Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ďalší triler, Uruguaju chýbal gól. Po obrate s Portugalskom postupujú Kórejčania!

Futbalisti Kórejskej republiky zvíťazili v záverečnom stretnutí H-skupiny na MS v Katare nad Portugalskom 2:1. Zabezpečili si tým postup medzi šestnásť najlepších tímov, keď skončili na druhom mieste pred Uruguajom vďaka vyššiemu počtu strelených gólov (4:2) pri vyrovnanom bodovom konte i skóre.

02.12.2022 18:10 , aktualizované: 20:15
Katar Futbal MS2022 H Južná Kórea Portugalsko Foto: ,
Juhokórejskí futbalisti sa tešia z postupu do osemfinále MS.
debata (9)

Hrdinom druhého ázijského osemfinalistu bol striedajúci Hwang Hee-chan, ktorý rozhodol v 90.+1. minúte. Portugalci napriek prehre obsadili v skupine prvé miesto so ziskom 6 bodov.

Kórejčania nastúpia na osemfinálový zápas v pondelok 5. decembra v Dauhe proti víťazovi G-skupiny. Portugalcov čaká o deň neskôr druhý tím z „géčka“.

H-skupina – 3. kolo:

Kórejská republika – Portugalsko 2:1 (1:1)
Góly: 27. Kim Young-gwon, 90.+1. Hwang Hee-chan – 5. Horta. ŽK: Lee Kang-in, Hwang Hee-chan (obaja Kór. rep.). Rozhodovali: Tello – Brailovsky, Chade (všetci Arg.), 44.097 divákov.
Kórejská republika: Kim Seung-gyu – Kim Moon-hwan, Kwon Kyung-won, Kim Young-gwon (81. Son Jun-ho), Kim Jin-su – Jung Woo-young, Hwang In-beom, Lee Kang-in (81. Hwang Ui-jo) – Lee Jae-sung (65. Hwang Hee-chan), Cho Gue-sung (90.+3. Cho Yu-min), Son Heung-min
Portugalsko: Costa – Dalot, Pepe, Antonio Silva, Cancelo – Neves (65. Leao), Matheus Nunes (65. Palinha), Joao Mario (81. B. Silva) – Vitinha (81. W. Carvalho), Ronaldo (65. Andre Silva), Horta

Pokiaľ si chcel ázijský zástupca zachovať šance na postup do osemfinále, stála pred ním náročná úloha – zdolať favorizované Portugalsko. Kórejčania v úvodnej desaťminútovke boli častejšie v držaní lopty, ale gólovú príležitosť si nevypracovali.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

Naopak, v 5. minúte udreli Portugalci, keď previedol skvelé spracovanie dlhého pasu od Pepeho na pravom krídle Dalot, zvládol súboj 1 na 1 a prihrávkou pod seba našiel nabiehajúceho Hortu, ktorý otvoril skóre zápasu. V 17. minúte sa prvýkrát radovali Kórejčania, keď po prudkom centri Sona doklepol loptu do brány na zadnej žrdi Kim Jin-su, avšak z ofsajdového postavenia.

O desať minút neskôr už radosť Juhokórejčanov neprekazil žiadny verdikt rozhodcu. Po prudkom rohu spadla lopta na chrbát brániaceho Ronalda, ktorý nešťastným spôsobom sklepol loptu pre Kim Young-gwona, a ten v páde prekonal brankára Costu. Portugalský kapitán mohol zaváhanie odčiniť v 42. minúte, po strele Vitinhu však z úrovne malého vápna netrafil hlavou priestor Kimovej brány.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

Hra sa od začiatku druhého dejstva odvíjala väčšinou na útočnej polovici Portugalska, ktoré držaním lopty kontrolovalo priebeh zápasu. Portugalci ale z územnej prevahy nevyťažili žiadnu gólovú príležitosť. V 67. minúte mohli inkasovať po zbytočnej strate lopty, ale prudká strela Hwang In-beoma mierila iba priamo na Costu.

