Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V súboji Anglicka s USA gól nepadol. Irán dosiahol senzačný triumf

Futbalisti Walesu prehrali vo svojom druhom zápase B-skupiny na MS vo futbale v Al Rajáne s Iránom 0:2. V šlágri dňa sa medzi favorizovaným Anglickom a USA zrodila bezgólová remíza 0:0.

25.11.2022 13:03 , aktualizované: 22:12
740220749 Foto:
Kapitán Anglicka Harry Kane v súboji s Tylerom Adamsom z USA.
debata (13)

Po druhých zápasoch si tak prvé miesto v tabuľke udržalo so štyrmi bodmi Anglicku, druhé miesto patrí trojbodovému Iránu. Futbalisti USA zaznamenali druhú remízu na MS a s dvomi bodmi sú tretí a posledná pozícia patrí Walesu so ziskom jedného bodu.

Ďalšie duely B-skupiny sú na programe v utorok. Albion zabojuje o postup s Walesom o 16.00 SEČ a v rovnakom čase proti sebe nastúpia aj Irán a USA. Šancu na postup majú všetky štyri tímy.

Angličanov podržal obranca Maguire

Albion hral na MS proti USA tretíkrát – v roku 1950 podľahol tomuto súperovi 0:1 a o šesťdesiat rokov neskôr s ním v JAR remizoval 1:1. V piatkovom dueli priniesol viac akcie prvý polčas, Angličanom však chýbala v koncovke razancia a Američanom presnosť. Po prestávke oba tímy dobre bránili a svojím výkonom zaujal na strane Anglicka najmä Harry Maguire.

A-skupina – 2. kolo:
Anglicko – USA 0:0
Rozhodovali: Valenzuela – Urrego, Moreno (všetci Ven.), 68.463 divákov.
Anglicko: Pickford – Trippier, Stones, Maguire, Shaw – Bellingham (68. Henderson), Rice, Mount – Saka (78. Rashford), Kane, Sterling (69. Grealish)
USA: Turner – Dest (78. Moore), Zimmerman, Ream, Robinson – McKennie (77. Aaronson), Adams, Musah – Weah (83. Reyna), Wright (83. Sargent), Pulisic

Do prvej veľkej šance sa dostali Angličania v 10. minúte. Bellingham vysunul v šestnástke Saku a ten našiel pred bránou Kanea, ktorého pokus sa skončil rohom. Angličania to naďalej skúšali po pravej strane cez Saku, no chýbal im dôraz. Američanom zas presnosť.

Albion to neúspešne skúšal aj dlhými centrami, no prvá veľká šanca vznikla pred ich bránou. McKennie dostal výstavný center, ktorý poslal nad bránu. Jeho tím sa pokúšal o ohrozenie brány taktiež sprava. Po polhodine hry odtiaľ poslal McKennie prihrávku Musahovi, ktorý našiel v šestnástke Pulisica.

Ten opečiatkoval brvno. Krátko pred prestávkou našiel Shaw na hranici päťky Saku, obrana mu však nenechala priestor. V nadstavení ešte pohrozil na opačnej strane Mount.

739764980 Čítajte viac Sex áno, orgie nie. Úprimnosť španielskeho trénera prekvapila

Po prestávke sa vyznamenali najmä obrany. Po hodine hry mali Američania niekoľko príležitostí v podobe rohových kopoch, no Pulisicove centre opakovane zneškodnil Maguire. Albion sa spod ich tlaku vymanil v 65. minúte a chcel vytvoriť kombináciu pred Turnerovou bránou. Neúspešne.

Tréner Southgate skúsil oživiť hru svojho mužstva dvojitým striedaním, rovnako, ako jeho náprotivok Berhalter. Dole išli napríklad Bellingham so Sakom a na druhej strane striedal ako prvý McKannie. Väčšiu zmenu to však neprinieslo a tímy sa rozišli za bezgólového stavu.

V nadstavení mali Angličania zrejme najväčšiu šancu v druhom dejstve. Kapitán Kane tesne minul bránu pri nepriamom kope Shawa.

Emotívne víťazstvo Iránu

Ešte pred úvodným výkopom stretnutia Iránu s Walesom sa udiali dramatické chvíle na tribúnach počas národnej hymny Iránu. Kým v prvom stretnutí proti Anglicku ju hráči na protest proti vláde odmietli spievať, teraz museli.

Na tento ich krok reagovali fanúšikovia Iránu piskotom a niektorí aj plačom, čím vyjadrovali nesúhlas s diktátorským režimom v krajine. Takto to vyzeralo počas hymny:

Hymna Iránu pred zápasom proti Walesu na MS.

