov sveta. V sobotňajšom štvrťfinále šampionátu v Katare zvíťazili nad Angličanmi 2:1 a v stredajšom semifinále zabojujú o postup do finále proti „čiernemu koňovi“ turnaja - hráčom Maroka.

11.12.2022 12:25 , aktualizované: 14:03
Kylian Mbappé Foto: ,
Kylian Mbappé po postupe do semfinále MS.
debata (16)

„Les Bleus“ sa stali prvým úradujúcim majstrom sveta s postupom do semifinále od šampionátu v roku 1998, keď sa to podarilo Brazílčanom.

„Prebojovali sme sa do semifinále, opäť sme o krok bližšie k finále. V dueli proti Angličanom sme dosiahli dôležitý úspech a môžeme tomu veriť. V stredu nás však čaká ďalší dôležitý duel,“ poznamenal po stretnutí tréner Francúzov Didier Deschamps.

Keď dostal otázku týkajúcu sa ďalšieho súpera, požiadal novinárov, aby jeho mužstvu dopriali chvíľu na vychutnanie si veľkého víťazstva.

Kane Čítajte viac Sklamaní Angličania cestujú domov, kapitán Kane nedal penaltu

Jeho zverenci viedli od 17. minúty po ďalekonosnej strele Auréliena Tchouaméniho. Krátko po prestávke v 54. minúte vyrovnal z pokutového kopu anglický kapitán Harry Kane.

O víťazstve Francúzov rozhodol v 78. minúte presnou hlavičkou Olivier Giroud. Duel však mohol mať úplne iný koniec, ak by Kane o niekoľko minút premenil druhú penaltu v zápase.

Hráč Tottenhamu Hotspur však prestrelil bránku a Angličania tak nedosiahli na tretie víťazstvo nad Francúzmi na scéne MS.

„Taký je futbal. Nikomu by som neprial takúto situáciu a keby sme sa v nej ocitli aj zajtra, cítil by som sa presne rovnako,“ povedal anglický kouč Gareth Southgate.

Stret gigantov z Európy. Francúzi čelili Anglicku Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Brankár Jordan Pickford usmerňuje anglickú obranu.

„Keď dostanete k dispozícii druhú jedenástku, je to veľmi ťažké. Zvlášť, keď proti strelcovi stojí brankár, ktorý ho dobre pozná. Harry je v penaltách najlepší, no aj tí najlepší majú úspešnosť okolo 85 %, čo znamená, že občas zlyhajú,“ dodal Southgate.

Pre 52-ročného rodáka z Watfordu Southgatea prišiel čas na zamyslenie, či bude na anglickej lavičke pokračovať ďalej.

„Vždy po veľkom turnaji som potreboval čas na to, aby som urobil správne rozhodnutia, pretože emocionálne prechádzate mnohými rôznymi pocitmi, a energia, ktorú si vaša práca vyžaduje, je obrovská.

Chcem urobiť správne rozhodnutie, no potrebujem na to čas. Z minulosti viem, ako moje pocity sa často menili,“ skonštatoval Southgate.

Lionel Messi Čítajte aj Holanďan bol z Messiho sklamaný. Čo znamenalo gesto pred van Gaalom?

Neúctivý Mbappé?

Kylian Mbappé sa vo štvrťfinále strelecky nepresadil, no spôsobil rozruch na sociálnych sieťach. Dôvodom je reakcia na zahodenú penaltu súpera. Oslavoval bujarým smiechom, k snímke a videám zo spomínaného momentu stále pribúdajú komentáre.

„Maximálne neúctivé. Ako hráč svetovej extratriedy ma sklamal,“ napísal jeden z fanúšikov na twitteri. „Kde nechal rešpekt? Hanba,“ rozčuľoval sa ďalší.

Mbappé však má aj zástancov, ktorí preňho majú pochopenie.

„Uvedomte si, že vzhľadom na to, čo bolo v hre, sa dá takáto reakcia ospravedlniť,“ odznelo na jeho obranu. „Chceli ste hádam, aby plakal? Angličania by sa tešili rovnako,“ doplnil ďalší priaznivec v komentári.

Čo si o situácii myslíte vy? Vyjadrite sa v ankete.

„Cítil som sa sebavedomo pred druhou jedenástkou, no nekopol som ju tak, ako som chcel,“ sypal si popol na hlavu Kane, ktorý sa po vyradení Albiónu stal terčom kritiky britských médií.

Mnohé ho označili za hlavného vinníka prehry.

"Samozrejme, je to niečo, s čím sa budem musieť naučiť žiť a prijať to. Môžeme však byť na seba hrdí. Mali sme v zápase úseky, v ktorých sme boli lepším tímom, vypracovali sme si väčšie šance.

Vieme, že toto mužstvo má pred sebou svetlú budúcnosť," dodal anglický útočník, ktorý sa nepremenenou penaltou vo vyraďovacej fáze na významnom turnaji zaradil medzi neslávne známych krajanov Southgatea, Chrisa Waddlea či Stuarta Pearcea.

Najhoršia jedenástka MS vo futbale 2022 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Aj títo nešťastníci sa zmestili do najhoršej...

Tréner ani spoluhráči nedávajú Kaneovi vypadnutie za vinu.

„Je ťažké stráviť štvrťfinálovú prehru a nájsť tie správne slová. Dali sme do toho všetko, za stavu 0:1 mužstvo ukázalo silu a charakter. Dnes to však nebol náš večer. Harry Kane sa z nepremeneného pokutového kopu určite otrasie a bude ešte silnejší. Je to prvotriedny útočník a náš kapitán,“ vyslovil sa stredopoliar Jordan Henderson.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale
16 debata chyba
Viac na túto tému: #francúzski futbalisti #MS vo futbale 2022 #Katar 2022