Kórejčanom sa krátil čas a na postup do osemfinále potrebovali zvíťaziť. V záverečnej štvrťhodine preto vrhli všetko do útoku. V prvej minúte nadstaveného času sa Ázijčania dočkali. Výbornú prácu odviedol Son, ktorý prihrávkou medzi nohy brániaceho hráča pripravil gólovú pozíciu pre striedajúceho Hwang Hee-chana a ten rozhodol o výhre Kórejskej republiky a postupe do osemfinále MS.

Luis Enrique Čítajte aj Luis Enrique: Vypadávali sme? To som nevedel. Inak by som zinfarktoval

Son Heung-min, kapitán Kórejskej republiky: "Podľa očakávania to bol ťažký zápas, o to ťažší, že sme dostali skoro gól. Nikdy sme sa však nevzdali a obetovali sa pre tím. Naši fanúšikovia, tu aj doma, nás veľmi podporovali a dodali nám energiu, ktorú sme potrebovali na postup.

Na túto chvíľu som dlho čakal a veril, že to dokážeme. Ako kapitán som neodvádzal dobrú prácu, ale spoluhráči mi kryli chrbát, som im za to veľmi vďačný a som na nich hrdý. Cieľ sme splnili a v osemfinále urobíme všetko, čo bude v našich silách. Vo futbale nikdy neviete, ako sa veci vyvinú."

Hwang Hee-chan, strelec víťazného gólu: „Ako Kórejčan som nesmierne hrdý a chcem poďakovať všetkým fanúšikom. Toto je darček pre nich. Viac ako čokoľvek iné chcem iba povedať, že som veľmi hrdý. Prihrávka Sona bola výborná a uľahčila mi zakončenie.“

Sergio Costa, asistent trénera Kórejskej republiky: „Zaslúžili sme si vyhrať tento zápas. Každý hráč a člen realizačného tímu si zaslúži užiť túto výhru.“

Fernando Santos, tréner Portugalska: „Stratili sme koncentráciu a Kórea kontrolovala zápas. Naši hráči boli motivovaní, ale otvorili sme obranu. Sme trochu rozrušení, pretože sme chceli vyhrať a zdvihnúť morálku hráčov. Sme však prví v skupine a toto slúži ako varovanie pre náš tím.“ (Zdroje: Yonhap, AFP):

Uruguaj postupový gól nedal

Uruguaj zvíťazil nad Ghanou 2:0. O ich triumfe rozhodol dvoma gólmi v prvom polčase Giorgian De Arrascaeta.

Pri vyrovnanom bodovom i gólovom konte rozhodol v ich neprospech nižší počet presných zásahov v porovnaní s Kórejskou republikou (2:4).

H-skupina – 3. kolo:

Ghana – Uruguaj 0:2 (0:2)
Góly: 26. a 32. De Arrascaeta. ŽK: Sulemana, Seidu – Nunez, Suarez, Coates, Gimenez, Cavani. Rozhodovali: Siebert – Seidel, Foltyn (všetci Nem.), 43.443 divákov.
Ghana: Zigi – Seidu, Amartey, Salisu, Rahman – Samed (72. Kyereh), Partey – Kudus (90.+8. Issahaku), A. Ayew (46. Bukari), J. Ayew (46. Sulemana) – Williams (72. Semenyo)
Uruguaj: Rochet – Varela, Gimenez, Coates, Olivera – Valverde, Bentancur (34. Vecino), De Arrascaeta (80. M. Gomez) – Pellistri (66. De La Cruz), Suarez (66. Cavani) – Nunez (80. Canobbio)

Tímy na seba narazili na MS prvýkrát od pamätného štvrťfinále turnaja v JAR 2010, ktoré rozhodla úmyselná ruka v pokutovom území Luisa Suareza a nepremenená penalta Asamoaha Gyana v nadstavenom čase predĺženia.

Ghana vtedy prišla o historický zápis a nestala sa prvým africkým mužstvom v semifinále svetového šampionátu. A nepremenená jedenástka bola osudom afrického tímu aj v Katare, z bieleho bodu tentokrát neuspel v 21. min André Ayew.

