Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diár z Kataru: Čo je nové v Dauhe? Sagan by tu zablúdil

Nielen cudzinci, ale ani väčšina rezidentov nemá ani potuchy, že tieto miesta sú spojené aj s veľkými okamihmi slovenského športu.

29.11.2022 22:30
Peter Sagan Dauha 2016 Foto:
Triumf Petra Sagana na MS v cyklistike 2016, ktoré sa konali v katarskej Dauhe.
debata

The Pearl (Perla) je jedna z najluxusnejších i najunikátnejších častí Dauhy. Umelo utvorený ostrov, ktorý sa nachádza na mieste, kde kedysi bolo bohaté nálezisko perál, by ste na mape mesta v minulom storočí nenašli.

Začal fungovať pred necelými dvadsiatimi rokmi a postupne ho dobudovávali. Vďaka nemu sa utvorilo viac ako tridsať kilometrov nového pobrežia.

Perlový ostrov sa stal prvým miestom, kde umožnili cudzincom kúpiť si pôdu a nehnuteľnosti. Urbanistika pripomína stredomorský charakter a vládne tu spôsob života v európskom štýle.

Stephanie Frappartová Čítajte viac Historický moment na MS vo futbale. Prvýkrát bude zápas pískať žena

Nielen v denných páľavách môžete vidieť sporo odeté ženy, pohybuje sa tu množstvo cudzincov z celého sveta, je to raj hotelov, apartmánových domov, obchodov, reštaurácií, barov a kaviarní, ktoré sú otvorené 24 hodín denne.

Aj po druhej ráno, keď sa vraciame z posledných šampionátových zápasov, sú plné ľudí, sedia vonku na terasách a v záhradách, pretože teploty sa pohybujú stále nad 20 stupňov.

Ľudia pozerajú futbalové zápasy, ktoré neustále opakujú, popíjajú, čaj, kávu, bafkajú z vodnej fajky, debatujú. „Pohoda, klídek, tabáček," ako spievajú Chinaski v známom hite.

WCup Ecuador Senegal Soccer Čítajte viac Holandsko víťazom A-skupiny. Hrdinom Senegalu Koulibaly

Nielen cudzinci, ale ani väčšina rezidentov nemá ani potuchy, že tieto miesta sú spojené aj s veľkými okamihmi slovenského športu. Prechádzame denne niekoľkokrát cez cesty, po ktorých krúžil v roku 2016 Peter Sagan, až dokrúžil do cieľa ako majster sveta. Získal tu svoje druhé zlato.

Spomenie si niekto z domorodcov na túto udalosť? Zbytočná námaha. Sem-tam si ktosi matne vybaví, že tu bol cyklistický šampionát. Sagan? Nie, to meno nám nič nehovorí.

Aj recepčný nesúhlasne krúti hlavou. To bolo už dávno. Za šesť rokov sa tu všetko veľmi zmenilo. Ale naozaj veľmi, veľmi, veľmi, zdupľuje, aby to bolo jasné. A potom s úsmevom dodá: váš šampión by tu už určite zablúdil…

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dauha #MS vo futbale 2022 #Diár z Kataru