Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chráni pandy, lieči Francúzov. Mbappé prekonáva legendy s úsmevom

Francúzske médiá sa do neho pustili z kraja. Kylian Mbappé viackrát odmietol odpovedať na otázky novinárov počas majstrovstiev sveta 2022. Čelil kritike za to, že má príliš veľké ego. Reagovala aj FIFA a obhajcom titulu naparila pokutu.

05.12.2022 11:41
Kylian Mbappé Foto: ,
Kylian Mbappé oslavuje gól do siete Poľska.
debata

Mladík sa posadil pred mikrofóny až po nedeľňajšom osemfinále s Poľskom (3:1). Po tom, čo dvoma gólmi rozhodol.

„Nemám nič proti vám,“ povedal žurnalistom Mbappé. „Chcem sa sústrediť najskôr na výkony, potom na ostatné veci. Musím to robiť na sto percent, nesmiem sa sústrediť na nič iné. Som totiž posadnutý týmto svetovým šampionátom,“ vyhlásil s tým, že pokutu zaplatí zo svojho.

Modlitba za Pelého

Rodák z Paríža v priebehu necelých dvanástich minút spravil z jedného z najlepších brankárov na turnaji štatistu. Wojciech Szczesny nemal žiadny nárok. A to ešte Mbappé nachystal úvodný gól Olivierovi Giroudovi, ktorý sa stal s 52 presnými zásahmi najlepším strelcom francúzskej histórie.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

„Poliaci boli organizovaní, robili nám problémy. Nakoniec sme našli cestu a navyše máme Kyliana. Je liekom na náš bolehlav,“ hodnotil duel Didier Deschamps, tréner Francúzska.

Minulý týždeň zasiahla futbalový svet nepríjemná správa o zdravotnom stave Pelého. Podľa denníka Folha de Sao Paulo brazílskej legende už nepomáha chemoterapia a je v paliatívnej starostlivosti. Mbappé vyzval k modlitbe za futbalového kráľa. V nedeľu mu dvoma gólmi vzal jeden z rekordov.

raheem sterling Čítajte viac Šok u Angličanov. Hviezda opustila tím, jej rodinu prepadli ozbrojenci

Stal sa najmladším futbalistom, ktorý skóroval na majstrovstvách sveta viac ako osemkrát – pred štyrmi rokmi dal Mbappé tri góly, teraz dvoma skolil okrem Poliakov aj Dánov (2:1) a jedným prispel aj k výhre nad Austráliou (4:1). Na francúzskeho rekordéra Girouda stráca „iba“ 19 gólov.

"Veľmi mi pripomína Henryho, keď bol mladý. Verí si v zakončení, má šikovné i rýchle nohy,” porovnával kouč Arséne Wenger Mbappého s legendou Arsenalu.

Zbožňuje ho Neymarov syn

Toto leto bol jednou nohou v Reale Madrid, ale nakoniec spravil krok späť a podpísal novú trojročnú zmluvu v parížskom Saint-Germain. Nie div. Mbappého kontrakt nemá obdobu.

Parížania prebili ponuku Realu – len podpisový bonus mal hodnotu 130 miliónov eur – a zaokrúhlili ho na tri stovky. Francúzska hviezda zarobí sto miliónov eur ročne. Navyše, Mbappé mohol vstupovať aj do výberu členov realizačného tímu.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

„Som šťastný, že budem pokračovať v raste v tomto klube a vo Francúzsku – krajine, v ktorej som sa narodil, vyrástol a rozvinul sa,“ povedal Mbappé pred podpisom nového kontraktu.

Dvadsiateho decembra (dva dni po finálovom zápase) oslávi 24. narodeniny, ale už teraz je druhým najlepším strelcom PSG v histórii.

Za Edinsonom Cavanim (200 gólov v 301 stretnutiach) zaostáva len o desať presných zásahov a to odohral o 64 zápasov menej. Za sebou nechal Zlatana Ibrahimoviča, Pauletu, Neymara či Ángela Di Maríu.

„Môj syn Kyliana zbožňuje. Keď som ho raz vzal na tréning, celý deň hovoril len o Mbappém. Chcel sa s ním odfotografovať a pochváliť sa pred spolužiakmi v škole,“ chválil Neymar svojho francúzskeho spoluhráča.

najhoršia zostava MS Čítajte viac Legenda medzi tragédmi. V najhoršej zostave MS je aj top hviezda

Mbappé nemyslí len na seba. Ešte ako tínedžer začal s charitatívnou činnosťou. V roku 2018 sa stal jednou z tvárí projektu na pomoc so športovou infraštruktúrou v Afrike.

Pred tromi rokmi prispel do zbierky na pomoc pozostalým po smrti futbalistu Emiliana Salu pri páde lietadla desiatkami tisíc eur.

Od novembra 2021 je spoločne so skokankou do vody Ťia-čchi Čang krstnými rodičmi dvoch malých pand v parížskej ZOO, aby bojovali proti vymieraniu tohto vzácneho druhu.

„Nie je to len o góloch a výhrach. Nie vždy prídu. Všetko je to súčasť cesty, po ktorej idem. Je dlhá, krásna i náročná. Na jej konci chcem byť čo najlepší vo všetkých aspektoch,“ uzavrel Mbappé.

Najhoršia jedenástka MS vo futbale 2022 Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Aj títo nešťastníci sa zmestili do najhoršej...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kylian Mbappé #Katar 2022