Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Ronaldo tŕpol až do konca. Portugalci prežili infarktový záver

Portugalskí futbalisti majú za sebou víťazný vstup do MS v Katare. Vo štvrtkovom zápase H-skupiny v Dauhe zdolali reprezentáciu Ghany 3:2, strelecky sa v ich drese presadili Cristiano Ronaldo, Joao Felix a Rafael Leao. Ronaldo sa stal prvým hráčom v histórii, ktorý zaznamenal gól na piatich rôznych svetových šampionátoch.

24.11.2022 16:00 , aktualizované: 19:04
Cristiano Ronaldo Foto:
Cristiano Ronaldo pred zahrávaním pokutového kopu.
debata (2)

Ronaldo sa stal prvý hráčom v histórii, ktorý zaznamenal gól na piatich rôznych svetových šampionátoch. V prvom stretnutí „háčka“ medzi Uruguajom a Kórejskou republikou sa zrodila remíza 0:0.

Portugalsko si v ďalšom zápase v pondelok 28. novembra o 20.00 SEČ zmeria sily s Uruguajom, o 14.00 SEČ nastúpi Ghana proti Kórejskej republike.

H-skupina – 1. kolo:

Portugalsko – Ghana 3:2 (0:0)

  • Góly: 65. Ronaldo (z 11 m), 78. Joao Felix, 80. Leao – 73. A. Ayew, 89. Bukari. ŽK: Pereira, Fernandes – Kudus, A. Ayew, Seidu, Williams. Rozhodovali: Elfath – Atkins, Parker (všetci USA), 42.662 divákov.
  • Portugalsko: Costa – Cancelo, Dias, Pereira, Guerreiro – Neves (77. Leao) – B. Silva (88. Palhinha), Fernandes – Otavio (56. Carvalho), Ronaldo (88. Ramos), Joao Felix (88. Joao Mario)
  • Ghana: Ati-Zigi – Seidu (66. Lamptey), Djiku, Amartey, Salisu (90.+2 Semenyo), Baba – Kudus (77. Bukari), Partey, Abdul Samed (90.+2 Kyereh), A. Ayew (77. J. Ayew) – Williams

Africký tím vyrukoval na favorita s defenzívnou taktikou, ktorá v prvom polčase slávila úspech. Cez päťčlenný obranný val Ghany sa podarilo dostať v 10. minúte Ronaldovi, po šikovnej kolmici si však v rozhodujúcej chvíli nespracoval loptu ideálne a Ati-Zigiho neprekonal.

Už o chvíľu sa portugalský kapitán ocitol v ďalšej dobrej šanci, jeho hlavička po rohu nebola presná. Okrem týchto dvoch zábleskov portugalský tím v prvom polčase nenadchol, jeho hre chýbalo tempo a moment prekvapenia.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

Ghane taktické zámery vychádzali a na bezgólovom priebehu nič nezmenila ani situácia po polhodine hry. Ronaldo síce do tretice dokázal rozvlniť sieť, lenže predtým v šestnástke odtlačil súperovho obrancu a rozhodca gól neuznal.

Ghana sa po prestávke začala viac vysúvať dopredu, prvoradá však bola bezchybná defenzíva. V 55. minúte vypálil Kudus tesne vedľa ľavej žrde, bola to vôbec prvá ofenzívna hrozba Ghany v zápase. Portugalci pokračovali v letargickom a stereotypnom ofenzívnom výkone z prvého polčasu.

Až prišla lopta na Ronalda do pokutového územia a nedovolený zákrok Salisua, po ktorom rozhodca ukázal na biely bod. Ronaldo jedenástku premenil a stal sa prvým hráčom v histórii, ktorý sa strelecky presadil na piatich svetových šampionátoch – 1:0.

Ghane sa rýchlo podarilo vyrovnať, keď Kudusovu spätnú prihrávku aj s dávkou šťastia upratal do siete A. Ayew – 1:1. Nerozhodný stav však dlho nevydržal. Joao Felix dostal od Fernandesa kolmú prihrávku za chrbát ghanskej obrany a prekonal vybiehajúceho brankára súpera – 2:1.

Rozhodená Ghana inkasovala opäť už o dve minúty neskôr, na konci rýchlej kontry bol striedajúci Leao – 3:1. Gólostroj sa nezastavil, Ghana tesne pred koncom strelila kontaktný gól zásluhou Bukariho – 3:2. Záver sľuboval drámu, ale Ghane sa už v deväťminútovom nadstavení nepodarilo vyrovnať.

Uruguaj ani Kórea nevystrelili na bránku

Futbalisti Uruguaja remizovali v úvodnom zápase skupiny s Kórejskou republikou 0:0. Oba tímy vystrelili v zápase spolu pätnásťkrát, do priestoru bránky však nemieril ani jeden pokus.

