Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Infarktový záver. Nemcom výhra na postup nestačila, Japonci zdolali aj Španielov!

Japonskí futbalisti sa postarali o veľké prekvapenie štvrtkového programu MS v Katare, keď v zápase E-skupiny zdolali Španielsko 2:1. Do osemfinále napokon postúpili oba tímy, šesťbodové Japonsko ako víťaz zoskupenia a Španielsko so štyrmi bodmi z druhého miesta.

01.12.2022 21:56 , aktualizované: 23:29
Japonsko, Španielsko Foto: ,
Japonskí futbalisti oslavujú druhý gól proti Španielom.
debata (21)

Spletitá situácia sa nevyvinula priaznivo pre štvornásobných svetových šampiónov Nemcov, ktorým nestačilo ani víťazstvo 4:2 nad Kostarikou. Získali rovnako štyri body ako Španieli, tých posunulo do vyraďovacej fázy lepšie skóre

Japonci nastúpia v osemfinále v pondelok 5. decembra o 16.00 SEČ v Al Wakrah proti druhému tímu z F-skupiny Chorvátsku. Majstrov sveta z roku 2010 Španielov čaká o deň neskôr v rovnakom čase v Al Rajáne súboj s víťazom F-skupiny Marokom.

E-skupina – 3. kolo:

Japonsko – Španielsko 2:1 (0:1)
Góly: 48. Doan, 51. Tanaka – 11. Morata, ŽK: Itakura, Taniguči, Jošida (všetci Jap.). Rozhodovali: Gomes – Pathsoane (obaja JAR), Mukansanga (Rwanda), 44.851 divákov.
Japonsko: Gonda – Itakura, Jošida, Taniguči – Ito, Morita, Tanaka (87. Endo), Nagatomo (46. Mitoma) – Kamada (69. Tomijasu), Maeda (62. Asano), Kubo (46. Doan)
Španielsko: Simon – Azpilicueta (46. Carvajal), Rodri, P. Torres, Balde (68. Alba) – Gavi (68. Fati), Busquets, Pedri – Williams (57. F. Torres), Morata (57. Asensio), Olmo

V porovnaní s predošlým duelom nastúpili Španieli v novom zložení obrany, v ktorej si udržal miesto iba Rodri. Prvýkrát dostal šancu v základnej zostave Morata, autor dvoch gólov na šampionáte v pozícii striedajúceho hrá­ča.

Útočník Atletica Madrid potvrdil vynikajúcu formu aj proti Japoncom, v 11. minúte sa zavesil na center Azpilicuetu a hlavičkou z malého vápna otvoril skóre – 0:1. Španieli rýchlo „načali“ súpera, hoci predtým v 5. minúte tŕpli pri šanci Itoa.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

Japonský krídelník sa dostal k strele po chybe Busquetsa, ale nemal presnú mušku. Favorit kontroloval dianie na trávniku a nútil súpera behať bez lopty, ktorú mal v prvom polčase v moci vyše 80 percent času.

V kľudnom priebehu vzbudil rozruch v 34. minúte španielsky brankár Simon pokusom o konštruktívnu rozohrávku. Po napádaní Maedu však od tohto zámeru upustil a vyhol sa „maléru“. Japonci v prvom polčase nevystrelili na bránu a vo virtuálnom poradí klesli za Nemcov na nepostupové tretie miesto.

Pokiaľ chceli hráči ázijského zástupcu prehovoriť do boja o postup, museli sa viac pokúšať o streľbu. Japonskému trénerovi vyšlo polčasové striedanie, Doan sa mu už po pár minútach pobytu na ihrisku odvďačil za dôveru vyrovnávajúcim gó­lom.

Romelu Lukaku Čítajte aj Lukaku zahadzoval jednu šancu za druhou, Belgicko končí. Maroko zažíva ošiaľ

Balde stratil pred šestnástkou loptu, tá sa dostala k Doanovi a jeho pokus Simon nedokázal vytlačiť mimo brány – 1:1. Zo strany Japoncov to nebolo všetko, už o chvíľu šokovali Španielov druhýkrát. Doanov center z pravej strany bol síce nepresný, no loptu ešte stihol pri zadnej žrdi Morita, vrátil ju pred bránku a Tanaka zblízka skóroval – 2:1.

