Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Brazília postúpila, šesťgólové divadlo Srbov s Kamerunom

Futbalisti Brazílie zvíťazili v pondelkovom zápase G-skupiny MS v Katare nad Švajčiarskom 1:0 a zaistili si postup do osemfinále.

28.11.2022 13:12 , aktualizované: 19:50
Casemiro Foto: ,
Brazílčan Casemiro sa teší z gólu do siete Švajčiarska.
debata

Jediný gól v stretnutí zaznamenal v 83. minúte Casemiro. Brazílčania natiahli svoju sériu bez prehry v skupinovej fáze MS na sedemnásť zápasov.

Mužstvo Murata Yakina prvýkrát prehralo na pôde svetového šampionátu s Brazíliou, keďže v roku 1950 sa skončil vzájomný duel remízou 2:2 a na MS 2018 v Rusku bol tiež nerozhodný stav 1:1.

Brazílčania odohrajú záverečný skupinový duel v piatok o 20.00 h s Kamerunom, Švajčiari sa v priamom súboji o postup stretnú v rovnakom čase so Srbskom.

G-skupina, 2. kolo:
Brazília – Švajčiarsko 1:0 (0:0)
Gól: 83. Casemiro, ŽK: Fred – Rieder. Rozhodovali: Barton – Moran (obaja Salvádor), Zeegelaar (Surinam), 43.649 divákov.
Brazília: Alisson – Militao, Marquinhos, Silva, Alex Sandro (86. Telles) – Raphinha (73. Antony), Fred (58. Guimaraes), Casemiro, Vinicius Junior – Paqueta (46. Rodrygo), Richarlison (73. Gabriel Jesus)
Švajčiarsko: Sommer – Widmer (86. Frei), Akanji, Elvedi, Rodriguez – Freuler, Xhaka – Rieder (58. Steffen), Sow (76. Aebischer), Vargas (58. Fernandes) – Embolo (76. Seferovič)

Brazília sa dostala do prvej veľkej šance v 27. minúte, keď Raphinha našiel centrom Viniciusa Juniora. Ten však netrafil dobre loptu a jeho pokus vyrazil na rohový kop brankár Yann Sommer.

Ronaldo Luís Nazário de Lima Čítajte viac Na Brazíliu sa prišla pozrieť jej bývalá hviezda. Ronaldo je dnes na nepoznanie

Diváci sledovali na Štadióne 974 taktický výkon z oboch strán. „Selecao“ zahrozilo v prvom polčase ešte na konci z rohového kopu, ale bezgólový stav sa nezmenil.

Švajčiari mohli otvoriť skóre v 53. minúte stretnutia, keď kapitán Granit Xhaka našiel na pravej strane šestnástky Silvana Widmera. Jeho prihrávka sa síce dostala k Helvétom, no brazílska obrana im nedovolila vystreliť na bránu.

V 64. minúte sa presadil útočník Vinicius Junior jeho gól ešte skúmal VAR a zistil, že Richarlison bol predtým v ofsajde. O necelých dvadsať minút neskôr sa však Brazília dostala do vedenia po góle Casemira. Ten sa najlepšie zorientoval v šestnástke, loptu ešte tečoval Manuel Akanji.

1. Karim Benzema Čítajte viac Stihne to? Benzema sa lieči rýchlejšie, ako sa čakalo

Futbalisti Srbska remizovali v pondelkovom zápase G-skupiny na MS v Katare s Kamerunom 3:3. Srbi v nadstavenom čase prvého polčasu otočili nepriaznivý stav a v 53. minúte si vypracovali náskok 3:1.

Následne však v priebehu troch minút neustrážili striedajúceho Vincenta Aboubakara, ktorý vsietil gól a pridal aj asistenciu. Kamerunčania strelili prvýkrát v histórii na MS tri góly.

Kamerunčania strelili prvýkrát v histórii na MS tri góly. Záverečné zápasy G-skupiny sú na programe 2. decembra, keď sa v rovnakom čase o 20:00 SEČ stretne Srbsko so Švajčiarskom a Brazília s Kamerunom.

