Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spasiteľ Messi, Argentína na MS žije. Poľsko potiahol Lewandowski

Futbalisti Poľska triumfovali vo svojom druhom zápase na MS v Katare nad Saudskou Arábiou 2:0 a dostali sa priebežne na čelo C-skupiny. Náročnú situáciu zvládla v druhom súboji Argentína, ktorá zvíťazila nad Mexikom 2:0. Juhoameričanov naštartoval druhým zásahom na šampionáte Lionel Messi, poistku pridal v závere Enzo Fernandez.

26.11.2022 16:06 , aktualizované: 21:56
APTOPIX WCup Argentina Mexico Soccer Foto: ,
Lionel Messi spasil Argentínu, keď zlomil odpor Mexika a dal druhý gól na MS.
debata (1)

Stretnutia tretieho a záverečného kola skupiny sa hrajú v stredu 30. novembra, keď v rovnakom čase o 20.00 nastúpi Poľsko proti Argentíne a Saudská Arábia sa stretne s Mexikom.

Kľúčový moment? Messiho gól

Argentína v súboji s Mexikom neprehrala už jedenásť duelov za sebou od roku 2004 a zdolala ho vo všetkých štyroch vzájomných zápasoch na MS (1930, 2006, 2010, 2022). Mexiko neskórovalo v štyroch dueloch v sérii na svetových šampionátoch.

Andres Guardado nastúpil v základnej zostave Mexika a stal sa tak šiestym hráčom v histórii, ktorý si zahral na piatich majstrovstvách sve­ta.

Pripojil sa ku krajanom Antoniovi Carbajalovi a Rafaelovi Márquezovi, okrem nich štartovali na piatich turnajoch aj Nemec Lothar Matthäus a Argentínčan Lionel Messi s Portugalčanom Cristianom Ronaldom.

C-skupina, 2. kolo:
Argentína – Mexiko 2:0 (0:0)
Góly: 64. Messi, 87. Fernandez, ŽK: Montiel – Araujo, Gutierrez, Herrera, Alvarado. Rozhodovali: Orsato – Carbone, Giallatini (všetcu Tal.), 88.966 divákov.
Argentína: E. Martinez – Montiel (63. Molina), Otamendi, Li. Martinez, Acuna – di Maria (69. Romero), de Paul, Rodriguez (57. Fernandez), Mac Allister (69. Palacios), – Messi, La. Martinez (63. Alvarez)
Mexiko: Ochoa – Alvarez (66. Antuna), Araujo, Montes, Moreno, Gallardo – Chavez, Guardado (42. Gutierrez), Herrera – Lozano (73. Alvarado), Vega (66. Jimenez)

Argentínsky tréner Scaloni dal oproti predchádzajúcemu duelu do základu stopéra Li. Martineza a urobil ďalšie štyri zmeny. Na krajoch obrany nastúpili Acuna a Montiel a v strede poľa Mac Allister s Rodriguezom. Kouč Mexika Martino poslal oproti Poľsku do hry kapitána Guardada a bekov Arauja a Alvareza.

Mexičania nastúpili v rozostavení 5–3–2 s vysokým pressingom a v prvom polčase sa im darilo brzdiť ofenzívne snahy súpera. Argentínčania sa nedokázali vôbec presadiť, ani ich súperi vpredu veľa vody nenamútili a tak diváci na štadióne Lusail videli v úvodnej polhodine len jednu nepresnú strelu Mexika.

WCup France Denmark Soccer Čítajte viac Dvojgólový Mbappé zariadil postup Francúzov. Dánsko musí zabrať

Argentínčania boli smerom dopredu bezradní, chýbala výstavba útoku a prekvapivé riešenia, ktoré by prerazili mexický blok. Úplne vypojený bol hviezdy Messi. V 41. minúte hlavičkoval La. Martinez v šestnástke vysoko nad. Mexický rekordér v počte zápasov Guardado vydržal na ihrisku do 42. minúty, keď ho vystriedal Gutierrez. Nového hráča ihneď po príchode na ihrisko fauloval Montiel a z následného priameho kopu takmer rozvlnil sieť Vega, no jeho pokus chytil E. Martinez.

Ani jeden tréner nepristúpil počas prestávky k striedaniu. Argentína mala v 51. minúte priamy kop z dobej pozície, ale ten poslal Messi vysoko nad. Následný prienik di Mariu po pravej strane a prihrávka do vápna sa strelou neskončili.

740011014 Čítajte viac Srbskí futbalisti naštvali Kosovo. Predmetom sváru je transparent

Mexičania pokračovali v defenzívnom bloku a prakticky sa nepúšťali do útoku. Ten nechali len na Lozana s Vegom, ktorí sa snažili hroziť z brejkov. Nerozhodné skóre sa zmenilo z ničoho nič v 64. minúte. Messi prvýkrát v zápase zostal nepokrytý, osem metrov pred šestnástkou si spracoval prihrávku od di Mariu a presnou strelou po zemi k pravej žrdi, na ktorú nedočiahol Ochoa, poslal Argentínu do vedenia – 1:0.

Mexiko zmenilo rozostavenie na 4–4–2 a oboch útočníkov nahradili Jimenez a Alvarado. Zmeny však veľký osoh nepriniesli a Mexičania si nedokázali vypracovať žiadne väčšie šance. Argentína sa v záverečných minútach sústredila na defenzívu a nepodnikala žiadne odvážne útoky.

