Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Studená sprcha pre Belgicko. Chorvátov potiahol dvojgólový Kramarič

Futbalisti Maroka senzačne zvíťazili v zápase F-skupiny na MS vo futbale nad favorizovaným Belgickom 2:0. V druhom stretnutí dokázali vicemajstri sveta z Chorvátska zdolať Kanadu 4:1. Zámorský tím sa dostal do vedenia už v druhej minúte, no mužstvo okolo Modriča a spol. dokázalo súboj otočiť. Dvoma gólmi zažiaril útočník Andrej Kramarič.

27.11.2022 15:57 , aktualizované: 19:04
APTOPIX WCup Croatia Canada Soccer Foto: ,
Na víťazstve Chorvátska nad Kanadou sa dvomi gólmi podieľal útočník Andrej Kramarič.
debata (8)

Vo štvrtok 1. decembra sú v jednotnom čase 16.00 SEČ na programe záverečné zápasy F-skupiny. V európskom šlágri nastúpia úradujúci vicemajstri sveta Chorváti proti Belgicku, Kanada sa stretne s Marokom.

Chorváti predviedli ofenzívnu smršť

Chorváti sa vyšvihli na prvé miesto tabuľky pred rovnako štvorbodové Maroko. Belgicko, ktoré v prvom nedeľňajšom zápase „efka“ prehralo s Marokom 0:2, je tretie s tromi bodmi. Na poslednom štvrtom mieste tabuľky figuruje bez bodu Kanada, ktorá prišla o možnosť bojovať o postup do osemfinále.

F-skupina – 2. kolo:
Chorvátsko – Kanada 4:1 (2:1)
Góly: 36. a 70. Kramarič, 44. Livaja, 90.+4 Majer – 2. Davies. ŽK: Lovren, Modrič – Buchanan, Miller. Rozhodovali: Matonte – Taran, Soppi (všetci Urug.), 44.374 divákov.
Chorvátsko: Livakovič – Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa – Modrič (86. Pašalič), Brozovič, Kovačič (86. Majer) – Livaja (60. Petkovič), Kramarič (72. Vlašič), Perišič (86. Oršič)
Kanada: Borjan – Johnston, Vitoria, Miller – Laryea (62. Hoilett), Hutchinson (72. Adekugbe), Eustaquio (46. Kone), Davies – Buchanan, Larin (46. Osorio), David (72. Cavallini)

Kanada sa už v 2. minúte ujala vedenia po rýchlej akcii, ktorá sa začala u brankára Borjana. Ten vykopol loptu na súperovu polovicu na Larina, ktorý ju posunul Buchananovi a po jeho centri sa Davies presadil dôraznou hlavičkou medzi tieňovo brániacimi chorvátskymi stopérmi – 0:1.

Pre Kanadu to bol prvý gól pri jej druhej účasti na MS. Chorvátov tento moment na dlhší čas zaskočil a ich ofenzívne snaženie sprevádzal kŕč. K typickej hre sa dostali až v druhej polovici prvého polčasu. Prvýkrát vážnejšie pohrozili v 22. minúte, keď sa pred Borjanom ocitol Livaja, ale v páde nedosiahol na loptu.

8 Natalia Ilicova Čítajte viac Hviezda Srbska vyhrala už pred MS. Má krásnu a múdru doktorku

Chorvátom sa podarilo vyrovnať po individuálnej akcii Kramariča, lenže jeho gól pre tesný ofsajd neplatil. Neujala sa ani strela aktívneho Livaju, ktorú Borjan vyrazil na roh. Preťažená obrana Kanady však napokon do polčasu kapitulovala a to dvakrát. V 36. minúte Perišič našiel finálnou prihrávkou Kramariča, ktorý krížnou strelou z hranice malého vápna nedal Borjanovi šancu. Tesne pred odchodom do šatní skóroval Livaja prízemnou strelou k žrdi – 2:1.

Kanaďania nastúpili do druhého polčasu s dvojicou nových hráčov. Jeden z nich Osorio mohol v 49. minúte vyrovnať, jeho technický pokus spoza šestnástky iba tesne minul pravú žrď chorvátskej bránky a o chvíľu neskôr Buchananov vyrazil Livakovič končekmi prstov na roh. Medzitým mal na opačnej strane ihriska gól na kopačke po Modričovej prihrávke Kramarič, skvelým zákrokom však Borjan podržal svoj tím.

Cristiano Ronaldo Čítajte viac Kráľovský plat, aký nemal ani v Manchestri. Saudi lákajú Ronalda

Chorváti vytvárali neustále hrozby so zámerom definitívne rozhodnúť. Podarilo sa im to v 70. minúte, keď si Kramarič po prihrávke Perišiča spracoval loptu a ľavačkou ju pomedzi nohy brániaceho hráča poslal do siete – 3:1.

