Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čo pozeráš, ty hlupák? Messi pred kamerou vypenil na súpera, schytal aj van Gaal

Postup futbalistov Argentíny do semifinále MS v Katare niesol výrazný rukopis Lionela Messiho. V riadnom hracom čase mal bilanciu 1+1 a suverénne si počínal aj v prvej sérii jedenástkového rozstrelu.

10.12.2022 13:52
Lionel Messi Foto:
Lionel Messi provokuje holandskú lavičku s trénerom Louisom van Gaalom.
debata (2)

Aj vďaka nemu živia hráči i fanúšikovia Argentíny naďalej nádej na vytúžený titul, svoj sen už naopak po prehre 3:4 v rozstrele dosnívali priaznivci Holandska. V riadnom čase i po predĺžení sa zápas skončil nerozhodne 2:2.

Messi v 35. minúte vypracoval gól pre Nahuela Molinu a keď v 73. minúte uspel aj z pokutového kopu, viedol jeho tím 2:0. Holanďania sa však postarali o strhujúce futbalové divadlo, keď gólmi Wouta Weghorsta vyrovnali na 2:2.

Zápas dospel, rovnako ako prvé štvrťfinále Chorvátsko – Brazília, do jedenástkového rozstrelu. Holandskú prehru predznamenal neúspešný pokus Virgila van Dijka, na ktorý odpovedal Messi, keď po naznačení prudkej strely poslal ľahkú loptu do stredu bránky.

Neymar Čítajte aj Tite vysvetlil Neymarovu pozíciu v rozstrele. Moment po ňom obletel svet

Potvrdil tým hernú pohodu, ktorou sa prezentoval počas zápasu. Špecializovaný portál sofascore ohodnotil jeho výkon známkou 9,1, druhý najlepší hráč zápasu, jeho spoluhráč Marcos Acuňa dostal 7,3.

Fanúšikovia Argentíny veria, že Messi bude na MS v Katare nástupca legendárneho Diega Maradonu, ktorý v roku 1986 doviedol Albicelestes k druhému a zatiaľ poslednému titulu majstrov sveta. Porovnávanie s Maradonom ho sprevádza celú kariéru.

„Od začiatku to tvrdíme – Diego sa na nás z neba pozerá a tlačí nás vpred. Teraz sme zo seba zhodili ťarchu. Naši fanúšikovia sú plní entuziazmu a vieme, že postupom do semifinále sme im spravili radosť. Prežívali sme veľké sklamanie, keď (Holanďania) vyrovnali na 2:2. Bolo to nespravodlivé,“ konštatoval Messi, ktorého sklamal aj výkon rozhodcu:

„Nechcem o ňom hovoriť, pretože ak by som bol úprimný, mohol by som dostať trest. Bol na nás prísny.“

Lionel Scaloni Čítajte aj Arogantný, najhorší na turnaji. Na rekordéra s píšťalkou mieria tvrdé slová

Holanďania síce stiahli dvojgólové manko, ale v rozstrele Argentíne podľahli rovnako ako v semifinále MS 2014. Aj vtedy ich viedol Louis van Gaal, ktorý po piatkovom štvrťfinále potvrdil koniec na lavičke národného tímu.

„Nebudem pokračovať, toto bol môj posledný zápas. Opúšťam skvelý kolektív a vynikajúcich hráčov s veľkým tímovým duchom,“ poznamenal na pozápasovej tlačovej konferencii.

Van Gaal prevzal holandský tím v auguste 2021 po ME a absolvoval tretie obdobie v pozícii hlavného trénera národného mužstva. Prehra s Argentínou mu pripomenula semifinálovú stopku spred ôsmich rokov.

Holandsko, Argentína Čítajte aj Súboj ako remeň. Holanďania nedokonali obrat, Argentína je v semifinále

„Druhýkrát sme prehrali s Argentínou v rozstrele. Poučili sme sa a preto som od hráčov chcel, aby v kluboch trénovali jedenástky. Lenže situácia počas zápasu sa nikdy nedá úplne natrénovať,“ poznamenal Van Gaal. Holanďania pod jeho vedením neprehrali uplynulých 20 zápasov.

„Som naozaj hrdý na hráčov. Dali do toho všetko.“ Od januára 2023 prevezme holandskú reprezentáciu staronový trenér Ronald Koeman, ktorý pri nej pôsobil v rokoch 2018–2020.

Messi: Van Gaal nerešpektuje Argentínu

Štvrťfinálový zápas niesol v znamení viacerých tvrdých momentov. Súperi si nič nedarovali ani po záverečnom hvizde.

Emócie vzkypeli aj v inak pokojnom Messim. „Na čo sa pozeráš, ty hlupák? Choď preč. Áno, tým smerom,“ adresoval ostré slová smerom k členovi holandského tímu počas pozápasového rozhovoru. Bol ním strelec dvoch gólov Weghorst.

Messi na sociálnych sieťach objasnil dôvod svojho konania. „Hráč s devätnástkou nás začal provokovať, narážal do nás a hovoril nám rôzne veci,“ uviedol.

Roztržku riešil aj bývalý argentínsky kanonier Sergio Agüero:

Messi nepenil len pri Weghorstovi. Odkaz poslal na diaľku aj trénerovi Holanďanov.

„Van Gaal hovorí, že hrajú dobrý futbal, ale čo urobil… Postavil vysokých hráčov a kopali dlhé lopty. Nerešpektuje Argentínu,“ povedal Messi.

Tomu tiež prekážali van Gaalove slová o tom, že keď Argentínčania stratia loptu, Messi sa do hry príliš nezapája. To malo hrať do karát Holandsku. Svoj postoj dal najavo už počas zápasu. Okrem gest smerom k van Gaalovi sa snažil aj niečo povedať, no zasiahol Edgar Davids.

Teraz už stačilo! Ohlasy na piatkové zápasy MS Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Denník Globo píše, že Brazília je prvým tímom,...
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #argentínski futbalisti #MS vo futbale 2022 #Katar 2022