Stanislav Lobotka Čítajte viac Lobotka do Realu Madrid? Slováka si vysníval tréner Ancelotti

Jej víťazstvo definitívne spečatil v 87. minúte Fernandez, ktorý sa presadil peknou strelou po na krátko zahranom rohu. Na gól mu prihral Messi.

Hlas po zápase /zdroj: ČT Sport/:
Lionel Messi, kapitán Argentíny: „Nebol to z našej strany ideálny výkon, ale vyhrali sme a to si veľmi ceníme. Bol to pre nás náročný duel, sami sme si to komplikovali. Najmä v prvom polčase nám chýbal lepší pohyb a situácie sme neriešili správne.“

Prvý gól Lewandowského na MS

V 39. minúte súboja Poľsko – Saudská Arábia sa presadil Piotr Zielinski a víťazstvo spečatil svojím prvým gólom na svetových šampionátoch kanonier Robert Lewandowski v 82. minúte.

Lewandowski sa dočkal gólu vo svojom piatom dueli na MS a jeho tím si výrazne zlepšil pozíciu v boji o postup do osemfinále. Oporou bol brankár Wojciech Szczesny, ktorý okrem penalty zneškodnil viaceré ďalšie nebezpečné pokusy súpera.

Saudská Arábia štartuje na šiestych MS, najlepšie si viedla v roku 1994, keď prehrala v osemfinále. Po sobote priebežne klesla na druhé miesto s tromi bodmi, ktoré senzačne získala v prvom stretnutí s Argentínou.

C-skupina, 2. kolo:
Poľsko – Saudská Arábia 2:0 (1:0)
Góly: 39. Zielinski, 82. Lewandowski, ŽK: Kiwior, Cash, Milik – Al-Malki, Al-Amri. Rozhodovali: Sampaio – Boschilia, Pires (všetci Braz.), 44.259 divákov.
Poľsko: Szczesny – Cash, Glik, Kiwior, Bereszynski – Krychowiak, Bielik – Milik (71. Piatek), Zielinski (63. Kaminski), Frankowski – Lewandowski
Saudská Arábia: Al-Owais – Abdulhamid, Al-Amri, Al-Bulaihi, Al-Breik (65. Al-Ghanam) – Al-Malki (85. Al-Aboud) – Al-Najei (46. Al Abed, 90.+5 Bahbri), Kanno – Al-Buraikan, Al-Shehri (86. Ad-Dawsari), Al-Dawsari

Reprezentanti Saudskej Arábie začali v stretnutí lepšie a v 13. minúte Mohamed Kanno vystrelil z diaľky, brankár Wojciech Szczesny však vytiahol dôležitý zákrok. Poliaci si tiež vypracovali šancu, keď sa po rohovom kope dostal k hlavičke Krystian Bielik, ale dobre postavený útočník Al-Shehri zabránil gólu.

V 39. minúte sa však dobre zorientoval pre bránkarom Mohammedom Al-Owaisom poľský kanonier Robert Lewandowski, našiel Piotra Zielinskeho a ten strelil svoj 10. gól v reprezentácii.

739873522 Čítajte viac Toto zástupcom FIFA nevadí? Futbalista mal na kopačkách ruskú vlajku

Na konci prvého polčasu arbiter Sampaio aj s pomocou VAR-u ukázal na biely bod, no Saudi možnosť vyrovnať z pokutového kopu nevyužili. Salem Al-Dawsari ju nepremenil a z dorážky neuspel proti Szczesnemu ani Mohammed Al-Breik.

V druhej časti boli naďalej viac aktívnejší Saudi a v 55. minúte mali opäť šancu. Feras Al-Buraikan sa dostal medzi poľských obrancov, no nedokázal zakončiť. Lopta sa však odrazila k Al-Dawsarimu, ale zblízka neprekonal Szczesneho.

Christian Eriksen Čítajte viac Dáni pri slovách o odchode z FIFA zaradili spiatočku: Nikto to nepovedal

Poliaci robili chyby v obrane, napriek tomu sa dostali do stopercentných šancí. Przemyslaw Frankowski centroval z ľavej strany a našiel v šestnástke Arkadiusza Milika, ktorý hlavičkoval do brvna. Krátko potom trafil do žrde aj Lewandowski.

Útočník FC Barcelona si to však vynahradil v 82. minúte stretnutia, keď využil obrovskú chybu Abdulelaha Almalkiho a sám pred brankárom spečatil triumf Poliakov.

Hlasy aktérov (zdroj: ČT Šport, APA, DPA):
Wojciech Szczesny, brankár Poľska: „Penalta nebola dobre kopnutá, ale pri dorážke bolo ich hráč už veľmi blízko pri mne. Mal som však šťastie. Musím povedať, že v priebehu zápasu sa mi nedarili odkopy, no pri góle to vyšlo. Bol to dlhý nákop, ktorý skončil gólom a mám z toho radosť.“
Robert Lewandowski, útočník Poľska: „Som veľmi spokojný, že sme vyhrali. Strelil som gól a prihral na prvý. Hrali sme veľmi dobre v defenzíve, no proti Argentíne to bude ťažké stretnutie. Musíme byť trpezliví.“
Herve Renard, tréner Saudskej Arábie: „Musíte byť efektívni, ale my sme neboli. Som však veľmi hrdý na svojich hráčov a ešte sme neskončili.“

Ktoré kluby majú v Katare najviac hráčov? Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
7. Tottenham Hotspur: 11.
Jeho hráči v...
5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Robert Lewandowski #MS vo futbale 2022