Na druhý zápas H-skupiny nastúpili o 17.00 SEČ. Portugalsko a Ghana. Uruguaj sa stretne v pondelok 28. novembra o 20.00 s Por­tugalskom. Kórejčania si v ten istý deň o 14.00 zmerajú sily s Ghanou.

Uruguaj – Kórejská republika 0:0 (0:0)

  • Rozhodovali: Turpin – Danos, Gringore (všetci Fr.), ŽK: Caceres – Cho Gue-sung, 41.663 divákov
  • Uruguaj: Rochet – Olivera (79. Vina), Godin, Gimenez, Caceres – Vecino (78. De La Cruz), Bentancur, Valverde – Nunez, Suarez (64. Cavani), Pellistri (88. Varela)
  • Kórejská republika: Kim Seung-gyu – Kim Jin-su, Kim Young-gwon, Kim Min-jae, Kim Moon-hwan – Jung Woo-young, Hwang In-boem – Na Sang-ho (74. Lee Kang-in), Lee Jae-sung (74. Son Jun-ho), Son Heung-min – Hwang Ui-jo (74. Cho Gue-sung)
Luis Suárez v zápase proti Kórejčanom na MS 2022. Foto: Profimedia
Luis Suárez Luis Suárez v zápase proti Kórejčanom na MS 2022.

Úvodná štvrťhodina zápasu sa niesla v znamení vysokého tempa, najmä zo strany Kórejčanov. Pramenilo z toho však veľa nepresností a medzihra viazla. Prvý sa dostal do nebezpečnej pozície v 19. minúte Uruguajčan Valverde, ktorý si nabehol na dlhý pas, ale z ťažkej pozície mieril nad Kimovu bránu.

V 27. minúte to Kórejčania prehnali s pressingom a Uruguaj vyrazil do otvorenej obrany, avšak rýchlu kontru štyroch proti trom zahatal veľmi zlou prihrávkou Olivera. Na opačnej strane mal v 33. minúte veľkú príležitosť otvoriť skóre nikým nekrytý Hwang Ui-jo, ktorý však nezužitkoval presnú spätnú prihrávku od Kim Moon-hwana.

V 43. minúte bol blízko gólu Uruguaj, keď si dobre načasoval výskok pri rohovom kope kapitán Godin, ale Kórejčanov zachránila pravá žrď.

Od druhého polčasu bolo cítiť, že ani jeden z tímov nechcel urobiť veľkú chybu, z ktorej by pramenil dôležitý gól. V 63. minúte sa ocitol v jednej z mála nádejných pozícií uruguajský útočník Nunez, ale v súboji 1 na 1 sa kľučkou vytlačil mimo palebnú pozíciu.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

V poslednej polhodine mali viac z hry Juhoameričania, ktorí mali loptu častejšie na kopačkách a snažili sa hľadať voľné priestory v kórejskej defenzíve. Osud do vlastných rúk chcel vziať v 90. minúte Valverde, ktorého ďalekonosná prudká strela opečiatkovala pravú žrď Kimovej brány.

Následne na opačnej strane chyboval pri rozohrávke brankár Rochet, ale Son jeho zaváhanie nepotrestal a zápas sa skončil bez gólov.

Hlasy aktérov /zdroj AFP/:

Diego Alonso, tréner Uruguaja: „Prvý polčas, najmä prvých 20 minút, sme sa trápili a nedokázali im zobrať loptu. Bolo však dobré, že sme sa potom dokázali prispôsobiť a v druhom polčase sme dominovali. Základná zostava bola postavená na ofenzívnych hráčoch. Chýbala nám presnosť, aby sme si vytvorili viac šancí, kombinovali sme menej ako zvyčajne.“

Paolo Bento, tréner Kórejskej republiky: „Bol to z našej strany veľmi dobrý zápas, v prvom polčase sme boli lepší, mali sme veľa momentov, keď sme kontrolovali zápas. Po zmene strán sme nehrali najlepšie, bolo cítiť kvalitu súpera, ale aj napriek tomu sme si počínali dobre.“

Diego Godin, kapitán Uruguaja: „Na takomto turnaji nie je čas na výčitky, musíme myslieť na ďalší zápas. Musíme zlepšiť veci, ktoré sa dajú. Máme hráčov, ktorí vedia dať do hry oveľa viac.“

Son Heung-min, krídelník Kórejskej republiky: „Bol to môj prvý zápas po troch týždňoch, spoluhráči mi veľmi pomohli. Ešte nás čakajú dva zápasy a pokúsime sa byť lepší. Je príliš skoro hovoriť o postupe, musíme dať do toho všetko v nasledujúcich dvoch zápasoch, aby sme sa tam dostali. Ghana je veľmi silný tím, ale ako kapitán budem pripravený dať do toho všetko.“

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022