Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Marocká rozprávka pokračuje! Španielsko zlyhalo v rozstrele

Futbalisti Maroka sa prvýkrát v histórii prebojovali do štvrťfinále MS. V utorkovom osemfinálovom dueli šampionátu v Katare zdolali Španielsko 3:0 v jedenástkovom rozstrele, keď sa v riadnom čase i po predĺžení skončil zápas nerozhodne 0:0.

06.12.2022 18:51 , aktualizované: 19:55
Maroko, štvrťfinále Foto: ,
Futbalisti Maroka oslavujú s fanúšikmi postup do štvrťfinále MS.
debata (11)

Maročania vylepšili svoj doteraz najlepší výsledok, ktorým bola osemfinálová účasť na MS 1986. Svetoví šampióni z roku 2010 Španieli sa tretíkrát za sebou nedostali medzi najlepšiu osmičku turnaja.

Brankára Yassinea Bounoua nedokázali na štadióne Education City v Al Rajáne prekonať počas viac ako 120 minút hry a ani v rozstrele, v ktorom nevyužili ani jeden z troch pokusov.

Eufória Maročanov a smútok Španielov po osemfinále Fotogaléria - 11 fotiek Všetky fotky
 Achraf Hakimi premieňa postupovú jedenástku.

Hráč španielskej Sevilly chytil dva penalty, Pablo Sarabia poslal loptu do žrde. Definitívu pre Maroko zariadil tretím gólom Achraf Hakimi, rodák z Madridu.

Vo štvrťfinále sa Maroko stretne v sobotu 10. decembra o 16.00 SEČ v Dauhe s Portugalskom, ktoré si poradilo so Švajčiarmi 6:1.

Maroko – Španielsko 0:0 po predĺžení, 3:0 v rozstrele z 11 m
ŽK: Saiss – Laporte
Rozhodovali: Rapallini – Belatti, Bonfa (všetci Arg.), 44.667 divákov
rozstrel z 11 m: Sabiri 1:0, Sarabia nedal, Ziyech 2:0, Soler nedal, Benoun nedal, Busquets nedal, Hakimi 3:0
Maroko: Bounou – Hakimi, Aguerd (84. El Yamiq), Saiss, Mazraoui (82. Attiat-Allal) – Amrabat, Ounahi (120. Benoun), Amallah (82. Cheddira) – Ziyech, En-Nesyri (82. Sabiri), Boufal (66. Ezzalzouli)
Španielsko: Simon – Llorente, Rodri, Laporte, Alba (98. Balde) – Busquets – Gavi (63. Soler), Pedri – F. Torres (75. Williams, 118. Sarabia), Asensio (63. Morata), Olmo (98. Fati)

Španieli s trojgólovým strelcom Moratom iba na lavičke mali podľa očakávania od začiatku loptu na nohe oveľa častejšie, no na svoj prvý strelecký pokus museli čakať až do 27. minúty – Asensio si zabehol na prihrávku za obranu, ale loptu poslal z uhlu iba do bočnej siete.

Dovtedy sa favorit iba veľmi ťažko presadzoval cez disciplinovanú defenzívu Maroka, ktoré sa spoliehalo na svoj taktický plán s prehustením stredu poľa a snahou o rýchle kontry. Severoafrický tím sa ako prvý dostal do sľubnej pozície, Hakimi z priameho kopu spoza šestnástky v 12. minúte vystrelil nad bránku Simona.

Luis Enrique Čítajte viac Na Španielov sa to doma sype. Králi? Kdeže, sme iba žobráci

Po polhodine hry už španielsky brankár musel prvýkrát v dueli zasiahnuť, keď na útočnej polovici vybojoval loptu obranca Mazraoui a preveril ho prudkou strelou. V kombinačnej hre Španielov chýbal moment prekvapenia, takže sa v prvej 45-minútovke nedostali do žiadnej veľkej šance a ani raz priamo neohrozili bránku súpera.

Maročania boli nebezpečnejší, v závere polčasu dvakrát pohrozili centrami do šestnástky súpera a po jednom z nich hlavičkoval stopér Aguerd nad bránku.

Robert Lewandowski, Kamil Grosicki Čítajte aj Búri sa verejnosť i médiá. Premiér potvrdil odmeny pre Lewandowského a spol.

Druhé dejstvo odštartovalo vo vyššom tempe, štandardná situácia Španielov zo sľubnej pozície však nepriniesla nič a na druhej strane si prvý zákrok v dueli pripísal marocký brankár Bounou. Stalo sa tak až na začiatku 55. minúty, po krátkom rozohratí priameho kopu vyskúšal jeho pozornosť z ostrého uhla delovkou Olmo.