Penaltu odpískal rozhodca Daniel Sibert až po konzultácii s videoasistentom. Jordan Ayew v 15. min vystrelil spoza šestnástky, brankár Rochet loptu vyrazil, no potom fauloval dorážajúceho Kudusa. Čiarový rozhodca zdvihol zástavku, keďže uvidel stáť Andrého Ayewa pri strele svojho brata v ofsajde pred brankárom súpera, no VAR odhalil, že to o milimetre nebola pravda. Útočník katarského Al Saddu pri penalte zadrobčil a napokon nechal vyniknúť brankára Nacionalu Montevideo.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

Ghane k istote postupu stačila remíza, no nepremenená jedenástka ju zaskočila. Prenechala iniciatívu súperovi a ten z eufórie ťažil. Už o dve minúty po neúspešnej penalte sa mohol prvým autorom gólu Uruguaja na turnaji stať Darwin Nunez, ktorý unikol do brejku, prehodil aj brankára Zigiho, no z bránkovej čiary odkopol loptu Salisu.

Úspešným zakončovateľom „celestes“ sa napokon stal stredopoliar brazílskeho Flamenga Rio de Janeiro. De Arrascaeta skóroval najprv v 26. min, keď dorazil do siete zblízka hlavou pokus Suareza. Druhý gól pridal v 32. min, keď si obrancovia Ghany viac všímali Suareza. Kanonier Uruguaja našiel spoluhráča v šestnástke úplne voľného na krídle a ten z uhla nezaváhal.

Nemecko, odchod Čítajte aj Auf Wiedersehen! Snímky Nemcov cestujúcich domov obleteli svet

Afričania sa cez prestávku dali dokopy a po zmene strán zreteľne deklarovali, že sú ešte schopní zabojovať o postup zo skupiny. Tréner Addo stiahol bratov Ayewovcov a do útoku postavil aj Bukariho. A bol to práve bývalý hráč Trenčína, ktorý mohol tesne po príchode na ihrisko skórovať, no z hranice šestnástky minul. Uruguajčania pretrpeli nápor súpera a po hodine hry sa opäť dostali k šanciam. Brankár Zigi musel ukázať svoju kvalitu najmä v 70. min po rane Valverdeho spoza šestnástky.

V úvode záverečnej štvrťhodiny sa Ghana dostala do veľkého tlaku. Blízko ku gólu bol najmä Kudus v 81. min, no pri jeho presnej strele k žrdi sa vyznamenal Rochet. Uruguajčania opustili svoje útočné rozostavenie 4–3–3 a začali brániť postupový výsledok.

Práve do tohto stavu však prišla informácia, že Kórejčania skórovali a obe mužstvá na trávniku tak momentálne nepostupujú. Záver sa zmenil na divoké útočenie oboch tímov, no gól už nepadol a obe reprezentácie sa s turnajom rozlúčili.

Otto Addo, tréner Ghany: „Bojovali sme až do konca a snažili sa skórovať. Všetky veľké úspechy nasledujú po veľkých prehrách. Z účinkovania na tomto turnaji sa určite poučíme.“

Mohamed Kudus, stredopoliar Ghany: „Nebolo by teraz nič jednoduchšie ako obviňovať jeden druhého. Andre je skvelý líder a kapitán, po jeho nepremenenej penalte sme boli stále v hre. Všetci sme mali šance a mohli ovplyvniť hru. Výsledok však napokon nebol v náš prospech.“

Diego Alonso, tréner Uruguaja: „V zápase sme odovzdali úplne všetko. Veľa k tomu povedať nemôžem, ale rozhodca nemôže mať čisté svedomie. To je zrejmé.“

Giorgian De Arrascaeta, autor oboch gólov Uruguaja: „Sme veľmi smutní. Dosiahli sme výsledok, ktorý by za normálnych okolností mal stačiť. Boli tam však iné faktory a nepostúpili sme.“ (zdroje: AFP, DPA, FIFA)

Standings provided by Sofascore

Aktualizujeme…

9 debata chyba
Viac na túto tému: #kórejskí futbalisti #portugalskí futbalisti #uruguajskí futbalisti #MS vo futbale 2022 #Katar 2022