Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Anglicko a USA si vybojovali postup. Osemfinálové dvojice sú známe

Futbalisti USA zvládli priamy súboj o postup do osemfinále MS vo futbale, keď zvíťazili nad Iránom 1:0. Jediný gól duelu strelil Christian Pulisic. Víťazom B-skupiny sa stalo Anglicko, ktoré zdolalo v bitke o Britániu Wales jednoznačne 3:0.

29.11.2022 22:03 , aktualizované: 23:49
741047941 Foto:
Na triumfe proti Walesu 3:0 sa dvomi gólmi podieľal útočník Marcus Rashford.
debata (1)

Po posledných zápasoch v A a B skupine majstrovstiev sveta sme tak spoznali prvé dve osemfinálové dvojice. V súbojoch o postup do štvrťfinále sa Anglicko stretne s Kamerunom a Holandsko s USA.

Presvedčiví Angličania

Futbalisti Anglicka potvrdili víťazstvom nad Walesom postup z prvého miesta do osemfinále. Zverenci trénera Garetha Southgatea mali duel od úvodu pevne v rukách.

Z hernej dominancie vyťažili po prestávke už aj góly. Dva strelil Marcus Rashford, jeden pridal Phil Foden. Pre oba tímy to bol prvý vzájomný súboj na pôde MS.

Wales sa dostal na svetový šampionát len druhýkrát v histórii, no pred 64 rokmi vo Švédsku postúpil po troch remízach zo základnej skupiny. Teraz obsadil s jedným bodom posledné miesto.

B-skupina, 3. kolo:
Wales – Anglicko 0:3 (0:0)
Góly: 50. a 67. Rashford, 52. Foden, ŽK: James, Ramsey (obaja Wal.). Rozhodovali: Vinčič – Klančnik, Kovačič (všetci Slovin.), 44.297 divákov.
Wales: Ward – N. Williams (36. Roberts), Mepham, Rodon, B. Davies (59. Morrell) – Allen (81. Colwill), Ampadu – Bale (46. Johnson), Ramsey, James (77. H. Wilson) – Moore
Anglicko: Pickford – Walker (57. Alexander-Arnold), Stones, Maguire, Shaw (65. Trippier) – Henderson, Rice (57. Phillips), Bellingham – Foden, Kane (57. C. Wilson), Rashford (75. Grealish)

Southgate spravil štyri zmeny oproti duelu s USA. Foden nahradil na pravom krídle Saku, na druhom nastúpil Rashford namiesto Sterlinga a v základnej zostave sa predstavili aj Henderson a Walker. Tréner Walesu Page poslal od začiatku do hry nových Jamesa, Allena a brankára Warda.

Angličania vstúpili do „súboja o Britániu“ aktívne, i keď im na postup stačilo neprehrať o štyri góly. Prípadná výhra im však zabezpečila prvé miesto a osemfinálový súboj s druhým tímom z áčka Senegalom. Southgateovi zverenci mohli otvoriť skóre už v 10. minúte, keď Kane vysunul medzi obrancov Rashforda, no toho vychytal Ward, ktorý včas vybehol.

WCup Ecuador Senegal Soccer Čítajte viac Holandsko víťazom A-skupiny. Hrdinom Senegalu Koulibaly

Anglická dominancia pokračovala, vypracovali si ešte niekoľko nebezpečných situácií, ale nepremenili ich. V prvom polčase vyslali dokopy deväť striel a dve z nich na Warda. Na Pickforda nemierila ani jedna.

Do druhého polčasu už nezasiahol Bale, ktorého nahradil Johnson. Angličania nestriedali, no Foden s Rashfordom si vymenili miesta na krídlach a v nasledujúcich okamihoch sa obaja strelecky presadili. Najprv v 50. minúte útočník Manchestru United, ktorý otvoril skóre z priameho kopu, a dve minúty po ňom aj krídelník zo City.

Stephanie Frappartová Čítajte viac Historický moment na MS vo futbale. Prvýkrát bude zápas pískať žena

Rashford vybojoval loptu na pravej strane, Kane poslal prízemný center do šestnástky a Foden mal pred sebou už len odkrytú sieť – 0:2. Angličania boli pri chuti a ani po dvoch góloch neprestali útočiť. V 68. minúte si Walesania nedali pozor opäť na Rashforda, ktorého vysunul striedajúci Phillips, a dvadsaťpäťročný útočník po sóloakcii zaokrúhlil počet svojich gólov v národnom drese na pätnásť. Ďalšie už nepridal, lebo ho v 75. minúte vystriedal Grealish.

Wales sa v druhom dejstve zmohol len na jedu strelu na bránku a pre favorita nepredstavoval najmenší problém. V 78. minúte mohli pridať štvrtý gól najprv Bellingham a po ňom aj Foden, no strelu prvého chytil Ward a druhý v páde netrafil bránku. V závere mal ešte veľkú šancu Stones, ale jeho pokus vyrazil brankár.

