Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šampión Edú má na mape Slovenska miesta, ktoré miluje

Patrí medzi legendy svetového futbalu. Zúčastnil sa na troch svetových šampionátoch a v Mexiku 1970 získal titul majstra sveta. Má špeciálny vzťah aj k Slovensku, ktoré viackrát navštívil. Volá sa Jonas Eduardo Américo, ale futbalový svet ho pozná pod menom Edú.

08.12.2022 15:03
Edú Foto:
Edú.
debata

V priebehu majstrovstiev sveta v Katare poskytol v tradične dobrej nálade Pravde exkluzívny rozhovor zo Santosu, kde žije.

Váš priateľ a bývalý spoluhráč, futbalový kráľ Pelé, oslavoval nedávno 82. narodeniny. Boli ste mu zablahoželať?
Tradičné oslavy jeho narodenín sme nezažili už tretí rok. Najmä preto, že ešte stále hrozí koronavírus. Pelé berie túto situáciu zodpovedne, vyhýba sa kontaktom s väčším počtom ľudí, čo rešpektujem ja i jeho širšia rodina. Poprial som mu všetko najlepšie len telefonicky.

Občas sa objavujú informácie o jeho zhoršujúcom sa zdravotnom stave. Ako sa cíti?
Rei je relatívne zdravotne v poriadku, len mu robí problém dlhšia chôdza, je po operácii bedrového kĺbu. Preto ho bolo občas vidieť v médiách na vozíku pri presunoch na letisku či pri kontrolách v nemocnici. Inak je však plný elánu, optimizmu a užíva si život.

Luis Enrique Čítajte viac Po blamáži vydržal dva dni. Enrique skončil, Španieli majú nového trénera

Vy ste o deväť rokov mladší. V akej ste kondícii?
Cítim sa ako dvadsaťročný (smiech)… Som vo výbornej kondícii, pretože som stále v pohybe. Hrám exhibičné zápasy za legendy Brazílie, chodím na dlhé prechádzky po pláži v Santose a pravidelne trénujem s legendami Santosu. Dajú mi zabrať aj mládežníci v mojich futbalových akadémiách.

Keď Pelému telefonujete, ohlásite sa vraj ako Edú, ten, ktorý ti prihral na najviac gólov v kariére…
(smiech) To nie… Nemusím sa mu do telefónu predstavovať. Pozná môj hlas veľmi dobre, sme najlepší priatelia. Dlhé roky sme zdieľali aj spoločnú izbu na výjazdoch Santosu i brazílskej reprezentácie.

Takže túto historku si len vymysleli médiá?
Ale nie, kúsok pravdy na tom je. Raz som mu skoro ráno volal a prebudil som ho. Bol to skorý telefonát, nemôže si ho dovoliť každý. Pelé je známy tým, že si rád dlho pospí, často až do obeda. Vytrhnutý zo spánku, zdvihol telefón. Rei, sorry, vravím mu, tu je Edú, musím ti niečo dôležité povedať. Chrapľavo, s iróniou v hlase zareagoval: Ktorý Edú? Dnes každý chce byť Edú, ako ten futbalista zo Santosu… Tak som kontroval rovnako: No volá ti ten Edú, ktorý ti nahráva na góly… Zasmiali sme sa a Pelé túto historku s radosťou rozpráva pri rôznych príležitostiach, stala sa hitom.

743050015 Čítajte viac Týranie zvierat na MS? Brazílčan si zavaril, prekvapený Vinicius Jr.

Stále držíte rekord: boli ste najmladším hráčom na majstrovstvách sveta. Keď ste prišli s mužstvom do Anglicka v roku 1966, mali ste 16 rokov…
Bola to neskutočná vec. Senzácia. Referovali o tom všetky svetové médiá. Šestnásťročný chlapec cestoval s futbalovými bohmi Brazílie na šampionát. Dokonca mi poslali aj oficiálny certifikát z Guinnessovej knihy rekordov. Tento príbeh už nik neprekoná!

