Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dvojgólový Mbappé zariadil postup Francúzov. Dánsko musí zabrať

Futbalisti Austrálie zaznamenali prvé víťazstvo na MS vo futbale, keď v zápase D-skupiny zdolali Tunisko 1:0. V podvečernom stretnutí vyhrali obhajcovia titulu z Francúzska nad Dánskom 2:1. Oba góly zaznamenal útočník Kylian Mbappé a poslal tak svoj tím do vyraďovacej fázy. Za severanov skóroval Andreas Christensen.

26.11.2022 12:58 , aktualizované: 18:56
WCup France Denmark Soccer Foto: ,
Kylian Mbappé.
debata

Francúzi odohrajú záverečný skupinový duel v stredu o 16.00 h s Tuniskom, Dáni sa v priamom súboji o postup stretnú v rovnakom čase s Austráliou.

Zápas hviezdneho Mbappého

Dáni tak nenadviazali na dve tohtoročné výhry nad úradujúcimi majstrami sveta. V Lige národov ich zdolali 2:1 v Paríži a 2:0 doma. Francúzsko zlomilo „prekliatie“ šampiónov, Taliani (2010), Španieli (2014) ani Nemci (2018) po zisku titulu nepostúpil na ďalšom šampionáte zo skupiny.

D-skupina, 2. kolo:
Francúzsko – Dánsko 2:1 (0:0)
Góly: 61. a 86. Mbappe – 68. A. Christensen, ŽK: Kounde – A. Christensen, Cornelius. Rozhodovali: Marciniak – Sokolnicki, Listkiewicz (všetci Poľ.), 42.860 divákov.
Francúzsko: Lloris – Kounde, Varane (75. Konate), Upamecano, T. Hernandez – Tchouameni, Rabiot – Griezmann (90.+3 Fofana) – Dembele (75. Coman), Giroud (63. Thuram), Mbappe
Dánsko: Schmeichel – Andersen, A. Christensen, Nelsson – Kristensen (90.+2 Bah), Höjbjerg, Eriksen, Maehle – Lindström (85. Jensen), Cornelius (46. Braithwaite), Damsgaard (74. Dolberg)

Deschamps spravil pred druhým stretnutím tri zmeny v zostave. Po zranení sa do nej vrátil obranca Varane, ktorý nahradil Konateho, naopak pre vážne zranenie vypadol L. Hernandez a na jeho miesto prišiel, tak ako v prvom zápase, brat Theo.

Aj tretia zmena bola v obrane, keď Pavarda nahradil Kounde. Dánsky kouč Hjulmand spravil štyri zmeny oproti prvému stretnutiu, v útoku sa predstavili Lindström, Cornelius a Damsgaard, v obrane vymenil Kjaera Nelsson.

Dáni chceli nadviazať na dva tohtoročné triumfy nad Francúzmi v Lige národov (2:1, 2:0) a začali aktívne, no súperi ich do šancí nepustili. Severania od úvodu zápasu výborne zhusťovali priestor pred šestnástkou i v nej. V 36. minúte im vyšla rýchla kontra, ale tiesnený Cornelius poslal prudkú strelu vedľa pravej žrde.

V 40. minúte našiel Dembele v šestnástke úplne voľného Mbappeho, no kanonier v tutovke vysoko prestrelil. Francúzi v prvej polovici prestrieľali súpera 12:2, 2:0 na bránku. Aj v úvode druhého dejstva boli o čosi aktívnejší Dáni, no bez väčších šancí. Postupne prebrali taktovku obhajcovia titulu a tak ako v prvom polčase, snažili sa preniknúť cez prehustenú obranu súpera.

APTOPIX WCup Argentina Mexico Soccer Čítajte viac Spasiteľ Messi, Argentína na MS žije. Poľsko potiahol Lewandowski

V 56. minúte sa Mbappe presadil v súboji na polovici ihriska s loptou prešiel až do zakončenia, ktoré Schmeichel poslal na roh. O pár minút neskôr Griezmann v tutovke prestrelil, no v 61. minúte to Francúzom už vyšlo a po akcii Mbappe – Hernandez – Mbappe otvorili skóre.

Pre francúzskeho kanoniera to bol jubilejný 30. zásah v národnom drese. Dáni sa po inkasovanom góle vrhli do útoku, v 68. minúte si vybojovali roh a dokázali z neho vyrovnať. Eriksenov center predĺžil na prvej žrdi Andersen a nekrytý Christensen hlavou rozvlnil sieť – 1:1.