Po výbornom výkone svojich futbalistov však mali fanúšikovia na tribúnach po víťazstve 2:0 obrovskú radosť. V 90.+8. minúte sa gólovo presadil Roozbeh Chechmi a víťazstvo poistil Ramin Rezaian. Walesania hrali od 86. minúty o jedného hráča menej, keďže brankár Wayne Hennessey dostal za faul na Mehdiho Taremiho červenú kartu.

Wales sa nedočkali triumfu na MS ani na šiesty pokus. Irán sa naopak po výhre dostal na druhé miesto v tabuľke.

B-skupina, 2. kolo:
Wales – Irán 0:2 (0:0)
Góly: 90.+8 Cheshmi, 90.+11 Rezaeian, ŽK: Rodon – Rezaian, Jahanbakhsh, ČK: 86. Hennessey (Wales). Rozhodovali: Escobar (Guat.) – Wales (Trin.), Carlos (Kost.), 40.875 divákov.
Wales: Hennessey – Mepham, Rodon, B. Davies – Roberts (57. Johnson), Ampadu (77. Allen), Ramsey (87. Ward), N. Williams – Bale, Moore, Wilson (57. James)
Irán: H. Hosseini – Rezaian, Pouraliganji, M. Hosseini, Mohammadi – Gholizadeh (77. Jahanbakhsh), Nourollahi (77. Cheshmi), Ezatolahi (83. Karimi), Hajsafi (77. Torabi) – Azmoun (68. Ansarifar­d), Taremi

Reprezentanti Iránu boli v úvode zápasu viac pri lopte a Sardar Azmoun v 7. minúte vyslal prvú strelu na brankára Wayna Hennesseyho. Prvú veľkú šancu v stretnutí si však vypracoval Wales, keď po centri Connora Robertsa z pravej strany zakončil Kiefer Moore, no trafil len brankára Hosseina Hosseiniho.

V 15. minúte Ali Gholizadeh vystihol chybu práve Robertsa a po výmene lopty s Azmounom dal gól, no VAR odhalil postavenie mimo hry a preto ostal nerozhodný stav 0:0.

Aktivita Iránčanov pokračovala aj v druhom polčase a veľmi blízko gólu boli už tesne po zmene strán. Útočník Azmoun v 51. minúte po úniku trafil do ľavej žrde a o pár sekúnd neskôr namieril svoj pokus do konštrukcie aj Gholizadeh. Irán si naďalej dokázal vytvárať šance.

FIFA, Katar 2022 Čítajte viac Prvým víťazom sa stáva - FIFA. Slováci môžu ľutovať

Saeid Ezatolahi nebezpečne vystrelil, ale brankár Hennessey jeho pokus vytlačil končekami prstov na rohový kop. V 83. minúte zahrozil aj Wales, keď sa po prihrávke Moora dostal na hranici šestnástky k lopte Ben Davies, ale Hossein Hosseini zasiahol.

Mehdi Taremi sa o chvíľu na to dostal za obranu súpera, ale z brány vybehol brankár Hennessey a fauloval ho. Rozhodca mu síce najprv ukázal žltú, no po pozretí videozáznamu zmenil rozhodnutie a udelil waleskému brankárovi červenú.

Collage Maker-24-Nov-2022-12.59-PM Čítajte viac Ulovil dcéru španielskeho trénera. Táto kráska randí s hviezdou Barcelony

Tréner Rob Page musel prestriedať a medzi žrde nastúpil Danny Ward. Irán mohol početnú výhodu rýchlo využiť, Mehdi Torabi minul ľavú žrď brány len o niekoľko centimetrov.

Rozhodol až nadstavený čas, keď hráči Carlosa Queiroza dvakrát udreli. Roozbeh Chechmi v 90.+8 minúte vystrelil z diaľky a trafil presne k ľavej žrdi a triumf poistil tesne pred koncom zápasu Ramin Rezaian.

Hlasy aktérov (zdroje: FIFA):
Carlos Queiroz, tréner Iránu: „Nemám slov. Pre všetkých našich futbalistov je to nádherný deň. Celý tím sníva o postupe, ale stále je to len začiatok. Zostáva nám zvládnuť v skupine ešte jeden krok. Hráči ukázali, že milujú futbal a musím im poďakovať za zaslúžené víťazstvo. Obrovský rešpekt za skvelý výkon. Hráme a vyhrali sme len pre našich fanúšikov.“
Gareth Bale, kapitán Walesu: „Bolo to skutočne hrozné a neviem, čo mám povedať. Prehrali sme v posledných sekundách. Sú to momenty, ktoré sa veľmi ťažko akceptujú. Musíme sa dať dokopy, keďže máme pred sebou ešte jeden zápas. Bude to náročné, ale sú to MS a chceme si to užiť. Červená karta zmenila zápas, dostali sme prvý gól a po druhom bol koniec.“

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Gareth Bale #waleská futbalová reprezentácia #iránska futbalová reprezentácia #MS vo futbale 2022