VAR skúmal, či Morita neprihral spoluhráčovi spoza bránkovej čiary, ale gól napokon platil.

Japonci pôsobili po prestávke živším dojmom, Španieli na ich aktivitu zareagovali ofenzívnymi striedaniami. V 89. minúte vypálil z diaľky Asensio, zaskvel sa Gonda a japonský brankár vzápätí vychytal aj Olma.

Na viac sa Španieli nezmohli a prehrali nádejne rozohraný zápas, po ktorom pustili Japoncov v tabuľke pred seba.

Hadžime Morijasu, tréner Japonska: „Veľká vďaka patrí všetkým japonským fanúšikom za ich podporu. V dnešnom zápase sme ju potrebovali viac ako inokedy. Moji hráči ukázali, že si môžu veriť proti ktorémukoľvek súperovi. Víťazstvo nad silným Španielskom chutí skvele, málokto s ním počítal. My sa však nezastavíme. Veľmi radi by sme prvýkrát v histórii postúpili do štvrťfinále. Taký je náš najbližší cieľ.“

Alvaro Morata, útočník Španielska: „Postúpili sme a to je najdôležitejšie. Proti Japonsku sme si vybrali zlý deň, nehrali sme dobre. Verím, že to bol len výpadok a v osemfinále sa predvedieme v lepšom svetle. Pokiaľ nie, pôjdeme domov a to nikto z nás nechce dopustiť.“

Sergio Busquets, kapitán Španielska: „Chceli sme vyhrať skupinu, ale nevyšlo nám to. Prvý polčas bol v našom podaní v poriadku, kontrolovali sme hru. Potom nás však súper potrestal za chyby, ktoré sme spravili. V osemfinále narazíme na Maroko, nečaká nás prechádzka ružovou záhradou. Ale my máme silný tím. Myslím si, že dnes sme neukázali všetko, čo vieme.“ (Zdroje: AFP, Marca)

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

Ďalšia tvrdá rana pre Nemcov

Futbalisti Nemecka zvíťazili vo svojom záverečnom zápase E-skupiny na MS v Katare nad Kostarikou tesne 4:2, ale na postupu im to nestačilo. V tabuľke skončili až tretí o skóre za Španielskom, ktoré prekvapujúco podľahlo Japonsku, víťazovi E-skupiny.

Pre nemecký futbal je to ďalšia tvrdá rana. Po výhre na MS 2014 v Brazílii nedokázali jeho hráči druhýkrát po sebe postúpiť do vyraďovačky a so šampionátom sa rozlúčili už po skupinovej fáze.

Japonci nastúpia v osemfinále v pondelok 5. decembra o 16.00 SEČ v Al Wakrah proti druhému tímu z F-skupiny Chorvátsku. Španielov čaká v utorok 6. decembra o 16.00 SEČ v Al Rajáne víťaz efka Maroko.

Prvýkrát v histórii futbalových MS viedla zápas rozhodkyňa. FIFA zverila štvrtkový duel Francúzke Stéphanie Frappartovej, na čiarach jej pomáhali Brazílčanka Neuza Backová a Mexičanka Karen Díaz Medinová.

E-skupina, 3. kolo:

Kostarika – Nemecko 2:4 (0:1)
Góly: 58. Tejeda, 70. Vargas – 10. Gnabry, 73. a 85. Havertz, 90.+1 Füllkrug, ŽK: Duarte. Rozhodovali: Frappartová (Fr.) – Backová (Braz.), Medinová (Mex.), 67.054 divákov.
Kostarika: Navas – Fuller (74. Bennette), Duarte, Waston, Vargas, Oviedo (90.+3 Contreras) – Aguilera (46. Salas), Borges, Tejeda (90.+3 Wilson), Campbell – Venegas (74. Matarrita)
Nemecko: Neuer – Kimmich, Süle (90.+3 Ginter), Rüdiger, Raum (67. Götze) – Goretzka (46. Klostermann), Gündogan (55. Füllkrug) – Gnabry, Musiala, Sane – Müller (66. Havertz)

Nemci potrebovali na postup výhru a spoľahnúť sa na Španielov a preto sa od úvodu vrhli do útoku. Skórovať mohli už v 2. minúte, ale Navas vyrazil Musialovu strelu na roh. Vo 8. minúte Kimmichov center poslal Müller mimo tri žrde, no podobná akcia z druhej strany o dve minúty sa už skončila gólom.

