Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šokujúce zlyhanie obhajcov titulu. Austrália poslala domov Dánsko

V priamom súboji o druhé postupové miesto v D-skupine MS vo futbale zvíťazila Austrália nad Dánskom 1:0 gólom Mathewa Leckieho. V druhom stretnutí obhajcovia titulu nečakane stratili všetky body po prehre s Tuniskom 0:1. Napriek zakopnutiu obsadili Francúzi v skupine prvé miesto.

30.11.2022 17:59 , aktualizované: 19:54
Austrálska radosť. Foto:
Futbalisti Austrálie sa tešia z gólu Mathewa Leckieho, ktorý dostal protinožcov nečakane do osemfinále MS vo futbale.
debata (3)

Francúzsko sa tak v osemfinále svetového šampionátu stretne s druhým tímom C-skupiny, Austrália narazí v boji o postup do štvrťfinále na jej víťaza. Súperov spoznajú oba postupujúce tímy po večerných súbojoch „céčka“ Poľsko – Argentína a Saudská Arábia – Mexiko.

Hrdinom Austrálie Leckie

Futbalisti Austrálie si tak vďaka najtesnejšiemu víťazstvu zabezpečili postup medzi šestnásť najlepších tímov. Skončili na druhom mieste D-skupiny o skóre za Francúzskom. Postupový gól strelil v 60. minúte Mathew Leckie. Austrálčania postúpili do osemfinále MS druhýkrát v histórii.

D-skupina – 3. kolo:
Austrália – Dánsko 1:0 (0:0)
Gól: 60. Leckie. ŽK: Behich, Degenek – Skov. Rozhodovali: Ghorbal – Gourari, Etchiali (všetci Alž.), 41.232 divákov.
Austrália: Ryan – Degenek, Souttar, Rowles, Behich – Leckie (89. Hrustič), Irvine, Mooy, Goodwin (46. Baccus) – Duke (82. MacLaren), McGree (74. Wright)
Dánsko: Schmeichel – Kristensen (46. Bah), Andersen, A. Christensen, Maehle (69. Cornelius) – Höjbjerg, Jensen (59. Damsgaard) – Skov Olsen (69. R. Skov), Eriksen, Lindström – Braithwaite (59. Dolberg)

Od začiatku zápasu museli tvoriť hru Dáni, ktorí potrebovali vyhrať. Súper im to v prvej štvrťhodine výrazne uľahčoval, keď pressing „protinožcov“ nebol dôrazný a hra v defenzíve pôsobila pasívne. V 11. minúte musel vytiahnuť prvý dôležitý zákrok brankár Ryan po prudkej strele Jensena, ktorá mierila pod brvno.

Austrálčania prvýkrát ohrozili dánskeho brankára Schmeichela v 22. minúte, keď po predĺžení nakopnutej lopty zakončil iba do stredu brány McGree. Austrálčanom sa podarilo z hry úplne vypojiť ofenzívneho tvorcu Eriksena a cesta za gólom viedla iba po krídelných priestoroch.

Daniel Šebo Čítajte viac Začínal s nemeckou legendou. Weiss si tu musel zvykať na čudné veci

Po polhodine hry sa dobrým prienikom po ľavej strane prezentoval Lindström, ktorý zvládol súboj 1 na 1, ale namiesto strely zvolil spätnú prihrávku a obrana Austrálie loptu odvrátila. V závere prvého polčasu Dáni stratili prevahu a hra sa vyrovnala.

Prvú šancu v druhom dejstve mala Austrália, ale Irvine zakončil zo záklonu po spätnej prihrávke vysoko nad. V 60. minúte už potrebovali Austrálčania na postup výhru, pretože Tunisko viedlo nad Francúzskom 1:0. Ihneď po góle v súbežne hranom zápase sa však presadili a z rýchlej kontry otvorili skóre zásluhou Leckieho.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Bude to paráda, keď Messi vyzve Lewandowského. Ronaldo ukazuje, aký je

Dáni potrebovali streliť dva góly, a logicky viac otvoriť hru, no v ofenzívnej fáze sa im vôbec nedarilo. Austrálčania zvládali zápas veľmi dobre po taktickej stránke a dokázali vykrývať dôležité priestory.

Dánski futbalisti v závere skúšali už iba nakopávané lopty. Austrália prehustila stred obrany, súperom nedovolila vypracovať si žiadnu gólovú šancu a postúpila do osemfinále MS.

Hlasy aktérov /zdroj: AFP/:
Mathew Leckie: „Myslím, že podľa osláv vidíte, koľko emócií tam bolo. Som hrdý a vyčerpaný, veľmi tvrdo sme pracovali. Pri góle nebol čas premýšľať, stál proti mne jeden obranca, podarilo sa mi ho prekonať a prízemná strela bola pre brankára náročná. Ako som videl loptu, že ide do brány, bol som veľmi šťastný.“
Graham Arnold, tréner Austrálie: „Úsilie bolo neuveriteľné, veľmi tvrdo sme pracovali. Musíme zregenerovať, nie je čas na žiadne oslavy, žiadne sociálne siete.“
Kasper Hjulmand, tréner Dánska: "Som neuveriteľne frustrovaný. Tím hral jeden a pol roka veľmi dobre, teraz som smutný a sklamaný.“

Veľký triumf Tunisku na postup nestačil

Francúzsku k spečateniu prvenstva v D-skupine neublížila ani prehra 0:1 s Tuniskom. Obhajcovia titulu nazbierali v troch stretnutiach šesť bodov a dosiahli lepšie skóre, ako druhá Austrália.

