Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kritizovali Katar, obúvali sa do FIFA. Dáni dostali historickú facku na MS

Dánska futbalová federácia a jej vedenie patrilo pred MS k najväčším kritikom usporiadateľskej krajiny. Svoju nevôľu s tým, že sa v Katare porušujú ľudské práva, dávalo jasne najavo pred aj počas šampionátu.

30.11.2022 20:42
Christian Eriksen. Foto:
Kapitán Dánska Christian Eriksen bol rozčarovaný z prehry s Austráliou a vypadnutí na MS už po základnej skupine.
debata (17)

Kataru síce organizáciu MS pridelili už pred 12 rokmi. No Dáni svoj názor na porušovanie ľudských práv a utláčanie osôb inej sexuálnej orientácie začali verejne prezentovať zhruba pol roka pred štartom MS.

Patrili k ôsmim reprezentáciám, ktorých kapitáni chceli nosiť na rukáve pásku v dúhových farbách na podporu LGBTI+ komunity. Pre podporu mŕtvych robotníkov si zase zvolili čiernu farbu tretej sady dresov. Medzinárodná futbalová federácia im nepovolila prvé, ani druhé. Aj preto sa prezident Dánskej futbalovej federácie mal vyjadriť, že budú zvažovať odchod z FIFA.

Austrálska radosť. Čítajte viac Šokujúce zlyhanie obhajcov titulu. Austrália poslala domov Dánsko

V niektorých momentoch to skôr vyzeralo, akoby na majstrovstvách sveta ani nechceli hrať. Pritom Dánsko bolo miláčikom európskych priaznivcov na posledných majstrovstvách Európy. Severania sa po kolapse kapitána Christiana Eriksena v prvom súboji zomkli a dotiahli to až do semifinále.

Daniel Šebo Čítajte viac Začínal s nemeckou legendou. Weiss si tu musel zvykať na čudné veci

No Dánsko, ktoré sa predstavilo v Katare, bolo len tieňom mužstva z európskeho šampionátu. Absolútne nezvládlo súboje s Tuniskom (0:0) a najmä Austráliou (0:1). Prehra s obhajcami titulu z Francúzska 1:2 sa dala očakávať.

Výsledok: Dáni opúšťajú Katar po najhoršom vystúpení na MS vo futbale vo svojej histórii. Vôbec po prvýkrát sa im stalo, že na MS nevyhrali zápas. Jediný strelený gól je rovnako ich historickým minimom. Dánsko bolo na týchto MS na trávniku neviditeľné, zato mimo neho ho bolo možno vidieť až moc.

Najväčšie škandály v histórii MS vo futbale Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
MS 1994 - Vražda obrancu Escobara
Jeden z...
Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #ľudské práva #Katar #dánska futbalová reprezentácia #Medzinárodná futbalová federácia FIFA #LGBTI+