Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Holandsko víťazom A-skupiny. Hrdinom Senegalu Koulibaly

Víťazom A-skupina na MS v Katare sa stalo Holandsko. Európsky tím si v záverečnom súboji poradil s domácim Katarom 2:0. V druhom stretnutí zvíťazil Senegal nad Ekvádorom 2:1 a stal sa druhým postupujúcim do osemfinále. Hrdinom afrického tímu sa stal autor víťazného gólu, obranca Kalidou Koulibaly.

29.11.2022 18:00
WCup Ecuador Senegal Soccer Foto: ,
Senegalský obranca Kalidou Koulibaly strelil prvý gól v národnom tíme.
debata

Holandsko sa v osemfinále majstrovstiev sveta stretne s druhým tímom B-skupiny, Senegal narazí na jej víťaza. O súperoch sa rozhodne po večerných zápasoch Wales – Anglicko a Irán – USA.

Koulibalyho postupový gól, prvý v reprezentácii

Africkému zástupcovi, ktorý skončil v tabuľke druhý za Holandskom, zabezpečil postup do osemfinále premiérovým gólom v reprezentácii kapitán Kalidou Koulibaly.

Senegal postúpil medzi najlepších šestnásť účastníkov druhýkrát pri svojej tretej účasti na MS. V osemfinálovom zápase v Al Chore sa v nedeľu 4. decembra stretne s víťazom B-skupiny.

A-skupina – 3. kolo:
Ekvádor – Senegal 1:2 (0:1)
Góly: 67. Caicedo – 44. Sarr, 70. Koulibaly. ŽK: I. Gueye (Sen.). Rozhodovali: Turpin – Danos, Gringore (všetci Fr.), 44.569 divákov.
Ekvádor: Galindez – A. Preciado (85. Porozo), Torres, Hincapie, Estupinan – Gruezo (46. Cifuentes), Franco (46. Sarmiento), Caicedo – Plata, Estrada (64. Reasco), Valencia
Senegal: E. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs – Ciss (74. N. Mendy), P. Gueye, I. Gueye – I. N'Diaye (74. Dieng), Dia (90.+5 Cisse), I. Sarr

„Bitku“ o postup do osemfinále začal lepšie Senegal. Prvú veľkú šancu zahodil v tretej minúte Idrissa Gueye, ktorý z ideálnej pozície v šestnástke netrafil priestor brány. V 8. minúte z podobného miesta mieril mimo v tutovke Dia. Následne sa hra upokojila a Juhoameričania sa snažili presadiť postupnou medzihrou, avšak tá bola zo strany Ekvádoru bola prakticky neškodná.

Bol to africký zástupca, kto opäť pohrozil v 23. minúte, keď Galindez iba očami sledoval dráhu nebezpečnej strely z kopačky Ismailu Sarra. Senegal bol za aktivitu odmenený v závere prvého polčasu. V 44. minúte poslal Hincapie v pokutovom území k zemi Sarra a faulovaný krídelník otvoril z bieleho bodu skóre – 0:1.

Rigobert Song a Andre Onana. Čítajte viac Vždy bude kolektív viac, ako jednotlivec. Škriniarov spoluhráč dohral

Ak chceli Ekvádorčania pomýšľať na postup, museli zvýšiť ofenzívnu kreativitu. Prvýkrát v zápase sa pripomenuli strelou do priestoru brány až v 49. minúte. Pokus striedajúceho Cifuentesa však nebol umiestnený ani razantný a našiel iba pripraveného brankára Mendyho. Senegalčania nepúšťali svojho súpera do priestorov, z ktorých by hrozil gól.

Afričania si však nedali pozor v 67. minúte pri prvom rohovom kope Ekvádoru a predĺženú loptu do brány dorazil Caicedo – 1:1. Ekvádor sa však z postupového výsledku tešil iba necelé tri minúty.

740912685 Čítajte viac Držiteľ Zlatej lopty má byť zdravý. Kedy sa vráti Benzema do Kataru?

V 70. minúte po štandardnej situácii spadla centrovaná lopta nešťastne na stehno brániacemu Valenciovi, od ktorého sa odrazila k nekrytému Koulibalymu a senegalský kapitán premiérovým gólom v reprezentácii poslal svoj tím do osemfinále MS.

