Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vyradenie Iránu oslávil zatrúbením. Kamaráta reprezentanta zastrelili

Futbalistov Iránu nezažili po návrate z majstrovstiev sveta v Katare práve vrelé privítanie.

01.12.2022 19:53
Katar Futbal MS2022 B Irán USA Foto: ,
Vlajky Iránu (vľavo) a Spojených štátov amerických pred zápasom na MS.
debata

Iránske mužstvo nečakalo doma búrlivé privítanie, niektorí fanúšikovia oslavovali prehru s USA

Mužstvo portugalského trénera Carlosa Queiroza sa so šampionátom rozlúčilo utorkovou prehrou s USA (0:1) a nepostúpilo do osemfinále.

Duel sa konal na pozadí protivládnych protestov v Iráne, ktoré trvajú už niekoľko týždňov.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

Iránsky výber sa z turnaja vrátil v stredu večer. Protivládni demonštranti, ktorí reprezentačné mužstvo vnímali ako symbol režimu, oslávili prehru v niektorých iránskych mestách ohňostrojom a skandovaním.

Štátne bezpečnostné zložky na severozápade krajiny v meste Bandar Anzali na pobreží Kaspického mora dokonca zastrelili jedného muža, ktorý trúbením chcel dať najavo radosť z amerického víťazstva.

Zhodou okolností to bol kamarát reprezentačného stredopoliara Saeeda Ezatollahiho z detstva.

741047941 Čítajte viac Anglicko a USA si vybojovali postup. Osemfinálové dvojice sú známe

Zaobchádzanie s iránskymi futbalistami bude pravdepodobne v najbližšom období pod drobnohľadom sveta, keďže hráči pred úvodným zápasom na šampionáte proti Anglicku (2:6) nespievali národnú hymnu.

Mnohí tento krok považovali za prejav spolupatričnosti s protestmi. V nasledujúcich zápasoch už mužstvo spievalo iránsku hymnu.

Napriek zdanlivému prejavu solidarity čelia hráči aj kritike zo strany protivládnych demonštrantov, ktorí napomínali mužstvo, že nevystupuje hlasnejšie voči brutálnemu zásahu režimu proti demonštráciám.

Aktivisti tiež na sociálnych sieťach vo veľkej miere kritizovali záber, na ktorom sa hráči klaňali v prítomnosti prezidenta Ebrahima Raisiho pred odchodom na turnaj.

Iránski predstavitelia sa snažili bagatelizovať nadšené správanie Iráncov oslavujúcich víťazstvo hráčov USA.

"Prehra Iránu v zápase proti Amerike bola trpká, ale ešte trpkejšia bola radosť niektorých ľudí z nej,“ uviedol bývalý minister kultúry a islamského vedenia Abbas Salehi.

„Tí, ktorí oslavovali, tak robili v mene nepriateľov. To pre nás nie je dôležité,“ nadviazal generál polovojenských Revolučných gárd Hossein Salami.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk
debata chyba
Viac na túto tému: #iránski futbalisti