Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Byť či hrať? Holandský hrdina odpovedal trikrát rovnako

Nabehol si do druhej vlny. Poslal prihrávku Denzela Dumfriesa do siete. Vyhol sa všetkým spoluhráčom, ktorí ho od radosti naháňali. Pravým ukazovákom naznačil, s kým sa bude radovať zo svojho osemfinálového gólu. Následne prišiel emotívny moment so slávnym otcom.

04.12.2022 08:11
Daley Blind Foto: ,
Holanďan Daley Blind strieľa druhý gól do siete USA.
debata

Daley Blind bol jedným zo strojcov sobotňajšieho postupu Holandska do štvrťfinále majstrovstiev sveta 2022 v Katare. Víťazným gólom a asistenciou sa podieľal na triumfe 3:1 so Spojenými štátmi americkými.

„Sme veľmi šťastní. Tvrdo sme pracovali, dali krásne góly a ideme ďalej. Bol to dôležitý gól, tesne pred polčasom. V druhom nás súper zatlačil, ale Denzel Dumfries to poistil. Máme za sebou náročný duel,“ vravel po zápase Blind

Pravdou však je, že Blind svoj najťažší zápas už vyhral. A výraznou mierou sa k tomu pričinil otec Danny, ikona Ajaxu Amsterdam a dnes asistent holandského kouča Louisa van Gaala.

Zápal srdcového svalu

V decembri 2019 Daley Blindovi počas zápasu Ajax – Valencia prišlo zle. Hneď po súboji Ligy majstrov si ho vzali do opatery lekári. Následne sa na niekoľko dní vytratil z tréningového procesu. Chodil po doktoroch, ktorí ho v 29 rokoch postavili pred neľahkú úlohu.

Depay USA Čítajte viac Prvým štvrťfinalistom je Holandsko. Američanom strelilo tri góly

„Máš zápal srdcového svalu. Ak chceš ešte hrať, potrebuješ kardiostimulátor,“ vypočul si Blind od odborníkov.

Jedenásť dní sa podarilo najslávnejšiemu holandskému klubu tajiť, čo sa s defenzívnym univerzálom deje. Nakoniec, tri dni pred štedrým dňom sa Blind rozhodol vniesť do celej situácie viac svetla. Diagnózu potvrdil a naznačil, že s futbalom skončiť nehodlá.

„Ďakujem za všetky pozitívne správy, vážim si ich. Chcem sa vrátiť čo najskôr,“ reagoval vo videu na sociálnych sieťach Blind.

Lenže neubehol ani rok a Blinda postretli ďalšie problémy. V prípravnom zápase proti Herthe Berlín sa sklátil na zem aj napriek tomu, že hral s implantovaným kardiostimulátorom. Ani to však rodáka z Amsterdamu nezastavilo.

Vyľakal ho Eriksen

Tretia – a najnáročnejšia – mentálna skúška prišla vlani na majstrovstvách Európy. Blindov bývalý spoluhráč z Ajaxu Christian Eriksen odpadol na trávniku v súboji proti Fínsku. Dnes 32-ročný bývalý hráč Groningenu či Manchestru United priznal, že ho to vzalo.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

„Christian je môj priateľ, poriadne ma to vzalo. Veľa som toho nenaspal. Keby ho nezachránili, strašilo by ma to. Aj ja mám s týmto svoje zážitky, musel som prekonať mentálne prekážky. Lenže teraz som sa dokonca musel presviedčať, aby som sa na trávnik vrátil,“ pripustil Blind.

Veľkú rolu v jeho rozhodovacom procese mal aj otec Danny. Kedysi vodil syna na trávnik do Arény Johana Cruyffa, kde fanúšikovia nadšene tlieskali kapitánovi svojho mužstva i jeho nasledovníkovi. V sobotu sa roly vymenili a Daley sa šiel poďakovať otcovi za všetko, čo spolu preskákali.

„Bolo toho veľa. Vždy som cítil jeho podporu, zapálil vo mne túžbu vo futbale,“ doplnil Blind.

Ako najstarší holandský hráč na ihrisku (32 rokov a 269 dní) si pripísal proti USA aj deväť vyhratých osobných súbojov a sedem obranných zákrokov. V oboch štatistikách bol najlepší zo všetkých.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

„Ukázal deťom, ako sa to robí,“ napísal špecializovaný štatistický portál OPTA.

"Dest, McKennie, Weah. Ak si predstavujete modernú futbalovú pravú stranu, takto by mala vyzerať. Rýchla, atletická, talentovaná, mladá.

A aj tak oproti nim vyčnieval malý, plešatejúci, neatleticky vyzerajúci chlapík po tridsiatke, ktorý vyzerá, že si ide zahrať s partiou kamarátov," opísala Blinda ESPN.

Emócie záverečných zápasov skupín na MS vo futbale Fotogaléria - 24 fotiek Všetky fotky
Nemecký rozhodca Daniel Siebert čelí hnevu...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Daley Blind #Katar 2022