G-skupina – 2. kolo:
Kamerun – Srbsko 3:3 (1:2)
Góly: 29. Castelletto, 63. Aboubakar, 66. Chupo-Moting – 45+1. Pavlovič, 45+3. Milinkovič-Savič, 53. Mitrovič. ŽK: N'Kolou, Bassogog – Jovič, Milenkovič. Rozhodovali: Mohamed – Al Hammadi, Al Mahri (všetci SAE), 39.789 divákov.
Kamerun: Epassy – Fai, Castelletto, N'Koulou, Tolo – Hongla (55. Aboubakar), Anguissa (81. Gouet), Kunde (67. Ondoua) – Mbeumo (81. N'Koudou), Chupo-Moting, Toko Ekambi (67. Bassogog)
Srbsko: V. Milinkovič-Savič – Milenkovič, Veljkovič (78. Babič), Pavlovič (55. S. Mitrovič) – Živkovič (78. Radonjič), Maksimovič, Lukič, Kostič (90+2. Djuričič) – Tadič, A. Mitrovič, S. Milinkovič-Savič (78. Grujič)

Kamerunu chýbal pre bližšie nešpecifikované disciplinárne dôvody brankár Onana, ktorého nahradil medzi tromi žrďami Epassy. V 11. minúte musel čeliť kamerunský brankár Mitrovičovi, ktorý si v šestnástke zasekol obrancu a nastrelil vzdialenejšiu žrď.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

Ten istý hráč sa dostal v 17. minúte k odrazenej lopte od brániacich Kamerunčanov, avšak v tutovke z desiatich metrov netrafil priestor brány. Následne sa v 19. minúte pripomenul prvýkrát v zápase africký tím a brankár Milinkovič-Savič musel vyraziť prudkú strelu Kundeho.

Srbi si v 29. minúte nerozumeli pri rozohrávke a ponúkli Kamerunu lacný rohový kop, z ktorého prišiel trest. Center smerujúci na prednú žrď predĺžil hlavou N'Koulou a situáciu výborne dosledoval Castelletto, ktorý doklepol loptu do prázdnej bránky.

Srbsko dokázalo reagovať a pred polčasovou prestávkou otočilo stav v nadstavenom čase. Najskôr v prvej minúte pridaného času predviedol svoju kopaciu techniku Tadič, ktorý posadil center priamo na hlavu Pavloviča a ten nedal šancu Epassymu.

USA Irán Palestína Čítajte viac Američania odstránili Alaha. Vyhoďte ich z Kataru, soptí Irán

V tretej minúte nadstaveného času poslal Srbov do vedenia 2:1 umiestnenou strelou spoza šestnástky Milikovič-Savič.

Po zmene strán v 53. minúte predviedli Srbi nádhernú gólovú akciu, keď pri situácii štyroch proti štyrom úplne rozložili obranu Kamerunu a do prázdnej bránky zakončil Aleksandar Mitrovič. Srbskí futbalisti sa však uspokojili s dvojgólovým vedením, čo sa im aj vypomstilo.

Dvakrát za sebou neustrážili ofsajdovú líniu a Kamerun vyrovnal. Najskôr v 63. minúte dostal prihrávku za obranu striedajúci Aboubakar, ktorý v hraničnej ofsajdovej situácii oblúčikom prekonal srbského brankára.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

Radosť Kamerunu najskôr prekazil čiarový rozhodca, ktorý odmával postavenie mimo hry. Situáciu však následne preveril systém VAR a gól uznal.

O tri minúty neskôr sa v takmer identickej akcii ocitol opäť Aboubakar, ani v tomto prípade nezaklapla ofsajdová pasca a úplne voľný Chupo-Moting vyrovnal na 3:3.

Pri oboch góloch zaváhal srbský stopér Milenkovič, ktorý neskoro vystúpil pred nabiehajúcim Aboubakarom. V závere stretnutia ešte Srbi vrhli sily do útoku, ale zápas už nedokázali preklopiť na svoju stranu a výrazne si tak skomplikovali šance na postup zo skupiny.

Standings provided by Sofascore
debata chyba
Viac na túto tému: #MS vo futbale 2022 #Katar 2022