hlasy po zápase /BBC/:
Marcus Rashford, strelec dvoch gólov Anglicka: „Je to skvelý pocit. Po výsledku s USA sme boli trochu sklamaní, mohli sme hrať oveľa lepšie. Bolo pre nás dôležité podať v nasledujúcom zápase lepší výkon. Dnes sme brilantne bránili a po polčase to bolo o tom, aby sme čo najskôr rozhodli. Pri priamom kope som sa snažil zostať pokojný a spraviť to, čo mám natrénované. Som rád, že sme sa dostali do ďalšej fázy, pretože mám s týmto tímom veľké ambície a môžeme hrať ešte lepšie ako dnes.“
Gareth Southgatem tréner Anglicka: „V prvom polčase sme kontrolovali zápas, no nevytvorili sme si dostatok šancí. Chceli sme hrať v útoku rýchlejšie. Keď sme dali tie dva góly, vedeli sme, že sme zlomili ich vôľu, bol to pre nich ťažký turnaj. Pre Marcusa je to skvelé, mohol mať aj hetrik. Pri priamom kope ukázal, čoho je schopný. Po prvom polčase som mal pocit, že ich s Fodenom nebolo príliš vidieť, tak sme vymenil krídla. Zareagovali okamžite a je skvelé, že obaja skórovali.“
Daniel James, krídelník Walesu: „Vedeli sme, že to bude ťažké. Myslím, že sme nebránili zle, ale oni dokážu dať gól z čohokoľvek. Góly na začiatku druhého polčasu nás zlomili.“

Irán poslal domov gól Pulisica

Futbalisti USA si po triumfe 1:0 nad Iránom zaistili postup do osemfinále z druhého miesta. Víťazstvo zverencov Gregga Berhaltera zariadil gólom útočník Christian Pulisic v 38. minúte.

Američania získali v troch zápasoch päť bodov, okrem víťazstva majú na konte remízy 1:1 s Walesom a 0:0 s Anglickom. Irán zakončil účinkovanie na šampionáte so ziskom troch bodov za triumf nad Walesom 2:0. V skupine skončil tretí.

B-skupina – 3. kolo:
Irán – USA 0:1 (0:1)
Gól: 38. Pulisic. Rozhodovali: Lahoz – Cebrian, del Palomar (všetci Šp.), ŽK: Hosseini, Jalali – Adams, 42.127 divákov.
Irán: Beiranvand – Pouraliganji, Mohammadi (45.+3 Karimi), Hosseini, Rezaeian – Ezatolahi, Noorollahi (71. Torabi), Hajsafi (71. Jalali), Gholizadeh (77. Ansarifard) – Taremi, Azmoun (46. Ghoddos)
USA: Turner – Dest (82. Moore), Carter-Vikers, Ream, Robinson – Adams, McKennie (65. Acosta), Musah, Weah (82. Zimmerman) – Sargent (77. Wright), Pulisic (46. Aaronson)

Úvod stretnutia zastihol v lepšom postavení Iránčanov, ktorí sa zahryzli do súpera a počas piatich minút si vytvorili mierny tlak. Z toho sa neskôr Američania vymanili a ich krátku prevahu ukončil nepresnou strelou Musah.

Prvá šanca prišla v 14. minúte, hlavičku Pulisica bez problémov chytil Beiranvand. Od tej chvíle prebrali hráči USA taktovku, ale oba tímy hrali vo výbornom tempe. Ďalšiu šancu mali opäť Američania, keď na prudký center Desta tesne na prednej žrdi nedosiahol Weah a následne musel na poslednú chvíľu reagovať brankár Iránu, ktorý loptu stačil vyraziť.

Rigobert Song a Andre Onana. Čítajte viac Vždy bude kolektív viac, ako jednotlivec. Škriniarov spoluhráč dohral

Medzi výrazné momenty prvého polčasu patrila aj situácia, kedy Sargent „nabil“ Weahovi, ale 22-ročný útočník ani do tretice nedostal loptu do brány. Logické vyústenie prevahy hráčov zo zámoria vyústilo do gólu sedem minút pred koncom polčasu.

McKennie poslal loptu do pokutového územia, Dest ju sklepol na hranicu päťky, a do siete ju upratal dôrazný Pulisic. Namiesto osláv však musel byť v opatere lekárov, lebo pri zakončení sa tvrdo zrazil s brankárom. Prvú 45-minútovku ukončil gólom Weah, ale ten arbiter neuznal, pretože zakončujúci hráč bol v ofsajde.

740505333 Čítajte viac Goffa: Ak Európa propaguje inakosť, nech rešpektuje, že aj Katar je iný

Zraneného strelca gólu nahradil v druhom polčase Aaronson a americký tlak už nebol taký výrazný, viac času mali loptu na kopačkách Iránci. Do prvej šance po prestávke sa dostal Ghoddos, ale z hranice päťky nezakončil hlavou presne aj preto, lebo ho dobre pokryl americký obranca.

Navýšiť náskok mohol v 68. minúte Musah, keď mal možnosť kopať priamy kop z ideálnej vzdialenosti, ale okrem múru prestrelil aj bránu. Záver stretnutia sa niesol v znamení snahy Iráncov o vyrovnanie. Zverenci Carlosa Queiroza mali zopár ofenzívnych náznakov, ale vytúžený gól nestrelili ani počas vyše deviatich minút nastavenia.

Gregg Berhalter, tréner USA: „V prvý polčas sme ukázali, čo dokážeme, čo sa týka hrania futbalu. V druhý polčas sme zasa ukázali, čo dokážeme, keď máme srdce na správnom mieste. Hráči dreli a zaslúžene ideme do osemfinále ako nezdolaní. Nemám dobré správy čo sa týka Pulisica, ale proti Holandsku ideme bojovať.“
Carlos Queiroz, tréner Iránu: „USA začali zápas lepšie ako my. Žiaľ, náš sen sa týmto výsledkom skončil.“

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #anglická futbalová reprezentácia #futbalová reprezentácia USA #MS vo futbale