Španielsky kouč Luis Enrique sa po hodine hry snažil oživiť hru svojho tímu nasadením Moratu a Solera. Moratovi v 69. minúte v šestnástke čisto vypichol loptu pred zakončením Aguerd a potvrdil precíznosť marockej obrany, ktorá vytrvalo držala favorita mimo nebezpečnej zóny.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

V riadnom čase gól nepadol, hoci v závere mohli Španieli rozhodnúť – desať minút pred koncom Aguerd odvrátil v poslednej chvíli loptu po nebezpečnom centri striedajúceho Williamsa a tomu istému hráčovi po spolupráci s Moratom zblokovala strelu defenzíva súpera. Morata potom ešte hlavičkoval mimo a strieľaný center Olma musel marocký brankár Bounou vytlačiť na roh.

Aj v predĺžení mala viac z hry „La Furia Roja“, ale najväčšiu príležitosť si vypracovali Maročania – Ounahi sa v 104. minúte predral cez obranu súpera, vysunul Cheddiru, no jeho „tutovku“ Simon zlikvidoval nohou. V nadstavení sa potom takmer tešili Španieli, keď po centri Rodriho zakončoval volejom z ťažkého uhla striedajúci Sarabia a lopta sa obtrela o žrď.

Koláž Katar 2022 Čítajte aj Zaľúbený Messi, pocta zosnulej legende. Tímy v Katare oslavujú rôzne

V rozstrele Španieli nepremenili ani jeden svoj pokus – Sarabia poslal loptu do ľavej žrde a brankár Bounou zlikvidoval strelu Solera. Potom síce nedal ani Benoun, ale aj Busquets stroskotal na brankárovi a Hakimi definitívne rozhodol o postupe Maroka.

Walid Regragui, tréner Maroka: „Odohrali sme neskutočný zápas, aj po taktickej stránke. Chceli nás unaviť, ale my sme nehrali iba na remízu a rozstrel, mali sme tiež svoje príležitosti. Dali sme do toho neuveriteľne veľa energie a srdca. Teraz sa dáme do poriadku a ideme ďalej.“

Yassine Bounou, brankár Maroka: „Je to veľký deň pre marocký futbal. Už postup zo skupiny bol veľký úspech, teraz sa naša radosť ani nedá opísať. Nemôžem tomu uveriť. Hrali sme zodpovedne, trpezlivo a vyplatilo sa nám to. Ďakujem Bohu, že som v rozstrele pomohol tímu k postupu.“

Sergio Busquets, kapitán Španielska: „Bolo to nesmierne ťažké, pretože Maroko skvele bránilo a nevedeli sme dať gól. Zaslúžili sme si však vyhrať, na konci predĺženia sme mali veľkú šancu so strelou do žrde. Chýbalo nám aj šťastie pri finálnych prihrávkach. Jedenástkový rozstrel bol najbrutálnejší.“

Goncalo Ramos Čítajte aj Nastúpil na úkor hviezdy, dosiahol hetrik. Portugalskú kanonádu režíroval mladík

Luis Enrique zváži svoju budúcnosť po MS

Tréner Španielov Luis Enrique zváži po osemfinálovom vypadnutí svoju ďalšiu budúcnosť.

„Počas MS ešte nie je správny čas na diskusiu o mojej trénerskej budúcnosť,“ uviedol pre oficiálnu stránku Španielskej futbalovej federácie (RFEF).

Luis Enrique (v strede) po prehre s Maročanmi. Foto: Profimedia
Španielsko Luis Enrique (v strede) po prehre s Maročanmi.

Španieli skončili na MS už v osemfinále po tom, ako ich vyradilo Maroko po jedenástkovom rozstrele. Prehra znamená otázne zotrvanie Enriqueho, ktorého zmluva vyprší po MS.

„Končí sa mi zmluva, ale vo vedení reprezentácie som spokojný a cítim aj podporu RFEF. Potrebujem sa v pokoji rozhodnúť o tom, čo je najlepšie pre mňa a pre tím,“ uviedol Enrique, ktorý prvýkrát viedol španielsky tím od júla 2018 do júna 2019.

Následne pre rodinné dôvody odišiel z funkcie, no v novembri 2019 sa do nej vrátil.

Oslavy tímov na MS 2022 Fotogaléria - 25 fotiek Všetky fotky
Anglická romantika...
11 debata chyba
Viac na túto tému: #španielski futbalisti #marockí futbalisti #Katar 2022