Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Posadil legendu, prekonal ďalšiu. Ronalda zastúpil majster debutov

Mal by Cristiano Ronaldo nastúpiť v základnej zostave alebo nie? Najznámejší portugalský denník A Bola prišiel pred osemfinálovým duelom majstrovstiev sveta 2022 Portugalsko - Švajčiarsko s jasnou anketovou otázkou.

07.12.2022 13:35
Goncalo Ramos Foto:
Portugalský útočník Goncalo Ramos.
debata

Reagoval ňou na napätie medzi trénerom Fernandom Santosom a kapitánom národného tímu. Odpoveď bola prekvapujúca. Tisíce hlasujúcich (dovedna sedemdesiat percent) vybralo možnosť nie. Ak by hlasovala celá krajina, bolo by to viac ako sedem miliónov obyvateľov.

Nevedno, či Santos túto anketu zachytil. Pravdou však je, že sa držal jej výsledku. Posadil Ronalda na lavičku a vytiahol na hrot útoku nové meno.

A Goncalo Ramos hetrikom a jednou asistenciou rozhodol o utorňajšej výhre 6:1 nad Švajčiarskom.

Goncalo Ramos Čítajte viac Nastúpil na úkor hviezdy, dosiahol hetrik. Portugalskú kanonádu režíroval mladík

"Tento Santosov krok chcel poriadne gule. Absolútne sa s ním však stotožňujem. Zistili sme, že toto mužstvo môže dokráčať až k titulu.

A kto povedal, že vo finále nemôže Ronaldo rozhodnúť víťazným gólom? Zatiaľ si však musí zvykať na novú realitu. Tú, ktorá ho postihla aj v klube," povedal niekdajší anglický futbalista Ian Wright.

Konflikt s trénerom?

Zrejme nič z toho by sa neudialo, keby Ronaldo v 65. minúte posledného zápasu v skupine nereagoval tak prchko. Jeden z juhokórejských futbalistov sa snažil niekdajšieho hráča Manchestru United popohnať k striedaniu.

Ronaldovi sa reakcia súpera ani skorý odchod z trávnika nepáčili, padli aj vulgárne slová. V Portugalsku sa špekulovalo, či nebol adresátom Santos a nie súper. Hviezdny útočník i tréner národného tímu to popreli.

„Videl som zábery a vôbec sa mi to nepáčilo. Porozprávame sa o tom v kabíne,“ odsekol Santos. Na otázku, či bude Ronaldo v základnej zostave proti Švajčiarsku, reagoval: „Zostavu hovorím hráčom až v kabíne. Robím to tak už sedem rokov.“

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

Pred ostatným súbojom s Helvétmi sa Ronaldo dozvedel nepríjemnú pravdu. Prvýkrát na majstrovstvách sveta 2022 naskakoval do rozbehnutého súboja z lavičky. Santos ukázal na Ramosa, ktorý v 67. minúte skompletizoval hetrik.

Prvýkrát skóroval už v 17. minúte, čo v praxi znamená, že Ramos dal vo vyraďovacej fáze viac gólov ako Ronaldo (0) v jeho doterajších 514 minútach v play off svetových šampionátov. Navyše, útočník Benfiky Lisabon zaznamenal v štyroch reprezentačných zápasoch štyri presné zásahy.

„Rozprával som sa pred stretnutím s Ronaldom o mojom rozhodnutí. Nemal žiadny problém, aby ho akceptoval. Je to príkladný hráč. Máme spolu blízky vzťah, poznám ho od devätnástich. Jeho rola v tíme sa ešte bude riešiť,“ odpovedal Santos.

Hetrik ako Klose

Dvadsaťjedenročný Ramos je majster debutov. Na majstrovstvách Európy 2019 do 19 rokov sa stal najlepším strelcom pri striebornom ťažení Portugalska. O rok neskôr si pripísal premiérový štart za Benfiku.

