Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Škandál na MS: Chorváti celý zápas šikanovali srbského brankára

Zápas Chorvátsko - Kanada (4:1), ktorý sa hral na majstrovstvách sveta vo futbale v nedeľu, má dohru. Veľmi nepeknú. Svet totiž obleteli zábery, ako si chorvátski fanúšikovia robia žarty z kanadského brankára mimoriadne nevhodným spôsobom.

28.11.2022 16:50
Milan Borjan Foto:
Milan Borjan a chorvátski fanúšikovia.
debata (37)

Posmievali sa mu za jeho utečeneckú minulosť…

Chorvátom na futbalových tribúnach nikdy neboli akékoľvek kontroverzie cudzie. Tentoraz si vyslúžili ostrú kritiku po tom, čo v rukách držali transparent, ktorým sa zdanlivo vysmievali súperovmu brankárovi Milanovi Borjanovi kvôli jeho utečeneckej minulosti na Balkáne v 90. rokoch.

Borjan sa narodil v Knine, v chorvátskom meste, ktoré bolo kedysi väčšinovo srbské a bolo známe pre vynútený totálny exodus srbských obyvateľov v roku 1995. Borjan sa neskôr ako tínedžer presťahoval do Kanady, ale momentálne hráva v Srbsku za Crvenu Zvezdu Belehrad.

Transparent odkazoval na spôsob, akým Srbi utiekli z mesta. Okrem urážlivých pokrikov o Borjanovom pôvode a úteku jeho rodiny fanúšikovia na seba upozorňovali aj nápismi ako „Knin 95“ a „Búrka 95“, jasné odkazy na etnické čistky voči Srbom z roku 1995.

Chorváti mali vraj pripravený celý repertoár hesiel, ktorými počas zápasu provokovali Srba s kanadským pasom. Chorvátsky portál 24 Sata dokonca uvádza, že Borjan bol chorvátskymi fanúšikmi urážaný doslova počas celého zápasu, na konci ich pozdravil tromi vysoko zdvihnutými prstami, pričom z tribúny sa skandovalo „Vukovar, Vukovar“.

V rozhovore pre médiá po zápase Borjan povedal, že o celom incidente úrady informovať nebude , ale že fanúšikovia by sa mali na seba poriadne pozrieť. „Ukazuje sa, akí sú ľudia primitívni,“ povedal.

„Nemám k tomu čo povedať. Mali by popracovať na sebe i svojich rodinách, lebo evidentne majú nejakú frustráciu, keďže sa sem chodia vyventilovať. Sú to deti, ktoré ukazujú, že nevedia, čo je a ako to bolo, to o nich hovorí všetko. Sláva hráčom Chorvátska. Správali sa ako gentlemani.“

Nepokoje v Bruseli po zápase s Marokom Fotogaléria - 14 fotiek Všetky fotky
Vianočná výzdoba a sutiny. Taká bola posledná...

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022 #Milan Borjan