Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Dvaja mŕtvi za minútu futbalu. Katar hostí krvavý mundial

August 2018, štadión Lusail, dejisko finále futbalových MS 2022 v Katare. Narayana Tharua osvieti slnko, zakopne a po páde z lešenia ho vyhlásia za mŕtveho. Rodina a manželka s malou dcérkou smútia za životom 24-ročného muža. Pre organizátorov blížiaceho sa šampionátu je mladý Nepálčan treťou čiarkou do štatistík.

25.11.2022 09:30
robotník, Katar Foto:
Ilustračné foto
debata (31)

Je to pomer, ktorý aj laika pošle do úžasu. Šéfovia zo svetovej federácie FIFA i katarskí organizátori tvrdia, že pri stavbe štadiónov pre MS zahynuli doteraz traja robotníci. Ľudskoprávne organizácie to vidia inak. Obetí má byť až 12-tisíc.

„Trojka je výsmech ľuďom, ktorí prišli o členov rodiny. Ak vám blízky zahynie na stavbe v Katare, dostanete 630 dolárov. Smiešna suma za stratený ľudský život. Celkový počet mŕtvych je alarmujúci,“ vraví May Romanosová, špecialistka na arabský svet z organizácie Amnesty International.

Drastická rovnica

Na MS sa bude hrať 64 zápasov, t. j. 5760 minút futbalu. S odhadovaným množstvom 12-tisíc nepreživších robotníkov znie krvavá rovnica jasne – dvaja mŕtvi na minútu zábavy na trávniku.

Konanie šampionátu v Katare kritizujú viacerí. Nesedí im decembrový termín, nefutbalové prostredie či vysoké teploty. Od decembra 2010, keď sa dozvedeli radostnú správu o pridelení turnaja, bohatí šejkovia minuli z bezodnej pokladnice 220 miliárd dolárov. Pre porovnanie, MS 2010 v Juhoafrickej republike (Slováci skončili na výbornom 16. mieste), stáli necelé štyri miliardy USD.

Postaviť všetko potrebné pre usporiadanie podujatia by Katarčania sami nedokázali. Museli zamestnať tisícky pracovníkov, predovšetkým z Indie, Pakistanu, Nepálu či Bangladéša. Nádenníci mali jasnú úlohu – v krátkom čase zmeniť pieskový emirát na centrum futbalového sveta.

Lenže daň sa zdá byť privysoká. Robotníci pracujú v náročných podmienkach pri 40-stupňových teplotách, o bezpečnosti na pracovisku je škoda hovoriť. Katarčania sami priznávajú, že pracovná sila z juhovýchodnej Ázie má priemernú zručnosť a patrí do kategórie „neprofesionáli“.

647461955 Čítajte viac Katar dáva dúhovému Západu na frak. Vedie už 3:0, píše český novinár

„Na výstavbu infraštruktúry brali každého s čo i len najnižšou kvalifikáciou. Robotníci pracujú v náročných podmienkach, prespávajú natlačení v stanových mestečkách. Ich práva zamestnancov sú neustále porušované,“ tvrdí Nick McGeehan z ľudskoprávnej organizácie FairSquare.

Moderné otroctvo

Katar je rozlohou štyrikrát menší ako Slovensko. V hlavnom meste Dauha, rozlohou polovica z Bratislavy, vystavali pre potreby MS štyri štadióny. Dva sú tak blízko, že ich delí jediná zastávka metra.

Organizátori k tomu museli dobudovať cesty, hotely, letiská, rozšíriť systém hromadnej dopravy. Ideálna príležitosť pre nádennú pracovnú silu z chudobnejších ázijských krajín.

Zo svedectiev ľudí, ktorí v Katare pracovali či pracujú, však mrazí. Niektorí pozorovatelia zachádzajú tak ďaleko, že používajú termín moderné otroctvo. Robotníci najskôr musia zaplatiť tzv. náborový poplatok. Ak na to nemajú, zamestnávateľ im ho neskôr strháva zo mzdy – so zvýšeným úrokom.

Ešte pred pár rokmi platil v krajine systém kafala. Myšlienka pochádzajúca z britského kolonializmu nariaďuje záujemcom o pracovné víza v Katare odovzdať pas a vzdať sa svojich práv v prospech zamestnávateľov. Tí sa stávali ich „sponzormi“ a rozhodovali o ich osude.

„Zadržiavali nám peniaze, niekedy výplata nechodila tri mesiace. Nemali sme sa kde sťažovať. Ak chcel niekto odísť, nemohol, pretože práca sa dala zmeniť len so súhlasom zamestnávateľa. Obrovské horúčavy, nedostatočný pitný režim. Bolo to ako v pekle,“ spomína bývalý robotník Mosharraf Hossen.

Katar 2022 Čítajte viac Na krvi robotníkov vyrástla perla. Z katarského metra padnete na zadok

Ľudskoprávne organizácie obviňujú Katar, že zámerne skresluje štatistiky o mŕtvych. Hoci ľudia zahynuli pri práci na štadiónoch či výstavbe priľahlej infraštruktúry, drvivá väčšina obetí má v lekárskej správe uvedené ako dôvod smrti prehriatie z horúčav, zlyhanie srdca či dlhodobú chorobu. Sú to termíny, ktoré domáci zaraďujú do skupiny „nepracovné úmrtia“.

„Ak sa nevykonávajú dôsledné pitvy, je to neúcta k nepreživším, ktorí pracovali na vylepšení ich krajiny,“ upozorňuje Hiba Zayadínová z organizácie Human Rights Watch.

Beznohý maskot

Na takmer každom zápase posledného kola nemeckej Bundesligy pred štartom MS sa na štadiónoch vynímali transparenty „Bojkotujte Katar!“. Kritika na organizátorov znie aj zo Slovenska.

„Je to zvláštny šampionát, už len preto, kde sa koná. Dobre vieme, koľko ľudí zahynulo pri výstavbe štadiónov. Nikoho to neteší, je to negatívny faktor,“ reagoval reprezentačný brankár Martin Dúbravka. Svedectvo poskytol aj James Harris, britský inžinier, ktorý pracoval v Katare päť rokov.

„K počtu mŕtvych sa neviem vyjadriť. Ale bolo mi smutno z toho, ako sa Katarčania správali k robotníkom z Indie, Bangladéša či Filipín. Brali ich ako druhotriedne osoby. Ráno ich zvážali autobusmi na staveniská, kde pracovali dlhé hodiny. Voľno mali jeden deň do týždňa, počas ktorého nemohli opustiť ubikácie. Katarčania nechceli, aby sa pohybovali medzi domácim obyvateľstvom,“ opísal Harris.

739480076 Čítajte viac FIFA škodí futbalu. Europarlament si kopol do Kataru, vyzýva na zmeny

Mŕtvych robotníkov bude mnohým pripomínať aj maskot šampionátu. Domáci vybrali postavičku menom La'eeb, čo v arabčine znamená šikovný či talentovaný hráč. Väčšina futbalovej verejnosti ho skôr prirovnáva k rozprávkovému duchovi Casperovi. Našli sa však aj ostrejšie reakcie.

„Nemal by sa usmievať, mal by plakať. Je to duch jedného z mnohých robotníkov, ktorí zahynuli pri stavbe štadiónov v Katare,“ napísal v reakcii jeden z fanúšikov, ktorého príspevok na sociálnych sieťach zdieľali tisícky ľudí.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022