Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hnev v Izraeli. Marocké hviezdy oslavovali s vlajkou Palestíny

Z historického postupu medzi osem najlepších tímov sveta mali obrovskú radosť. Politické gesto, ktoré predviedli na pozápasovej oslave, sa však nepáčilo každému.

07.12.2022 10:15
Palestína Foto:
Futbalisti Maroka oslavujú triumf nad Španielskom s vlajkou Palestíny.
debata (7)

Futbalisti Maroka sú senzáciou MS v Katare. Včera vyradili favorizované Španielsko 3:0 v jedenástkovom rozstrele, keď sa v riadnom čase i po predĺžení skončil zápas nerozhodne 0:0.

Maročania vylepšili svoj doteraz najlepší výsledok, ktorým bola osemfinálová účasť na MS 1986.

Žiaril najmä ich brankár Yassine Bono, ktorý nedostal gól počas viac ako 120 minút hry a ani v rozstrele, v ktorom Španieli nevyužili ani jeden z troch pokusov.

Maročania sa po zápase objímali s fanúšikmi, nechýbali početné fotografie. Najskôr absolvovali tímové fotenie len s marockými vlajkami. Potom pridali vlajku Palestíny, čo sa stretlo s rozhorčením na strane izraelských fanúšikov.

Luis Enrique Čítajte viac Na Španielov sa to doma sype. Králi? Kdeže, sme iba žobráci

Aj športoví fanúšikovia vedia, že arabsko-izraelský konflikt je dlhotrvajúci spor na Blízkom východe medzi arabskými štátmi a Izraelom, ktorý v minulosti často vyústil do vojenského stretu. Konflikt má historický, náboženský aj politický rozmer.

Ako píše slovenská Wikipédia, v novodobých dejinách sa za príčinu eskalácie konfliktu považuje založenie moderného Izraelského štátu v roku 1948.

„Maroko oslavovalo triumf na MS aj s vlajkou Palestíny. Palestína je víťazom MS. Arabské režimy sa môžu snažiť o normalizáciu, ale arabský svet bude mať posledné slovo. Gratulácia Maroku k výhre i k jeho postoju,“ píšu arabský novinár Waseem Kharam.

Manuel Neuer Čítajte viac Rozbuška ku katastrofe? Chaos s dúhovou páskou si podali už aj v Nemecku

Solidárny postoj s Palestínou v podaní marockých futbalistov si všimli aj v Izraeli.

„Gesto marockých futbalistov je nečakané. Vzťahy medzi Izraelom a Marokom sú priateľskejšie ako inokedy, najmä vďaka Abrahamovým dohodám,“ informuje denník The Times of Israel.

Abrahamové dohody sú mierové zmluvy medzi Izraelom a niektorými arabskými štátmi. Do roku 2020 existenciu Izraelu z Ligy arabských štátov uznávali len Egypt a Jordánsko. Po 15. septembri 2020 sa k nim na základe tzv. Abrahámových deklarácií pripojili aj Spojené arabské emiráty a Bahrajn.

V nadväznosti na to potom diplomatické vzťahy s Izraelom obnovil Sudán a v decembri aj Maroko.

Vo štvrťfinále MS sa futbalové Maroko, ktoré na šampionáte zatiaľ inkasovalo v štyroch dueloch iba raz, stretne v sobotu 10. decembra o 16.00 SEČ v Dauhe s Portugalskom.

Urazený Ronaldo na lavičke, jeho náhradník žiaril Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Vysedávať na lavičke nie je zvyknutý. Gesto...
7 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Maroko #MS 2022 #Katar 2022