Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Senegal s triumfom. Trojgólový kanonier Valencia šokoval Holandsko

Futbalisti Senegalu zvíťazili vo svojom druhom zápase na MS nad domácim Katarom 3:1. V druhom stretnutí A-skupiny sa medzi Holandskom a Ekvádorom zrodila remíza 1:1. Európsky tím dostal do vedenia Cody Gakpo, no deľbu bodov zariadil už trojgólový a najlepší strelec šampionátu, Enner Valencia.

25.11.2022 15:59 , aktualizované: 18:58
740190314 Foto:
Kľúčový moment zápasu Holandsko - Ekvádor. Útočník juhoameričanov Enner Valencie strieľa vyrovnávajúci gól na 1:1.
debata

Holanďania tak nepotvrdili úlohu favorita, no vďaka fair play bodom si udržali prvé miesto v A-skupine. Po tomto výsledku stratil šancu na postup domáci Katar, ktorý figuruje na poslednom štvrtom mieste bez bodového zisku.

Ďalšie duely A-skupiny sú na programe v utorok. V priamom súboji o postup sa stretnú o 16.00 SEČ Ekvádor a Senegal. Prvý menovaný tím si bude musieť poradiť bez stredopoliara Jhegsona Mendeza, ktorý obdržal v oboch stretnutiach žltú kartu. Otázny je aj štart jediného úspešného strelca juhoamerického tímu Ennera Valenciu, toho odniesli v závere piatkového stretnutia na nosidlách.

Holandsko herne sklamalo

Na „Oranjes“ čakajú domáci futbalisti. Tí majú na konte len jeden gól pri piatkovej prehre 1:3 so Senegalom. Katar je prvý organizátor, ktorý vypadol už po dvoch dueloch a len druhým v histórii, ktorý nepostúpil zo skupiny. V roku 2010 skončila rovnako Juhoafrická republika.

A-skupina – 2. kolo:
Holandsko – Ekvádor 1:1 (1:0)
Góly: 6. Gakpo – 49. Valencia. ŽK: Mendez (Ekvádor). Rozhodovali: Ghorbal – Gourari, Etchiali (všetci Alž.), 44.833 divákov.
Holandsko: Noppert – Dumfries, Timber, Van Dijk, Ake, Blind – Koopmeiners (80. De Roon), De Jong, Klaassen (69. Berghuis) – Bergwijn (46. Depay), Gakpo (79. Weghorst)
Ekvádor: Galindez – Preciado, Porozo, Torres, Hincapie, Estupinan – Plata (90. Ibarra), Mendez, Caicedo, Estrada (74. Sarmiento) – Valencia (90. Rodriguez)

Skóre otvoril už v šiestej minúte Gakpo. Na hranici šestnástky mu prenechal loptu Klaassen a útočník PSV Eindhoven poslal prudkú strelu k pravej žrdi Galindezovej brány. Ekvádor sa vzápätí pokúsil odpovedať, ale neprenikol cez obranu súpera. K ďalšej príležitosti juhoamerického tímu prišlo o niečo neskôr, keď Plata centroval do šestnástky a jeho tím dostal favorita na niekoľko minút pod tlak.

739401307 Čítajte viac Byť pri systéme VAR sa oplatí. Koľko zarábajú rozhodcovia na MS?

Klaassen chcel po polhodine hry napodobniť gólovú príležitosť a Gakpovi narazil loptu. Ten však zaváhal a z následného protiútoku to skúsil Valencia, ktorého pokus vytlačil Noppert na roh. Krátko pred prestávkou zvýšili tlak obe mužstvá. Estupinan síce zmenil smer Preciadovej strely a vyrovnal pri rohovom kope, no VAR odhalil ofsajd.

Toho istého verdiktu sa „Oranjes“ dožadovali aj v 49. minúte po presnom zásahu Valenciu. Neúspešne. Ekvádorčania po prestávke aktívne napádali súpera a lopty za zmocnili po nedbalej rozohrávke. S pokusom Estupinana si Noppert ešte poradil, no stopéri si nepostrážili Valenciu a ten vsietil gól do prázdnej brány.

739764980 Čítajte viac Sex áno, orgie nie. Úprimnosť španielskeho trénera prekvapila

Holanďanov vyrovnanie neprebudilo, v tlaku pokračovali Ekvádorčania a najviac pohrozili v 59. minúte, keď Plata trafil zvnútra šestnástky brvno. Hra sa následne upokojila. Zhruba štvrťhodinu pred koncom riadneho hracieho času bol v príležitosti Gakpo – jeho lob skončil tesne vedľa brány a asistent rozhodcu odmával ofsajd. Zaváhanie Nopperta sa ešte pokúsil v nadstavení využiť striedajúci Rodriguez a k ďalším výraznejším šanciam do záverečného hvizdu neprišlo.

