Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Začínal s nemeckou legendou. Weiss si tu musel zvykať na čudné veci

„Dáte si pivo?" spýtal sa hostiteľ a otvoril chladničku so slušnými zásobami zlatistého moku. Daniel Šebo (49) sa v arabskom svete cíti už ako doma.

30.11.2022 17:30
Daniel Šebo Foto:
Daniel Šebo pôsobí v arabskom svete už viac ako dvadsať rokov.
debata (5)

Šebo pôsobí v arabskom svete už viac ako dvadsať rokov. Momentálne ako šéf fyzioterapeutov v katarskom olympijskom futbalovom výbere a v mládežníckych reprezentáciách krajiny, ktorá organizuje v týchto dňoch finálový turnaj majstrovstiev sve­ta.

Začínal v Kuvajte, kde strávil sedem rokov. Prvé dva v realizačnom tíme slávneho nemeckého futbalistu a neskôr trénera Bertiho Vogtsa, ktorý vtedy sedel na lavičke domácej reprezentácie.

Ako je to s alkoholom v Katare? Je dostupný?
Nie je ho bežne dostať, ale môžete si ho kúpiť v špecializovaných predajniach. V nich je alkohol od výmyslu sveta. V krajine sú len tri takéto obchody a musíte mať povolenie, aby ste v nich mohli nakupovať. Licenciu vám vydá zamestnávateľ. V nej je uvedený základný plat a môžete nakupovať alkohol najviac za desať percent z platu. To je váš mesačný limit. Ja som ho ešte nikdy nevyčerpal. Takže teraz si pivo môžeme pokojne dať. Máme na to papiere. (smiech)

740934142 Čítajte viac Petrodoláre a závratný plat. Ronaldo je krok od podpisu, píšu Španieli

Do Kataru ste prišli pred pätnástimi rokmi. Predtým ste však už pôsobili ako fyzioterapeut pri kuvajtskej reprezentácii, vaším šéfom bol legendárny Berti Vogts, majster sveta a dlhoročný kapitán nemeckého tímu. Ako sa vám s ním spolupracovalo?
Berti je síce svojský chlapík, veľmi prísny, ale ja som mal s ním dobré, až nadštandardné vzťahy. Na túto spoluprácu rád spomínam.

Z Kuvajtu bolo len na skok do Kataru, kde ste zakotvili na dlhší čas…
Spočiatku ma Katar nelákal. Boli sme tu niekoľkokrát, ale nemal som o ňom dobrú predstavu. Najprv som sa vykrúcal. Prišiel som sem v roku 2007 a krátko pred mojím príchodom otvárali dnes svetoznámu Aspire Academy. Dostal som ponuku v nej pracovať. V tom čase bol šéfom medicínskeho tímu jeden nemecký lekár. Poznal sa aj s Vogtsom. S ním som sa dohodol na spolupráci. Myslel som, že len na kratší čas.

Najväčšie škandály v histórii MS vo futbale Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
MS 1994 - Vražda obrancu Escobara
Jeden z...

Čo vás tu udržalo?
Práca a možnosti, o akých som netušil. Dostal som veľký priestor na vzdelávanie. Veľa do mňa investovali. Umožnili mi zúčastniť sa na rôznych významných podujatiach, kongresoch, kurzoch, workshopoch po celom svete, čo ma profesionálne posunulo v práci výrazne dopredu. Často išlo o veľké finančné položky. A tiež ma veľmi prekvapili zmeny, ktoré nastali za posledné roky.

Čo konkrétne?
Keď som sa presťahoval do Kataru, skoro nič tu nebolo. Stálo tu minimum výškových budov, neboli vybudované cesty… Mesto vyzeralo ako rozbombardované, bolo to jedno veľké stavenisko. Vždy som si myslel, že zásadné urbanistické zmeny sa môžu urobiť v lepšom prípade za jednu generáciu. Teraz žasnem, čo sa dá z krajiny spraviť za desať rokov. Zmenila sa pred našimi očami. Teraz sú napríklad cyklistické cesty, po ktorých sa dá prejsť po celej krajine.

Dara Rolins Čítajte viac Nedvědova láska Dara Rolins prehovorila: Prvé slová o konci v Juventuse

Akadémia v Dauhe sa po vašom nástupe ešte len rozbiehala. Ako dnes funguje?
Už tam niekoľko rokov nepracujem, ale to je organizácia, ktorá perfektne funguje, jej práca má hlavu a pätu. Je vedená najmä európskymi manažérmi a odborníkmi. Patrí medzi najlepšie na svete. Boli sme sa pozrieť aj inde, napríklad v Bayerne Mníchov, ale tu sú lepšie podmienky. Starostlivosť o talenty je na vysokej úrovni. Bavíme sa aj o chlapcoch, ktorí majú osem, deväť rokov. A majú podmienky ako profesionálni športovci. Trénujú na trávnikoch, ktoré u nás nemajú ani prvoligové tímy.

Koľko stojí rodičov takáto príprava?
Neplatia nič. Ani za školu, ani stravu či ubytovanie. O ich deti sa stará armáda ľudí, lekári, fyzioterapeuti, psychológovia, výživoví odborníci. Vždy ma však prekvapovalo, že rodičia sa o výkonnostný rast detí príliš nezaujímali, nechodia na ich zápasy, na tréningy už vôbec nie. Aj keď je otec fanúšik a má rád futbal. Dokáže s kamarátmi pri vodnej fajke o ňom hodiny debatovať, ale na syna sa nepríde pozrieť alebo sa informovať.

Čím si to vysvetľujete?
Neviem, tomu nik z nás nerozumie. Mám pocit, že pre rodičov je výhodné, keď je dieťa v akadémii, majú o starosť menej, aj čo sa týka financií. Je tam o neho postarané a s tým sú spokojní.

741047941 Čítajte viac Anglicko a USA si vybojovali postup. Osemfinálové dvojice sú známe

Katar robil v minulých rokoch vo futbale pokroky. Pôsobili tu viacerí známi hráči. Zo Slovenska aj Vladimír Weiss junior. Boli ste v kontakte?
Samozrejme, keď tu bol, takmer v dennom. Poznáme sa dobre, som krstný otec jeho detí. V Katare ho bol niekoľkokrát pozrieť aj otec. Vlado sa musel vyrovnávať so špeciálnym futbalovým prostredím, ktoré tu vládne. Domáci síce sledujú futbal, ale doma pred televízorom. Na štadióny nechodia. Hrala sa liga a v hľadisku nikoho nebolo, nik na priebeh stretnutia nereagoval. Na to si musí každý zvyknúť. Niekedy naverbovali divákov, svojich zamestnancov, za 15 minút im vysvetlili, kedy majú kričať. Dostali jedlo a k tomu aj 50 alebo 100 rialov, čo je skoro našich 25 eur. Párkrát som to zažil. Reakcie „fanúšikov“ sú však potom niekedy komické.

Katarskí futbalisti na šampionáte pohoreli. V čom bola príčina?
Na to je ťažké odpovedať. Sám sa čudujem. Poznám ten tím, neukázal, na čo mal. Aj domáci očakávali viac. Pre nich by bol úspech, keby postúpili zo skupiny. Alebo urobili niečo nemožné, to bolo napríklad víťazstvo Saudskej Arábie nad Argentínou. Pritom Katar bol na podobnej futbalovej úrovni ako Saudskoarabi. Už sa na šampionáte ukázalo, že každý vie prekvapiť – v dobrom i zlom. Katarčania sú z výsledkov veľmi sklamaní.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Weiss ml. #MS 2022 Katar #fyzioterapeut #Daniel Šebo