Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šláger dňa na šampionáte bez víťaza. Bod udržal Nemcov v hre o postup

V zápase E-skupiny na MS vo futbale prehralo Japonsko s Kostarikou 0:1. V ostro sledovanom súboji sa medzi Španielskom a Nemeckom zrodil nerozhodný výsledok 1:1. Znamená to, že Nemci si udržali reálnu šancu na postup medzi 16 najlepších tímov sveta.

27.11.2022 12:54 , aktualizované: 22:05
740549916 Foto:
Štvornásobných majstrov sveta z Nemecka zachránil od blamáže gól Niclasa Füllkruga.
debata (2)

V záverečnom kole E-skupiny sa stretne vo štvrtok 1. decembra o 20.00 h Japonsko so Španielskom, Kostariku čaká v rovnakom čase Nemecko.

Nemcov spasil gól v závere

Štvornásobní majstri sveta Nemci boli na pokraji blamáže, keď po góle Alvara Moratu prehrávali 0:1. No ich postupové šance vrátil sedem minút pred koncom vyrovnávajúcim zásahom Niclas Füllkrug.

Nemci sa otriasli po šokujúcej prehre 1:2 s Japonskom a ziskom bodu sa vrátili do boja o postup, hoci im pred záverečnými zápasmi v „éčku“ patrí v tabuľke posledná štvrtá priečka. Španieli sú so štyrmi bodmi lídri zoskupenia, nasledujú trojbodové tímy Japonsko a Kostarika.

E-skupina – 2. kolo:
Španielsko – Nemecko 1:1 (0:0)
Góly: 62. Morata – 83. Füllkrug. ŽK: Busquets – Kehrer, Goretzka, Kimmich. Rozhodovali: Makkelie – Steegstra, de Vries (všetci Hol.), 68.895 divákov.
Španielsko: Simon – Carvajal, Rodri, Laporte, Alba (82. Balde) – Busquets – Gavi (66. Williams), Pedri – F. Torres (54. Morata), Asensio (66. Koke), Olmo
Nemecko: Neuer – Kehrer (70. Klostermann), Süle, Rüdiger, Raum (87. Schlotter­beck) – Goretzka, Kimmich – Gnabry (85. Hofmann), Gündogan (70. Sane), Musiala – Müller (70. Füllkrug)

Nemci mali po prehre 1:2 s Japonskom nôž na krku a pokiaľ chceli pomýšľať na postup, nemohli si dovoliť ďalšie zaváhanie. Španieli vstupovali do zápasu naladení po demontáži Kostariky, ktorej nasúkali sedem gólov.

Vysoký pressing robil Nemcom v prvom polčase veľké problémy a v 7. minúte pri nich stálo šťastie po delovke Olma, ktorú Neuer vytlačil na brvno. Španieli vďaka tradične vysokému percentu držania lopty vypojili súpera z hry, no sami sa príliš nehrnuli dopredu a tak sa na trávniku odohrával skôr taktický boj.

V 22. minúte sa na ľavom krídle uvoľnil Alba a pravačkou tesne minul pravú žrď. Nemci sa dostali k slovu o tri minúty, po zlom odkope Simona sa zmocnil lopty Gnabry, ale aj on mal vychýlenú mušku.

APTOPIX WCup Croatia Canada Soccer Čítajte viac Studená sprcha pre Belgicko. Chorvátov potiahol dvojgólový Kramarič

V 39. minúte sa podarilo skórovať hlavou Rüdigerovi, bol však v ofsajdovom postavení a rozhodca gól po porade s videorozhodcom neuznal. V závere polčasu vytvorili Španieli závar v pokutovom území, z ktorého však vyťažili iba roh.

Nemci vstúpili do druhého polčasu aktívnejšie a v 57. minúte ich mohol dostať do vedenia Kimmich po laxnej rozohrávke súpera. V dobrej pozícii ho však vychytal Simon a odvrátil loptu na roh. Španieli vyčkávali na svoju príležitosť a tá prišla po hodine hry.

Jordi Alba prihral cez Kehrera do šestnástky striedajúcemu Moratovi, ktorý sa presadil cez Süleho a šikovným tečom poslal loptu za chrbát Neuera – 1:0. Nemecký kouč sa snažil oživiť hru svojho tímu trojitým striedaní. V 73. minúte Sane pripravil tutovku Musialovi, ktorý však zoči-voči Simonovi zvolil pri streľbe silové riešenie a španielsky brankár jeho pokus rukou zneškodnil.

Collage Maker-27-Nov-2022-02.01-PM Čítajte viac Klinsmann odstúp! Medzi Nemcom a Iránom vzbĺkli vášne

Nemcom sa krátil čas na vyrovnanie, ale nepanikárili. Veľkú príležitosť nevyužili v 81. minúte po tom, ako Kimmich z priameho kopu spoza šestnástky trafil iba do múru. O dve minúty už im to vyšlo, Füllkrug v pokutovom území vzal loptu z nohy svojmu spoluhráčovi Musialovi a tvrdou strelou po pravej ruke Simona strelil vyrovnávajúci gól – 1:1. Nemci si vďaka nemu zachovali reálnu šancu na postup do osemfinále.