S ľahkosťou hrajúci Chorváti sa bavili futbalom, štvrtý gól takmer pridal Perišič, ale Borjan mu prekazil radosť reflexívnym zákrokom nohou. V nadstavenom čase mohol znížiť Hoilett, ale jeho pokus minul chorvátsku bránu. Posledné slovo mali Chorváti, Miller ako posledný brániaci hráč stratil loptu a brejkovú situáciu zakončil Majer strelou pod brvno – 4:1.

Senzáciu pre Maroko zariadili striedajúci hráči

Maroko rozhodlo proti Belgicku o prekvapujúcom triumfe v posledných dvadsiatich minútach vďaka striedajúcim hráčom. Najskôr využil chybu obrany Abdelhamid Sabiri a v nadstavenom čase poistil víťazstvo Zakaria Aboukhlal.

F-skupina – 2. kolo:
Belgicko – Maroko 0:2 (0:0)
Góly: 73. Sabiri, 90.+2 Aboukhlal. ŽK: Onana – Sabiri. Rozhodovali: Palazuelos – Mendez, Paredes (všetci Mex.), 43.738 divákov.
Belgicko: Courtois – Alderweireld, Vertonghen, Castagne – Meunier (81. Lukaku), Onana (60. Tielemans), Witsel, T. Hazard (75. Trossard) – De Bruyne, Batshuayi (75. De Ketelaere), E. Hazard (60. Mertens)
Maroko: Munir – Hakimi (68. Attiat-Allah), Aguerd, Saiss, Mazraoui – Ounahi (78. El Yamiq), Amrabat, Amallah (68. Sabiri) – Ziyech, En-Nesyri (73. Hamdallah), Boufal (73. Aboukhlal)

Prvá šanca patrila Belgicku, ktoré sa v prípade víťazstva nad Marokom mohlo ako druhý tím po Francúzsku prebojovať do osemfinále. V 5. minúte si Batshuayi zbehol na prihrávku do šestnástky, ale z uhla vypálil iba do brankára Munira.

Maročania však dobre bránili a vykrývali priestory, cez ktoré by ich mohol súper ohroziť. V úvodnej 30-minútovke tak na trávniku nebolo veľa vzruchu, hralo sa medzi šestnástkami. V 35. minúte zbehol po pravej strane až do veľkého vápna Hakimi, namiesto prihrávky na lepšie postaveného spoluhráča však zvolil strelu, ktorá minula Courtoisovu bránu.

Collage Maker-27-Nov-2022-02.01-PM Čítajte viac Klinsmann odstúp! Medzi Nemcom a Iránom vzbĺkli vášne

V nadstavenom čase prvého polčasu sa Maroku podarilo skórovať po priamom kope Ziyecha, no rozhodca si pomohol VAR-om a gól neuznal pre ofsajdové postavenie Saissa.

Belgičania po celkovo troch nevýrazných polčasoch na šampionáte prepli po zmene strán na vyššie obrátky. V 52. minúte predviedol E. Hazard peknú individuálnu akciu a prinútil Munira k zákroku. Ani Maroko sa však nenechalo zahanbiť.

V 56. minúte sa dostal k zakončeniu Boufal, krížnou strelou poslal loptu tesne veľa ľavej žrde. Po hodiny hry dal o sebe vedieť striedajúci Mertens, ale vystrelil iba do priestoru, kde stál pripravený Munir.

740549916 Čítajte viac Šláger dňa na šampionáte bez víťaza. Bod udržal Nemcov v hre o postup

Druhý polčas priniesol väčšie ofenzívne manévre a v 73. minúte sa diváci dočkali aj gólu. Sabiri z priameho kopu z ostrého uhla prudkou strelou „nachytal na hruškách“ Courtoisa, ktorý si nepokryl priestor pri bližšej žrdi – 0:1. Belgický kouč v snahe pokúsiť sa o vyrovnanie poslal na trávnik aj nie úplne doliečeného Lukakua.

Belgičania však vôbec neboli vo svojej koži a v nadstavenom čase ich do otvorenej obrany potrestali Maročania druhýkrát, keď sa po individuálnej akcii Ziyecha presadil ďalší striedajúci hráč Aboukhlal a definitívne rozhodol – 0:2.

Hlasy aktérov (zdroj: ČT Sport, DPA):
Roberto Martinez, tréner Belgicka: „Je to veľmi nepríjemný výsledok. Náš výkon ovplyvnil gól, ktorý sme dostali na 0:1 a potom sme sa už nedokázali rozbehnúť. Musíme si to zanalyzovať a pripraviť sa na záverečné stretnutie v skupine. Štandardku takto bránime šesť rokov, jednoducho sa na to pripravili.“
Noussair Mazraoui, obranca Maroka: „Neuveriteľný zápas. Bránili aj útočili sme ako tím, bojovali sme ako tím. Toto víťazstvo patrí všetkým Maročanom na celom svete. Dúfam, že si dnešný deň užili a urobili sme ich šťastnými.“

Ako oddychujú hviezdy, ktoré nešli na MS do Kataru Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Stredopoliar FC Liverpool Thiago Alcantara sa...
5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #Maroko #MS 2022 #belgická futbalová reprezentácia #Katar 2022