Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Diár z Kataru: Hit Hayya alebo "veľký brat ťa sleduje"

Bez nej by ste boli stratený. Ba ešte presnejšie: do Kataru by vás vôbec nepustili. Takú moc má Hayya karta.

24.11.2022 17:10
Hayya Foto:
Hayya karta, bez ktorej sa v Katare nepohnete.
debata

Jej získanie bolo prvou podmienkou, aby mohol fanúšik cestovať na futbalový šampionát. Až potom mohol začať nakupovať vstupenky, letenky, vyberať si ubytovanie. Hayya je skrátka novým katarským hitom. Skoro ako novodobé zaklínadlo.

Hayya plní úlohu víza. Ale jej dosah je oveľa širší. Môže vám otvoriť dvere do hotelov, na mestskú dopravu, autobus i do metra, do fanzóny, múzeí či na rôzne podujatia.

Bohatý Katar sa buchol po vrecku a pohyb v meste vo všetkých verejných dopravných prostriedkoch má každý účastník turnaja zadarmo. To ešte v takom rozsahu nebolo na nijakom inom futbalovom šampionáte.

Má to však háčik. Niečo za niečo. Hayya karta je aj nový systém, ako kontrolovať návštevníkov najmä na veľkých podujatiach. Človek má zavše nepríjemný pocit, že niekto hore vie, ak to chce vedieť, aj čo ste obedovali a kedy ste išli spať.

Čína, Covid Čítajte viac V Číne to vrie. Celý svet chodí na futbal a my sedíme doma v maskách

Platí „veľký brat ťa sleduje“, čo dokonale popísal George Orwell už pred vyše sedemdesiatimi rokmi vo svojom slávnom diele.

Hayya kartu pred niekoľkými mesiacmi Katarčania ešte nepoznali. Podobný systém skúšali aj vlani na Arabskom pohári, ktorý bol generálkou majstrovstiev sveta a konal sa v presne rovnakom termíne do 18. decembra. Ten však ideálne nefungoval.

Investovali do systému množstvo času i peňazí, aby ho zdokonalili. Každý, kto prekračuje hranice, má Hayya kartu už v mobile a mnohí účastníci z celého sveta ju dostali aj poštou domov.

Zdá sa, že keď Katarčania vychytajú všetky muchy, mohla by sa práve Hayya karta stať ich patentom, novým produktom, ktorý by mohli importovať aj do iných krajín, ktoré sa chystajú organizovať veľké podujatia. Je však otázne, či ich hostia budú mať z takejto vymoženosti radosť.

debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022