D-skupina – 3. kolo:
Tunisko – Francúzsko 1:0 (0:0)
Gól: 58. Khazri, ŽK: Kechrida (Tun.), Rozhodovali: Conger (N. Zél.) – Makasini (Tonga), Rule (N. Zél.), 43.627 divákov.
Tunisko: Dahmen – Ghandri, Meriah, Talbi – Kechrida, Skhiri, Laidouni, Maaloul – Slimane (83. Abdi), Khazri (60. Jebali), Ben Romdhane (74. Chaaleli)
Francúzsko: Mandanda – Fofana (73. Griezmann), Konate, Varane (63. Saliba), Disasi – Guendouzi (79. Dembele), Tchouameni, Camavinga – Veretout (63. Rabiot), Kolo Muani, Coman (63. Mbappe)

S výhľadom na vyraďovaciu fázu nenastúpili Francúzi v najsilnejšom zložení. Iba na lavičke náhradníkov začali Lloris, Pavard, Rabiot i ofenzívne esá Giroud, Griezmann a Mbappe. Šanca Tunisanov na postup viedla cez triumf nad „Les Bleus“, súčasne im však musel zahrať do kariet výsledok druhého zápasu medzi Austráliou a Dánskom.

Africký zástupca začal aktívne a už v 8. minúte skóroval, Ghandri však usmernil Khazriho center do siete z ofsajdovej pozície a gól nemohol platiť. Francúzom viazla súhra, čo súper využil a v prvom polčase im robil problémy.

Najväčšie škandály v histórii MS vo futbale Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
MS 1994 - Vražda obrancu Escobara
Jeden z...

Slimane sa v 17. minúte predral do šestnástky, no pošmykol sa a následne Ben Romdhane mieril len do bočnej siete. Až v 25. minúte dal o sebe prvýkrát vedieť aj favorit a líder skupiny. Fofana po rýchlom brejku našiel Comana, ale ten sa horším prvý dotykom dostal do ťažšieho uhla a netrafil bránu.

V 58. minúte sa už Tunisania mohli tešiť. Khazri po vyhratom osobnom súboji svojho spoluhráča prešiel až k šestnástke a krížnou strelou prekonal Mandandu – 1:0. Vo virtuálnom poradí sa dostali pred Austráliu, ale iba na chvíľu, pretože „protinožci“ dali gól Dánom.

740934142 Čítajte viac Petrodoláre a závratný plat. Ronaldo je krok od podpisu, píšu Španieli

Francúzsky kouč sa snažil oživiť mdlú hru svojho tímu striedaniami. Na trávnik prišli Rabiot, Mbappe a neskôr aj Griezmann s Dembelem. Obraz hry sa však príliš nezmenil, tlak favorita bol iba platonický. Až v závere riadne „prihorievalo“ pred šestnástkou Tuniska, pričom z poslednej akcie zápasu sa Francúzom predsa len podarilo skórovať.

Premiérovo sa na šampionáte presadil Griezmann a rozhodca po jeho vyrovnávajúcom góle ukončil zápas. Pri odchode do šatní však ešte išiel overiť situáciu cez VAR, ktorý odhalil ofsajd Francúzov a novozélandský arbiter za kurióznych okolností ich gól neuznal.

Hlasy aktérov (zdroje: DPA, L'Equipe):
Didier Deschamps, tréner Francúzska: „Chceli sme vyhrať skupinu bez straty bodu, no cieľ sa nie vždy podarí splniť. Teší ma, že po nástupe striedajúcich hráčov dostala naša hra tvár. V závere sme súpera pritlačili, gól visel na vlásku. Napokon aj padol, ale z ofsajdovej pozície. Nerobíme z tejto prehry tragédiu, oddýchneme si a dobre sa pripravíme na osemfinále.“
Antoine Griezmann, útočník Francúzska: „Je ťažké nastupovať na záverečný zápas v skupine, keď už máte postup vo vrecku. Šancu dostali iní hráči, medzi nimi aj debutanti. Bolo vidieť, že v takomto zložení sme nastúpili prvýkrát. Prehra nás mrzí, ale každý určite vydal zo seba maximum. Nezúfame, najdôležitejšie je, že sme postúpili do osemfinále. Už sa sústredíme na nedeľňajší zápas.“
Wahbi Khazi, autor gólu Tuniska: „Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách. Zdolali sme obhajcov titulu a čakali, ako sa vyvinie situácia v zápase Austrálie s Dánskom. Žiaľ, nebolo nám súdené tešiť sa z postupu. Napriek tomu však môžeme ísť domov so zdvihnutými hlavami. Som hrdý na tento tím.“

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #francúzska futbalová reprezentácia #dánska futbalová reprezentácia #MS vo futbale