Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Diár z Kataru: O pive ako pri pive

Katar je krajina, kde si môžete kúpiť všetko, na čo si len zmyslíte. Ale zohnať alkohol je ešte ťažšie ako kedysi u nás banány pred Vianocami.

29.11.2022 12:49
japonsko fans pivo Foto: ,
Japonskí fanúšikovia s pivom v ruke vo fanúšikovskej zóne na MS 2022.
debata

Na šampionáte sa pre bežných fanúšikov čapuje pivo napokon len v priestoroch fan festivalu.

A aj to až od siedmej večer. Areál má kapacitu 40-tisíc ľudí, ale spravidla sa do neho pokúša dostať viac návštevníkov. Večer pivuchtivých divákov pribúda a nastáva tlačenica.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

Na toto nemám nervy, pivo si dám asi až doma, berie to športovo so smiechom nemecký fanúšik, ktorý sa predstavil ako Dietrich a pochádza z Mníchova, priam z mekky zlatistého moku. Po chvíli rezignovane mávne rukou a naozaj odchádza.

Tí, čo sa piva nevzdajú, musia hlbšie siahnuť do peňaženky. Za polliter vycálujú 50 rialov, čo je asi 13 eur. Možno momentálne najdrahšie pivo sveta.

Najmä na začiatku šampionátu sa rozpútali absurdné debaty, až sa zdalo, že tu o futbal ani nepôjde. Najskôr totiž padlo rozhodnutie, že na štadiónoch bude pivo povolené, ale deň pred štartom bolo všetko inak. Pravda, neplatilo to všade.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

Trochu dezorientovaní informátori ma nasmerovali pred otváracím zápasom Katar – Ekvádor na štadióne Al-Bayt priamo do VIP-ky a tam sa sponzorské pivo veselo čapovalo.

Domáci tvrdia, že pitie alkoholických nápojov nie je súčasť ich kultúry. Je to pre nich problém. Alkohol sa predáva len na licencovaných miestach a najmä pre vyvolených a piť ho na verejnosti je trestný čin.

Výmena názorov o pive v prvých dňoch turnaja pripomínala debaty pri pive. Akoby to bol strategický tovar ako ropa a plyn, z ktorej Katar luxusne žije.

Ak niekto prišiel k Perzskému zálivu len na dobré pivo, má smolu. Ak by chcel v kombinácii k nemu vidieť aj dobrý futbal, musí sa obrniť trpezlivosťou a buchnúť po vrecku.

A ak by niekomu stačil kvalitný futbal, možno bude spokojný. Dobrých a dramatických stretnutí už bolo viac.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale
debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #pivo #MS 2022 #Katar 2022