Palestína Čítajte viac Hnev v Izraeli. Marocké hviezdy oslavovali s vlajkou Palestíny

V 85. minúte naskočil do duelu proti Desportivo Aves. Tínedžer nemárnil čas. Dvakrát skóroval a stal sa prvým hráčom lisabonského veľkoklubu od roku 1998, ktorému sa to podarilo. Prekonal bývalého reprezentanta Walesu Marka Pembridga.

V utorok zasa po dvoch dekádach napodbnil Miroslava Kloseho. Najlepší strelec histórie majstrovstiev sveta (16 gólov) sa pri svojom debute na svetovom šampionáte v Japonsku a Južnej Kórei 2002 taktiež predviedol hetrikom do siete Saudskej Arábie (8:0).

„Ani v najkrajších snoch by mi nenapadlo, že budem v základnej jedenástke vo vyraďovacej fáze. Nerozmýšľam veľmi dopredu, beriem to postupne. Teraz myslíme na Maroko, súboj so Švajčiarskom je už za nami,“ povedal osemfinálový hrdina.

Jeho herné inštinkty prirovnávajú k Nemcovi Thomasovi Müllerovi. A Bola zasa vypočítala, že je na tom momentálne lepšie ako najlepší strelec MS 2022 Kylian Mbappé (5 gólov). Francúz skóroval každých 59 minút, Ramos len 28.

koláž Čítajte viac Vychytá aj Brazíliu? Chorvátsky hrdina má doma bohyňu

Vo veku 21 rokov a 169 dní je najmladším strelcom Portugalska vo vyraďovacej fáze majstrovstiev sveta. Prekonal rekord Eusébia, ktorý mal 24 rokov a 179 dní, keď na MS 1966 skóroval do siete Severnej Kórey.

„Vzhliadam k hráčom ako Zlatan Ibrahimovič, Robert Lewandowski a Cristiano Ronaldo, ktorý je našim lídrom. Ako kapitán vedie mužstvo a vždy si užívam, keď môžeme hrať bok po boku,“ doplnil Ramos.

Hrať či sedieť?

Mnohí sa pred letom Benfike čudovali, prečo za 80 miliónov eur pustili Darwina Núneza do Liverpoolu. Lisabončania si však v tichosti pripravovali jeho nasledovníka. Dnes má Ramos trhovú hodnotu na úrovni 40 miliónov a v zmluve trikrát takú vysokú výkupnú klauzulu.

Rodák z Olhaa je aktuálne najlepším strelcom portugalskej Primeira Liga (9 gólov). Ďalšími piatimi pomohol k tomu, aby 37-násobný portugalský šampión pred mesiacom vyhral skupinovú fázu Ligy majstrov v konkurencii parížskeho Saint-Germain, Juventusu Turín a Maccabi Haifa.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

„Nie je to iba o góloch, musím zlepšovať svoju hru a pomáhať tímu aj inak. Verím, že iba tak môže byť zo mňa platný hráč,“ vysvetlil Ramos.

Portugalsko čaká v sobotňajšom štvrťfinále Maroko (16.00, prenos vysiela RTVS Šport). Santos tvrdí, že nevie, či Ronalda postaví do základnej zostavy na úkor Ramosa. Jeho portugalskí kolegovia v trénerskej brandži sú taktiež rozpoltení.

„Všetci hráči, ktorí sú v zostave, môžu hrať od začiatku alebo ako striedajúci,“ vyhlásil diplomat Santos. „Som obrovský obdivovateľ Ronalda, ale po takom výkone by Ramos mal zostať v základnej zostave,“ konštatoval niekdajší tréner Estorilu Bruno Baltazar.

„Santos vyhral na všetkých frontoch. Posadil Ronalda, vytiahol Ramosa, ten zahviezdil a je z toho štvrťfinále. Proti Maroku však postaví Ronalda. Ten bude oddýchnutý a namotivovaný,“ predpokladal bývalý kouč Mozambiku Luís Gonçalves.

Urazený Ronaldo na lavičke, jeho náhradník žiaril Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Vysedávať na lavičke nie je zvyknutý. Gesto...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022 #Goncalo Ramos