Raum zľava nacentroval na hlavu Gnabrymu – 0:1. Favoriti ďalej tlačili, Goretzkovu strelu vyrazil Navas, ktorý v 24. minúte včas vybehol a zastavil aj Müllera. Strely Musialu a Gnabryho z 36. a 39. minúty mierili mimo tri žrde a potom sa z ničoho nič dostala do šance aj Kostarika. V 42. minúte sa po zaváhaní nemeckej defenzívy dostal za obranu Fuller, ale Neuer jeho delovku vyrazil.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

Nemci nebrali varovanie od súpera vážne, do druhého polčasu nastúpili veľmi nekoncentrovanie a vlažne, nepomohli ani príchody Klostermanna a Füllkruga a robili mnoho chýb. Ich séria vyústila v 58. minúte do gólu, ktorý dal po rýchlom brejku a dorážke Tejeda.

Nemci moli akciu Kostariky niekoľkokrát prerušiť, no do každého súboja prišli neskoro. Na druhej strane trafili do žrde Musiala aj Rüdiger a potom prišiel ďalší šok pre nemeckých fanúšikov. V 70. minúte zahrávala Kostarika priamy kop, Waston a Oviedo ho predĺžili až pred Neurera, ktorého so šťastím prekonal Vargas.

V súbežne hranom zápase viedli Japonci nad Španielmi 2:1 a v tom momente spolu s nimi postupovali stredoamerickí futbalisti. To však trvalo len tri minúty, pretože vo vnútri šestnástky sa dostal ku strele striedajúci Havertz a vyrovnal na 2:2.

koláž Čítajte aj Šejkovia v úžase. Chorvátske fanúšičky rozpálili publikum

Následne chytil Navas obrovskú šancu Füllkruga, no v 85. minúte už nestačil na Havertza, ktorý premenil center Gnabryho. V 89. minúte pridal štvrtý gól Füllkrug, jeho zásah rozhodkyne najprv neuznali pre ofsajd, no opravil ich VAR.

Nemci však na postup potrebovali, aby v druhom zápase Španieli vyrovnali alebo by museli sami streliť ďalších päť gólov. Ani jeden z týchto scenárov sa nenaplnil a tak sa štvornásobní majstri sveta rozlúčili so šampionátom druhýkrát po sebe už v skupinovej fáze. Naposledy v nej skončili ako obhajcovia titulu.

Hansi Flick, tréner Nemecka: „Nie som bez slov, viem zápas opísať celkom dobre. Po prvom polčase som bol naozaj nahnevaný za to, ako sme súperovi dodali silu. Mali sme šance na tri či štyri góly, ale ľahkomyseľnosťou sme dali súperovi šancu. Ale dnešný zápas nerozhodol, bolo to 20 minút proti Japonsku. Aj so Španielmi sme mohli v závere vyhrať 2:1. Na tomto turnaji sme nemali žiadnu efektivitu. Sklamanie je obrovské, musíme ho najprv spracovať.“

Kai Havertz, dvojgólový strelec Nemecka: „Nepočítali sme s výsledkom, aký sa zrodil v zápase Španielska. No my sme sa mali postarať o vlastné problémy, s našou kvalitou by sme nemali prehrať s Japonskom. Ten zápas všetko pokazil. Mali sme tu super tím, dali sme do toho všetko, no bohužiaľ to nevyšlo. Po výhre na MS 2014 oslavovali fanúšikovia turnajový tím. Teraz sme vypadli dvakrát v skupine, takže sme ukázali, že nie sme turnajový tím.“

Thomas Müller, útočník Nemecka: „Úsilie, ktoré vynaložil tím na toto víťazstvo, bolo obrovské. Je pre nás neskutočne trpké, že Japonsko dokázalo zdolať Španielsko. V tomto zápase sme splnili úlohu, no o všetkom rozhodol duel s Japonskom. Sklamanie je obrovské, je to absolútna katastrofa.“ (Zdroj: dpa)

Standings provided by Sofascore
Zlyhali aj v Katare. Pozrite si smútok Nemcov Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Sklamanie nemeckých fanúšikov.
21 debata chyba
Viac na túto tému: #španielski futbalisti #nemeckí futbalisti #japonskí futbalisti #MS vo futbale 2022 #Katar 2022