Myslíte?
Som o tom presvedčený. A viete prečo? Krátko predtým som prišiel do FC Santos, ktorý bol vtedy najlepší tím na svete. Ako mladý chlapec, v podstate ešte dieťa. Odohral som za klub len päť zápasov a nominovali ma do selecao na šampionát. Viete si čosi podobné predstaviť dnes? Pri všetkej úcte k súčasným hráčom, je to nemožné. Tlak som znášal veľmi dobre, možno aj vzhľadom na môj vek, nechápal som natoľko vážnosť, výnimočnosť situácie. Všetko mi to došlo, až keď sme sa vrátili domov.

Ale na šampionáte ste si nezahrali a v turnaji mužstvo pohorelo, hoci obhajovalo titul majstra sveta z Čile…
Áno, pre Brazíliu tieto MS nedopadli dobre, ale ja som sa napriek tomu cítil víťazom, skoro až národným hrdinom. A že som nehral? Veľký Mane Garincha mi so šibalským úsmevom vravel: Chlapče, neblázni, to by už bola naozaj veľká drzosť, keby si aj hral. Ale vážne, neskoršie mi povedali, že ma tréner vlastne uchránil pred sklamaním. Keby sa turnaj vyvíjal priaznivo, chcel ma v niektorom zápase poslať na trávnik.

742781591 Čítajte viac Výstraha pre trénerov! Títo nech penaltu nekopú. Prekliatie či náhoda?

Vynahradili ste si to na ďalších dvoje MS, na ktorých ste sa už objavili aj na ihrisku. V Mexiku 1970 získala Brazília titul majstra sveta a o tomto mužstve sa vraví ako o najlepšom v histórii futbalu. Boli ste naozaj takí dobrí? V čom bol tím najsilnejší?
Určite bol najlepší v histórii, výnimočný po každej stránke. Odborníci tvrdili, že toto selecao vlastne ani náhradníkov nemalo, lebo všetci hráči boli kvalitatívne rovnakí, skrátka, superstars. Hráči nastupovali podľa toho, akú taktiku tréner Zagallo na súperov zvolil, nie preto, že ktosi bol lepší či horší. Navyše sme tvorili aj fantasticky súdržný, priateľský kolektív.

Brazília získala päť titulov majstra sveta, najviac zo všetkých krajín. Naposledy však pred dvadsiatimi rokmi, hoci vždy patrila medzi favoritov. Prečo čaká tak dlho?
Na to sa ťažko odpovedá. Tých dvadsať rokov je naozaj dlhá doba, na každý šampionát ide Brazília s najlepším výberom, chce byť majstrom sveta. Lebo striebro či bronz pre nás nemajú hodnotu, je to vlastne neúspech a nikoho by to tu v Brazílii nezaujímalo. Aj keď… Čo by za to iné krajiny dali, však? Jediným vysvetlením sa zdá, že je to Božia vôľa a my Brazílčania to musíme s pokorou akceptovať a poučiť sa zo svojich chýb.

MS 2022, štadión, Katar Čítajte viac Mŕtvy robotník. FIFA potvrdila, že v Katare došlo k tragédii

Začínajú sa MS v Katare. Ako vnímate fakt, že sa šampionát uskutoční v najmenšej krajine v histórii?
Je jedno, či sú v malom Katare, alebo vo veľkej Amerike… Podstatné je, aby boli organizovane profesionálne, prebehli v pokoji a mieri, priniesli radosť a spokojnosť fanúšikom na celom svete.

Dočká sa Brazília šiesteho titulu?
Máme kvalitné mužstvo, a preto verím, že konečne získame šiesty titul. Navyše dozrel už aj Neymar ako dirigent tímu, čo je veľkou devízou. Keď sa nezraní, dovedie Brazíliu znova na trón svetového futbalu.

Neymara poznáte zo Santosu od detstva. Tento rok oslávil už tridsiatku. Nemáte pocit, že svoj veľký talent naplno nerozvinul?
Spolu s Messim a Ronaldom je najlepší hráč sveta už dlhší čas. Je aj šialene bohatý práve vďaka futbalu. Ale je to veľmi skromný, dobrý človek. O svoje milióny sa podelí aj s chudobnými a podporuje mladé talenty. Keď mi zavolá, nehanbí sa vypýtať si radu, vypočuje si môj názor na futbalové veci. Mám ho rád od prvého dňa, ako sa objavil v FC Santos. Ešte nepovedal posledné slovo vo futbale…

Brazílska kráska s mikrofónom na MS v Katare Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Brazílska novinárka Isabela Pagliariová pracuje...