Hlasy aktérov (zdroje: AP, APA, MSN.com):
Kalidou Koulibaly, kapitán Senegalu: „Dnes je druhé výročie úmrtia Boubu Diopa. Chceli sme vzdať hold jeho pamiatke, pretože vieme, že tento deň je dôležitý pre jeho rodinu. Výhru venujeme práve im. Bol to výnimočný deň pre celý Senegal. Som rád, že som strelil víťazný gól, je to pre mňa obrovská česť. Po prvom zápase si mnohí mysleli, že vypadneme, ale my sme chceli dosiahnuť niečo veľké. Vždy sme verili, že sa nám podarí postúpiť do osemfinále.“
Gustavo Alfaro, tréner Ekvádoru: „Prehra nás veľmi bolí. Je to frustrujúce. Vedeli sme, že detaily môžu rozhodnúť zápas, a tak to aj bolo. V prvom polčase sme nehrali dobre, v druhom sme boli výborní. Veľmi sme chceli postúpiť. Musíme však nadviazať na dobré výkony a som si istý, že sa v budúcnosti vrátime späť.“
Aliou Cisse, tréner Senegalu: „Výhru venujem Boubovi Diopovi a jeho rodine. Tiež aj Sadiovi Manemu, ktorý urobil pre túto krajinu veľa, ale nemôže tu byť.“

Holandsko bez problémov, tretí gól Gakpa

O víťazstvo Holandska nad Katarom sa postarali Cody Gakpo, ktorý strelil v treťom zápase na turnaji tretí gól, a Frenkie de Jong.

Holanďania pod vedením Louisa van Gaala neprehrali už 18 zápasov, pričom trinásťkrát triumfovali a v piatich dueloch remizovali. Van Gaal prebral mužstvo v auguste minulého roka. Katar skončil v „áčku“ na poslednom štvrtom mieste bez bodového zisku.

A-skupina – 3. kolo:
Holandsko – Katar 2:0 (1:0)
Góly: 27. Gakpo, 49. de Jong. Rozhodovali: Gassama (Gamb.) – Noupue (Kam.), Abouelregal (Eg.), ŽK: Ake (Hol.), 66.784 divákov.
Holandsko: Noppert – Timber, van Dijk, Ake – Dumfries, de Roon (83. Koopmeiners), F. de Jong (86. Taylor), Blind – Klaassen (66. Janssen) – Gakpo (83. Weghorst), Depay (66. Berghuis)
Katar: Barsham – Muhammad (85. Cheder), Pedro Miguel, Khoukhi, A. Hassan, Ahmad – Hatem (85. Alaildin), Madibo (65. Boudiaf), Al-Hajdos (65. Asadalla) – Ali (65. Muntari), Afif

Hneď prvé šance Holanďanov v úvode naznačili, akým smerom sa bude duel uberať. „Oranjes“ mali zápas pod kontrolou a pred bránkou Kataru ako prvý zahrozil Blind, ktorého vychytal Barsham. Onedlho vypálil z dobrej pozície de Jong, lopta sa odrazila k Depayovi, ktorý ju v akrobatickej pozícii nedostal do brány.

Katar sa do ofenzívy dostával sporadicky a favorit napokon „načal“ súpera v 28. minúte. Gakpo si narazil loptu s Klaassenom, na hranici pokutového územia sa rozhodol pre strelu a lopta zapadla po zemi k ľavej žrdi Barshamovej brány. V prvej 45-minútovke hovorili všetky ofenzívne štatistiky v prospech favorita.

WCup Portugal Uruguay Soccer Čítajte viac Tak dal Ronaldo gól či nedal? Záhada božích vlasov vyriešená

Hneď v úvode druhého polčasu Dumfries zbytočne fauloval Afifa a Katar mal k dispozícii zaujímavú „štandardku“, ale potom Holanďania udreli. Po centri Klaassena strieľal Depay, brankár Kataru loptu vyrazil a vzápätí ju de Jong poslal do siete – 2:0.

V 68. minúte sa fanúšikovia Holandska tešili po tretí raz, keď Berghuis pohodlne poslal loptu do siete, ale arbiter tento gól neuznal pre predchádzajúcu ruku Gakpa. Katarčania sa v závere duelu dostali do náznaku šance, Afif hľadal pred bránou Muntariho, Noppert však celú situáciu prečítal a center vyrazil. Duel ukončila strela Berghuisa spoza šestnástky, lopta skončila na brvne.

Davy Klaassen, útočník Holandska:
„Náš cieľ bol vyhrať skupinu. To sme splnili. Nebol to ideálny výkon, ale teraz nás čaká pár dní oddychu a my sa pokúsime byť lepší.“

Cody Gakpo, strelec prvého gólu Holandska:
„Nie je to o mne, hráme spolu ako tím. Všetci si navzájom pomáhame. Ale to, že dávam góly, je samozrejme dobrý pocit.“

Felix Sanchez, tréner Kataru:
„Ďakujem fanúšikom, ktorí nás podporovali. Dúfam, že si teraz užijú zvyšok šampionátu.“

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #holandská futbalová reprezentácia #MS vo futbale 2022 #Senegalská futbalová reprezentácia