Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Jeden krajší gól ako druhý. Francúzov potiahol hviezdny Mbappé

Futbalisti Francúzska sa stali ďalšími štvrťfinalistami MS 2022 v Katare.

04.12.2022 17:58
Giroud Foto: ,
Akrobatický pokus Oliviera Girouda skončil v sieti, ale gól neplatil.
debata (6)

Obhajcovia titulu zdolali v nedeľnom zápase Poliakov 3:1. O ich góly sa postarali v 44. minúte Olivier Giroud a v 74. a 90+1. Kylian Mbappé. V poslednej akcii zápasu iba znížil z penalty Robert Lewandowski.

Giroud si pripísal 52. gól a stal sa novým rekordérom francúzskej reprezentácie. Mbappe dal ako prvý na turnaji štvrtý gól a pridal aj piaty.

Francúzi nastúpia v boji o semifinále proti víťazovi duelu Anglicko – Senegal.

Osemfinále MS

Francúzsko – Poľsko 3:1 (1:0)
Góly: 74. a 90.+1. Mpabbe, 44. Giroud – 90.+9. Lewandowski (z 11 m), ŽK: Tchouameni – Bereszynski, Cash. Rozhodovali: Valenzuela – Urrego, Tulio (všetci Ven.), 40.989 divákov.
Francúzsko: Lloris – Kounde (90.+2. Disasi), Varane, Upamecano, T. Hernandez – Tchouameni (66. Fofana), Rabiot – Dembele (76. Coman), Griezmann, Mbappe – Giroud (76. Thuram)
Poľsko: Szczesny – Cash, Glik, Kiwior (87. Bednarek), Bereszynski – Krychowiak (71. Bielik) – Kaminski (71. Zalewski), S. Szymanski (64. Milik), Zielinski, Frankowski (87. Grosicki) – Lewandowski

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

Francúzi sa s Poliakmi stretli na vrcholnom podujatí prvýkrát od roku 1982. Severní susedia Slovákov vtedy dokázali uspieť v súboji o 3. miesto na MS v Španielsku 3:2. V treťom katarskom osemfinále však boli hráči galského kohúta výrazní favoriti.

Tréner Poliakov Czeslaw Michniewicz si to uvedomoval a postavil zostavu s jediným klasickým útočníkom Lewandowským. Francúzi si v poslednom stretnutí skupiny proti Tunisku mohli dovoliť postaviť improvizovanú zostavu, štart v základe si tak v osemfinále zopakovali iba stopér Varane a stredopoliar Tchouameni.

Do brány sa vrátil Hugo Lloris a vyrovnal tak rekord reprezentácie Francúzska. Za „Les Bleus“ nastúpil po 142. krát, rovnako ako niekdajší obranca Lilian Thuram. Tridsaťpäťročný gólman Tottenhamu zároveň vyrovnal svojho predchodcu medzi žrďami Fabiena Bartheza. Obaja chytali za Francúzsko na MS 17-krát.

Neymar úsmevy pred zápasom Čítajte viac Pozitívne správy pre Brazíliu. Útočný klenot hlási pripravenosť

Obhajcovia titulu od úvodu ukazovali svoju silu, Szczesného však v prvej polhodine iba vyskúšali z diaľky Dembele a Tchouameni. Prvú veľkú šancu mali Francúzi v 29. min. Poliaci urobili chybu v strede poľa, k lopte sa na krídle dostal Dembele a poslal Giroudovi loptu pred prázdnu bránu, no ten ju v sklze nedokázal presne usmerniť.

Poliaci trpezlivo čakali na príležitosť a v 38. min mali veľkú možnosť otvoriť skóre. Po práci Bereszynského sa uprostred šestnástky ocitol úplne voľný Zielinski, no napálil iba do Llorisa a Kaminského dorážku odkopol z bránkovej čiary Varane.

Opäť platilo tradičné klišé nedáš-dostaneš. V 44. min našiel Mbappe ideálne v šestnástke voľného Girouda a zakončovateľ AC Miláno nezaváhal. Tridsaťšesťročný veterán sa tak stal s 52 gólmi novým rekordérom francúzskej reprezentácie. O gól prekonal Thierryho Henryho.

Ani po zmene strán sa obraz hry nezmenil. Poliaci potrebovali skórovať, no neotvorili ihneď obranu a nepustili sa do útočenia.

Pulisic slzy Čítajte viac Slzy veľkohubých Američanov. Oranjes zmenili štýl a idú na titul

V 48. min mohol zvýšiť Griezmann z priameho kopu, no Szczesny bol na mieste. Onedlho na to tesne minul z diaľky Mbappe. Na ihrisko prišiel ďalší útočník Milik a Poliaci začali častejšie držať loptu na kopačkách.

Lenže v 74. min ukázal Mbappe ako málo mu stačí, aby sa stal rozhodujúcim faktorom stretnutia. Po prihrávke od Dembeleho si prevzal loptu na hranici šestnástky, zamieril a trafil presne do bližšieho horného rohu brány.

Tento moment Poliakov uzemnil a duel už nedokázali zdramatizovať. Mbappe však nemal dosť a v prvej minúte nadstavenia pridal takmer z identického miesta ďalší gól.

Akurát zamieril do opačného vinkla. V úplnom závere ešte mal Lewandowski možnosť odčiniť nepremenenú penaltu zo zápasu s Mexikom. Na prvýkrát sa mu to nepodarilo, ale keďže Francúzi vbehli do šestnástky skôr, mal možnosť reparátu a ten už zvládol.

Rozruch na štadióne. Chorvátky očarili fanúšikov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Chorvátski futbalisti mali v hľadisku...
6 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 #Kylian Mbappé #Katar 2022