Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Hrdinom je brankár! Chorváti ukončili japonský sen až v rozstrele

Chorvátski futbalisti sú piatym štvrťfinalistom majstrovstiev sveta v Katare. V doteraz najdramatickejšom osemfinále si poradili s Japonskom. Zápas sa v riadnom čase i po predĺžení skončil 1:1. V jedenástkovom rozstrele uspel európsky zástupca 3:1.

05.12.2022 18:48
chorvátski futbalisti Foto:
Dominik Livakovič.
debata (10)

Hrdinom Chorvátov bol brankár Dominik Livakovič, ktorý zneškodnil tri pokusy súpera z bieleho bodu.

Prvé predĺženie na prebiehajúcom svetovom šampionáte prišlo až v piatom osemfinále. Chorváti ho absolvovali v troch zo štyroch predchádzajúcich stretnutí vo vyraďovacej fáze MS.

Pri víťazstve si pripísal šiesty gól na svetovom šampionáte Ivan Perišič a vyrovnal tak reprezentačný rekord Davora Šukera.

V boji o semifinále sa Chorváti stretnú s úspešnejším z duelu medzi Brazíliou a Kórejskou republikou.

japonsko, chorvátsko Čítajte viac ONLINE: Senzácia sa nekoná. Japonci padli s Chorvátmi v rozstrele

Osemfinále:

Japonsko – Chorvátsko 1:1 pp (1:1, 1:0), 1:3 v rozstrele z 11 m
Góly: 43. Maeda – 56. Perišič.
ŽK: Kovačič, Barišič (obaja Chorvátsko). Rozhodovali: Elfath – Parker, Atkins (všetci USA), 42.523 divákov.
Rozstrel z 11 m: Minamino nedal, Vlašič 0:1, Mitoma nedal, Brozovič 0:2, Asano 1:2, Livaja nedal, Jošida nedal, Pašalič 1:3
Japonsko: Gonda – Tomijasu, Jošida, Taniguči – Ito, Endo, Morita (106. Tanaka), Nagatomo (64. Mitoma) – Doan (87. Minamino), Maeda (64. Asano), Kamada (75. Sakai)
Chorvátsko: Livakovič – Juranovič, Lovren, Gvardiol, Barišič – Kovačič (99. Vlašič) , Brozovič, Modrič (99. Majer) – Kramarič (68. Pašalič), Petkovič (62. Budimir, 106. Livaja), Perišič (106. Oršič)

V úvode zápasu sa dostali pred súperovu bránu ako prví Japonci, keď pohrozili z dvoch štandardných situácií.

Na druhej strane mohol preveriť Gondu po zaváhaní japonskej obrany Kramarič, no Perišičov center nedokázal poslať v skrumáži do priestoru brány.

Chorvátsko dostalo súpera na niekoľko minút pod tlak po nečkanej akcii Petkoviča v 26. minúte a Japonci sa nemohli nejaký čas dostať naspäť do tempa.

Podarilo sa im to krátko pred prestávkou – previedli niekoľko vydarených kombinácií a skórovali z rohového kopu.

Rozruch na štadióne. Chorvátky očarili fanúšikov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Chorvátski futbalisti mali v hľadisku...

Doan rozohral na krátko, nasledoval centroval do ohňa a odrazenú loptu poslal z hranice päťky prudkou strelou do siete Maeda. Gól musel dodatočne prejsť kontrolou systému VAR.

Chorvátom sa spočiatku druhého dejstva nedarilo zareagovať na gól do šatne – nevychádzali im kombinácie. V 56. minúte však nečakane premenil Lovrenov center Perišič, ktorý úspešne hlavičkoval do pravého horného rohu z trinástich metrov.

Japonci zareagovali zvýšeným tlakom – chvíľu po vyrovnaní pohrozil strelou z diaľky Endo a krátko na to poslal ešte nebezpečnejší pokus spoza šestnástky chorvátsky kapitán Modrič.

Do konca riadneho hracieho času boli oba tímy opatrné, mali nádejne rozohrané akcie, no bližšie pred bránu sa dostať nedokázali. Nebezpečnejšiu strelu vyslal z diaľky len Perišič a jeho pokus tečoval na roh Tomijasu.

messi, lewandowski Čítajte viac Najväčší lenivci na MS? Superstrelci! Pozrite sa na tie štatistiky

Rovnaký obraz pokračoval aj na začiatku predĺženia. Dlho neprichádzalo k výraznejším akciám, no krátko pred koncom prvej polovice vyslal Mitoma z hranice pokutového územia nebezpečnú strelu, ktorú Livakovič vyrazil pred seba. Jedenástkový rozstrel mohol ešte odvrátiť Majer, jeho prízemná strela však tesne minula bránku.

V rozstrele podržal Chorvátov Livakovič, keď zneškodnil úvodné dva pokusy Minamina a Mitomu. Jeho náprotivok Gonda si naopak neporadil s pokusmi Vlašiča ani Brozoviča.

Priebeh trochu zdramatizovala žrď Livaju a gól Asana, no vo štvrtej sérii definitívne rozhodol Pašalič.

Hadžime Morijasu, tréner Japonska:
„Hráči ukázali, aká nás čaká budúcnosť. Začína sa nová éra japonského futbalu. Zdolali sme Nemecko a Španielsko, to si musíme z tohto šampionátu odniesť. Ak budeme ďalej uvažovať, ako zdolať takéto tímy, čaká nás jasná budúcnosť.“

Dominik Livakovič, brankár Chorvátska:
„Sme veľmi šťastní z postupu do štvrťfinále. Máme výborných fanúšikov, bez nich by sme to nezvládli. Japonci boli od začiatku nepríjemní a som rád, že sme dokázali v druhom polčase vyrovnať. V rozstrele som si veril a som rád, že ideme ďalej.“

Nikola Vlašič, úspešný strelec z rozstrelu:
„Dali nám zabrať. Trochu sme to však čakali, nie náhodou zvíťazili nad Nemeckom a Španielskom. Mali sme viac šancí a myslím si, že víťazstvo bolo zaslúžené.“

10 debata chyba
Viac na túto tému: #chorvátski futbalisti #japonskí futbalisti #MS vo futbale 2022 #Katar 2022