Hlasy aktérov (zdroj: Marca, DPA)
Rodri, obranca Španielska: „Nemci už museli v závere riskovať. Mali sme víťazstvo na dosah, ale spokojní sme aj s bodom. Hrali sme proti silnému súperovi a myslím si, že sme podali veľmi dobrý výkon. Šampionát sa zatiaľ vyvíja podľa našich predstáv, no nesmieme poľaviť v koncentrácii a do zápasu s Japonskom ísť opäť stopercentne pripravení.“
Jordi Alba, obranca Španielska: „Bol to vyrovnaný zápas. V prvom polčase sme mali loptu v moci a vytvorili sme si šance, ale nedokázali sme z nich skórovať. Podarilo sa to až Alvarovi, ktorý opäť ukázal, aký je pre tím užitočný hráč. Škoda, že sme v závere dovolili Nemcom vyrovnať. Stále však máme všetko v našich rukách. Nad Japonskom chceme zvíťaziť a skončiť v skupine prví.“
Niclas Füllkrug, strelec gólu Nemecka: „Bod proti Španielsku berieme. Dôležité bolo, aby sme neprehrali, inak by to s našimi postupovými vyhliadkami nevyzeralo ružovo. Do posledného zápasu môžeme ísť s dobrým pocitom a nádejou, že všetko dobre dopadne.“

Kostarike stačila jediná strela

Jediný gól pri víťazstve Kostariky nad Japonskom dal z prvej strely na bránku Keysher Fuller. Kostarika sa tak udržala v hre o postupu do osemfinále, na konte má tri body rovnako ako Japonsko.

E-skupina, 2. kolo:
Japonsko – Kostarika 0:1 (0:0)
Gól: 81. Fuller, ŽK: Jamane, Itakura, Endo – Contreras, Borges, Calvo. Rozhodovali: Oliver – Burt, Bennett (všetci Angl.), 41.479 divákov.
Japonsko: Gonda – Jamane (62. Mitoma), Itakura, Jošida, Nagatomo (46. H. Ito) – Endo, Morita – Doan (J. Ito), Kamada, Soma (82. Minamino) – Ueda (46. Asano)
Kostarika: Navas – Fuller, Duarte, Waston, Calvo, Oviedo – Torres (65. Aguilera), Borges (89. Salas), Tejeda, Campbell (90.+5 Chacon) – Contreras (65. Bennette)

Japonsko spravilo až päť zmien oproti prvému zápasu, v ktorom prekvapujúco zdolalo Nemecko, Kostarika pristúpila ku dvom výmenám.

Prvý polčas veľa futbalovej krásy nepriniesol, oba tímy sa sústredili najmä na defenzívu a diváci nevideli ani jednu strelu na bránku a rovnako si ani jeden tím nevypracoval gólovú šancu. Viac sa snažili tvoriť Japonci, ale proti opatrnej hre súpera v obrannom bloku sa nepresadili.

Úvod druhého dejstva bol oveľa zaujímavejší vďaka ázijskému tímu, ktorý dominoval a za 20 minút prestrieľal súpera 10:0 (2:0 na bránku). Hneď po zmene strán predviedli akciu striedajúci Asado a Morita a strelu druhého vyrazil Navas.

Ako oddychujú hviezdy, ktoré nešli na MS do Kataru Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Stredopoliar FC Liverpool Thiago Alcantara sa...

Podobne dopadol aj zrazený pokus Enda a v 57. minúte namieril Soma vedľa. Po hodine hry oba tímy prestriedali, ale tempo to duelu nepridalo. Japonci boli stále aktívnejší a snažili sa tvoriť, no gól prišiel paradoxne na druhej strane. V 81. minúte chybovali v rozohrávke, Tejeda posunul loptu na hranicu šestnástky Fullerovi a jeho pokus nedokázal Gonda vytlačiť mimo bránu – 0:1.

Bola to prvá strela Kostariky v druhom dejstve a vôbec prvá na bránku. V 88. minúte prenikol po ľavej strane do šestnástky Mitoma, ale jeho akciu nedokázali Japonci ani na trikrát dostať do siete, ďalší zákrok si pripísal brankár Navas. Kostarika si záver ustrážila a pripísala si tri body do tabuľky.

hlasy /ZDF/:
Celso Borges, stredopoliar Kostariky: „Toto víťazstvo sme potrebovali a zvládli sme to. Majú dobrý tím, ukázali to proti Nemecku. Bolo kruté prehrať 0:7 v prvom zápase a bolo ťažké sa potom namotivovať. No vytvorili sme si okolo seba bublinu, nevnímali sme negatívne komentáre, zlé vplyvy. Za to sa musíme poďakovať realizačnému tímu, pretože odviedol skvelú prácu a vytvorili nám dobrú atmosféru.“
Ricu Doan, krídelník Japonska: „Neviem to vysvetliť. Skúšali sme všetko, pripravili sme sa na rôzne varianty, no bol to ťažký zápas. Nehrali sme v top forme. Predchádzajúci zápas bol lepší. Teraz sa musíme zamerať na posledný duel.“

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kostarika #japonská futbalová reprezentácia #MS vo futbale #Katar 2022