V skupine sa Brazília stretne so Švajčiarskom, Srbskom, s Kamerunom. Môže sa stať, že by z nej nepostúpila? Čo by sa dialo doma?
Nooo… Nemaľujte čerta na stenu. To sa nemôže stať, preto je zbytočné špekulovať, čo by bolo, keby. Žiadne keby nebude (smiech).

Kto je váš favorit šampionátu?
Už som to naznačil, samozrejme, mojím favoritom je Brazília. Páčia sa mi však aj výbery Francúzska, Holandska i Portugalska… Veľmi som zvedavý aj na africké tímy, či dokážu prekvapiť…

Chystáte sa do Kataru aj osobne?
Mám špeciálne pozvanie, verím, že budem osobne na oslavách nášho triumfu.

Čomu sa teraz venujete, čo vám zaberá najviac času?
Mám veľa aktivít a málo voľného času. Pracujem pre brazílske televízne spoločnosti ako futbalový expert, veľa projektov mám v FC Santos, práve som sa vrátil so zástupcami manažmentu klubu z exkluzívnej reklamnej cesty v Nigérii. A hrávam exhibičné zápasy v reprezentácii legiend Brazílie aj Santosu. Starám sa o vyše tisíc talentov vo svojich akadémiách, som poradcom brazílskej futbalovej federácie, jej reprezentácií, angažujem sa aj v Pelého múzeu v Santose. Je toho dosť.

Chorvátsko fans Čítajte viac Kosovo a urážanie Srbov. FIFA potrestala Balkáncov

Pred 54 rokmi ste pricestovali prvý raz do Československa a nastúpili ste v Bratislave v pamätnom zápase, ktorý sledovalo na Tehelnom poli 60-tisíc divákov. Spomínate si?
Pamätám si, že sme prehrali 2¤:¤3. Boli sme na európskom turné, Bratislava bola poslednou zastávkou, mnohí naši hráči už boli unavení, boli sme dlho na cestách, možno niektorí zápas trochu vypustili. Samozrejme, prehra nás mrzela, ale zaplatili sme za stratu koncentrácie. Tri góly nám strelil Jozef Adamec. Keď som bol na Slovensku v roku 2001, tak som sa s ním stretol. Posedeli sme si, pospomínali i zažartovali, dali si pivko i jednu slivovicu. Dať hetrik Brazílii je udalosť, klobúk dolu aj po mnohých rokoch.

Slovensko ste potom navštívili viackrát vďaka vášmu priateľovi Joeovi Borbélyovi…
Joe je dobrý kamarát, je pre mňa ako mladší brat. A najlepší manažér, akého poznám. Veď inak by sa nemohol stať manažérom Pelého a tímu brazílskych legiend. Aj pre mňa bolo veľkou poctou, keď pred 25 rokmi prijal moju ponuku na spoluprácu. Prešli sme spolu kus sveta a nikdy sme nemali žiadny konflikt. Vďaka nemu som spoznal aj veľkú časť Slovenska.

Pamätáte si miesta, ktoré ste navštívili? A sú medzi nimi aj také, ktoré ste si obľúbili?
Nebudete možno veriť, ale mám špeciálnu mapu a zakreslené miesta, kde všade som na Slovensku bol. Budem vám to čítať, azda mi budete rozumieť… Trikrát som bol hosťom u rodičov manažéra Joea vo Veľkom Cetíne pri Nitre. Navštívil som Piešťany, Podbiel, Spišskú Novú Ves, Gelnicu, Levoču, Spišské Podhradie, Rimavskú Sobotu, Bratislavu a naposledy, v roku 2010, Dunajskú Stredu. Pozdravte odo mňa všetkých ľudí dobrej vôle a už sa teším na moju šiestu návštevu Slovenska. Rovnako ako Brazília na šiesty titul majstrov sveta (smiech)!

Československé hviezdy na MS 1990 vtedy a dnes Fotogaléria - 37 fotiek Všetky fotky
Tím Československa pred odjazdom na MS 1990 v...
5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pelé #brazílska futbalová reprezentácia #Edú