Senegal drámu nepripustil

V stretnutí Senegalu s Katarom (3:1) sa za „levov“ sa presadili útočníci Boulaye Dia, Famara Diedhou a striedajúci Bamba Dieng. Historicky prvý gól domácich na svetových šampionátoch dal hlavou Mohammed Muntari.

A-skupina, 2. kolo:
Katar – Senegal 1:3 (0:1)
Góly: 78. Muntari – 41. Dia, 48. Diedhiou, 84. Dieng, ŽK: Mohammad, Ahmed, Madibo – Dia, Jacobs, Ciss. Rozhodovali: Lahoz – Devis, del Palomar (všetci Šp.), 41.797 divákov.
Katar: Barsham – Mohammad, Miguel (83. Waad), Khoukhi, Hassan, Ahmed (83. Salman) – Boudiaf (69. Hatem), Madibo, Al-Haydos (74. Muntari) – Ali, Afif
Senegal: E. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Diallo, Jakobs (78. Cisse) – I. Sarr (74. Ndiaye), N. Mendy (78. P. Sarr), I. Gueye, Diatta (64. Ciss) – Dia, Diedhiou (74. Dieng)

Prvý polčas bol podľa očakávania v réžii Senegalu, domáci Katarčania sa držali vzadu a sústredili sa na defenzívu s cieľom neinkasovať. To sa im darilo a africký tím sa dlho nevedel dostať do lepšej šance, jeho hráči krúžili okolo defenzívneho bloku súpera, ale chýbala im prieniková prihrávka. Navyše bolo v hre oboch tímov až príliš veľa nepresností a tak zápasu chýbalo tempo.

Prvá väčšia príležitosť prišla v 16. minúte, no Barsham si poradil so strelou Diattu z veľkého uhla. Chvíľu na to namieril I. Gueye vedľa pravej žrde. Katarčania sa len sporadicky dostávali s loptou do útoku, no v 34. minúte im vyšla rýchla akcia po ľavej strane.

740010975 Čítajte viac Desivý pohľad na členok Neymara. V ďalšom zápase bude Brazílii chýbať

Afif spadol v šestnástke po súboji so Sarrom, ktorý doňho narazil zozadu, no Lahoz penaltu nezapískal a neozval sa ani VAR. O sedem minút neskôr tretíkrát v zápase zaváhal Khoukhi a tentokrát to už malo gólový trest. Stopér Kataru chcel v strede šestnástky odkopnúť loptu, no pošmykol sa a nabil rovno nabiehajúcemu Diaovi, ktorý zoči-voči Barshamovi nezaváhal – 0:1.

Senegal sa presadil aj v úvode druhého dejstva, keď obrana Kataru pri rohu nezachytila nábeh Diedhioua zo stredu šestnástky na prvú žrď a dovolila mu hlavou rozvlniť sieť. Katar mal šancu v 55. minúte po štandardke z pravej strany, odrazená lopta sa dostala k Hassanovi, no v klbku hráčov trafil len krajana Aliho.

740220749 Čítajte viac V súboji Anglicka s USA gól nepadol. Irán dosiahol senzačný triumf

Domáci však po druhom góle otvorili hru a hrali oveľa odvážnejšie. Senegal naopak poľavil a mohlo ho to stáť veľa. Prvá katarská strela na bránku na domácom šampionáte prišla v 63. minúte a mohlo z nej zníženie. E. Mendy však predviedol výborný zákrok a pokus Aliho k ľavej žrdi vytlačil na roh. Senegalský brankár potvrdil svoju extratriedu aj o tri minúty, keď vyrazil gólovú hlavičku Mohammada. Katar však stále hrozil a v 78. minúte sa dočkal premiérového gólu na MS.

Na center Mohammada z pravej strany si vyskočil striedajúci Muntari a ešte zdramatizoval zápas. Bol to však „budíček“ pre Senegal, ktorý znova prepol na vyšší stupeň a v 84. minúte poistil jeho triumf Dieng – 3:1. Katarčania v závere ešte predviedli pekný signál zo štandadrky, brankár E. Mendy ani nestihol zareagovať, no Hassan namieril tesne vedľa.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 Katar #sengealská futbalová reprezentácia #katarská futbalová reprezentácia