O ďalších päť minút mohli byť už vo vedení, ale Lindström trafil vo veľkej šanci len do stredu bránky, kde bol pripravený Lloris. V 80. minúte sa predviedol akrobatickým zakončením Rabiot, ale tesne minul a o minútu neskôr dopadol rovnako v dobrej šanci Braithwaite. O triumfe Francúzska rozhodol Mbappe, ktorý sa v 86. minúte presadil po centri Griezmanna.

hlasy /L'Équipe, Berlingske/:
Didier Deschamps, tréner Francúzska: „Je to pre nás ideálne, máme šesť bodov a istotu postupu po dvoch zápasoch. Dodá nám to pokoj a istotu pred posledným zápasom v skupine.“
Antoine Griezmann, stredopoliar Francúzska: „Vedeli sme, že to bude komplikovaný zápas, prehrali sme s nimi dvakrát v Lige národov. Predviedli sme dobrý výkon, všetci sme tvrdo pracovali. Je to pekné víťazstvo.“
Kasper Hjulmand, tréner Dánska: „Celkovo sme odohrali dobrý a odvážny zápas. Opäť rozhodli maličkosti. Dali sme Francúzom šance, ktoré sme mali ustrážiť, a nepremenili sme naše.“

Veľký triumf Austrálie

Austrálčania vyhrali na MS po siedmich dueloch a dosiahli len tretí triumf v histórii, po ktorom oživili šance na postup do osemfinále.

Tunisko sa pri doterajších piatich účastiach na MS ešte ani raz nedostalo zo základnej skupiny a po prehre im patrí posledné 4. miesto v tabuľke „déčka“ so ziskom jedného bodu.

O 17.00 SEČ nasledoval štvrtý zápas skupiny medzi Francúzskom a Dánskom v Dauhe. Stretnutia tretieho a záverečného kola skupiny sa hrajú v stredu 30. novembra, keď v rovnakom čase o 16.00 nastúpi Austrália proti Dánsku a Tunisko sa stretne s Francúzskom.

D-skupina, 2. kolo:
Tunisko – Austrália 0:1 (0:1)
Gól: 23. Duke, ŽK: Laidouni, Abdi, Sassi (všetci Tunisko). Rozhodovali: Siebert – Foltyn, Seidel (všetci Nem.), 41.823 divákov.
Tunisko: Dahmen – Bronn (73. Kechrida), Meriah, Talbi – Dräger (46. Sassi), Skhiri, Laidouni (67. Khazri), Abdi – Sliti, Jebali (73. Khenissi), Msakni
Austrália: Ryan – Karacic (75. Degenek), Souttar, Rowles, Behich – Leckie (85. Baccus), Irvine, Mooy, Goodwin (85. Mabil) – Duke (64. MacLaren), McGree (64. Hrustic)

Prvý náznak šance si vytvorilo Tunisko v 19. minúte zápasu, keď sa dostal do útoku Jebali a prihral loptu do šestnástky Msaknimu. Ten sa však nakoniec nedostal k zakončeniu. Ako prví sa napokon presadili Austrálčania, keď Goodwin poslal center z ľavej strany a napriek tomu, že ho Tunisania zblokovali, dostal sa až k Mitchellovi Dukemu.

Útočník poslal hlavičkou loptu za brankára Dahmena a otvoril skóre stretnutia. Africký tím mohla vyrovnať v 41. minúte, keď sa dostal do úniku Jebali, ktorý síce nezakončil, ale lopta sa dostala k Drägerovi. Jeho zakončenie však zblokoval Souttar.

Collage Maker-26-Nov-2022-12.24-PM Čítajte viac Štedrý princ Saudskej Arábie. Luxusný dar za triumf, hráči ho popreli

V nadstavenom čase sa Tunisania dostali do najväčšej možnosti streliť gól, no Msakni po prihrávke Jebaliho mieril len tesne vedľa pravej žrde.

Reprezentanti Tuniska pokračovali v aktivite aj v druhej časti s cieľom vyrovnať. Austrálčania však čakali na šance z protiútokov a k jednej sa dostali v 71. minúte, keď striedajúci MacLaren prihral Leckiemu pred brankára Dahmena, no ten tesne nedosiahol na loptu.

WCup Brazil Serbia Soccer Čítajte viac Neymar prehovoril prvýkrát od zranenia: Som syn všemohúceho Boha

Brankár Ryan čakal 70 minút na zákrok, ale potom musel predviesť dva dôležité proti tuniskému kapitánovi Msaknimu. Austrálčania si už udržali náskok do konca, napriek tomu, že v streleckých pokusoch za súperom zaostali.

Hlasy aktérov (zdroj: ČT Šport):
Mitchell Duke, strelec austrálskeho gólu: „Nemám slov. Je to pre mňa, moju rodinu a celý tím veľmi dôležitý okamih, ale čaká náš ešte jeden zápas, ktorý potrebujeme vyhrať. Nedá sa to popísať, mám radosť, že sme to zvládli.“
Jalel Kadri, tréner Tuniska: „Myslím si, že sme si nezaslúžili prehrať, len sme neboli dostatočne efektívni. Máme pred sebou ešte jeden zápas. Samozrejme, Francúzsko je nesmierne silné, ale na tomto šampionáte už veľké tímy prehrali.“

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #austrálska futbalová reprezentácia #MS vo futbale 2022 #Mitchell Duke