Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Nemci po proteste podľahli Japoncom. Sedemgólový koncert Španielov

Futbalisti Nemecka prekvapujúco prehrali v stredajšom prvom zápase E-skupiny na MS v Katare s Japonskom 1:2. V Al Rajáne favoritovi nevyšla záverečná polhodina, keď ich súper uzemnil hernou modernou i dôraznejším zakončením.

23.11.2022 16:02 , aktualizované: 20:32
Japonsko, futbal Foto: ,
Radosť japonských futbalistov z vyrovnávajúceho gólu proti Nemcom. Ázijský tím skóroval ešte raz.
debata (35)

V druhom stretnutí E-skupiny rozstrieľali Španieli Kostariku 7:0.

Duely druhého kola v tejto vetve sa hrajú v nedeľu, o 11.00 Japonsko s Kostarikou, o 20.00 sa v šlágri dňa stretnú Španieli s Nemcami.

E-skupina – 1. kolo:

Nemecko – Japonsko 1:2 (1:0)
Góly: 33. Gündogan (z 11 m) – 75. Doan, 83. Asano. Bez kariet. Rozhodovali: Barton – Morán (obaja Salvádor), Zeegelaar (Surinam), 42.608 divákov
Nemecko: Neuer – Süle, Rüdiger, Schlotterbeck, Raum – Kimmich, Gündogan (67. Goretzka) – Gnabry (90. Moukoko), Müller (67. Hofmann), Musiala (79. Götze) – Havertz (79. Füllkrug)
Japonsko: Gonda – Sakai (75. Minamino), Itakura, Jošida, Nagatomo (57. Mitoma) – Endo, Tanaka (71. Doan) – Ito, Kamada Kubo (46. Tomijasu) – Maeda (57. Asano)

10 najväčších prekvapení v histórii MS Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1954: Západné Nemecko - Maďarsko 3:2...

Nemci pred výkopom reagovali na rozhodnutie FIFA o zákaze kapitánskych pások v dúhových farbách kritikou pri tímovej fotografii. Hráči základnej jedenástky si prekryli ústa pravou rukou.

Ich prevaha bola očakávaná a jasná a keď sa v 8. minúte Japonci len pre ofsajd neujali vedenia, v štatistike mali 5 presných prihrávok k 53 súperovým.

Aj v nasledujúcom priebehu síce Nemci hrozili svojimi plastickými kombináciami, pričom v rozohrávke chybovali a z nízkeho, ale z rýchleho pressingu Japoncov sa udialo niekoľko nebezpečných kontier.

V 20. minúte vyslal spoza šestnástky takmer gólovú bombu Kimmich a nemecký dispečer bol aj strojcom situácie, ktorá viedla k otvoreniu skóre. Presnou polodiagonálou uvoľnil naľavo vo vápne Rauma, po faule brankára nasledovala penalta, ktorú Gündogan presvedčivo premenil.

Nemecko, Japonsko Čítajte aj Veľavravné gesto pred šéfom FIFA. Nemci si na tímovej fotografii zakryli ústa

V nadstavenom čase Nemci pridali druhý gól, ktorý neplatil pre ofsajd a tak stav 1:0 nezodpovedal ich 81-percentnej prevahe, ozrutnému počtu 444 presných prihrávok a strelám 13:1 (4:0 na bránu).

Chvíľu trvalo, kým to favorit rozpumpoval aj v druhej časti. Kým Japonci zintenzívnili pokusy o protiútoky, Musiala predviedol parádnu individuálnu akciu s tesným zakončením a blízku ku gólu bola aj strela Gündogana.

Keď to začalo v moderne kmitajúcom nemeckom stroji škrípať a súper sa dostal do hry, zrazu sa udiala drsná minútka pred japonským brankárom. Gonda najprv eliminoval zblízka Gnabryho i gólom kričiacu dorážku Hoffmana a v dohrávaní akcie predviedol ďalší rozprávkový zákrok, opäť po Gnabryho strele.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

Zápas sa dostal do skvelých otáčok, Neuer fantasticky vyrazil strelu Asana, dorážka Sakaia šla vedľa a potom Japonci v podstate nemeckým spôsobom vyrovnali.

Iskrivú akciu zo stredu na krídlo a odtiaľ na päťku zakončil striedajúci Doan najprv do Neuera, no vzápätí zavesil do siete. Stav 1:1 Nemcov nezobudil a druhým gólom ich po rýchlej akcii a dravom krídelnom prieniku potrestal ďalší striedajúci hráč Asano.

Nemci síce v závere takmer vyrovnali po strele Goretzku, ale predtým mal ďalšie šance víťazný tím, ktorý predviedol skvelý druhý polčas.

Gestá futbalistov Nemecka v ich prvom zápase na MS Fotogaléria - 9 fotiek Všetky fotky
Viacerí futbalisti Nemecka nastúpili proti...

Hansi Flick, tréner Nemecka: "Je to brutálne rozčarovanie. Úplne zaslúžene sme viedli 1:0 a potom sme zahodili viacero šancí. Japonsko nás totálne deklasovalo v efektivite. Individuálne chyby, ktoré k tomu viedli, sa nesmú stávať. Musíme však teraz hráčov nastaviť na ďalšie zápasy, lebo keď klesnú na duchu, čaká nás skorý a nepekný návrat do vlasti.

Manuel Neuer, kapitán Nemecka: „Je to obrovské sklamanie, úplne frustrujúce. Ešte ani kátko po zápase som nevedel pochopiť, že sme naozaj prehrali. Že sme si to takto ľahko nechali vziať z rúk.“

Hajime Morijasu, tréner Japonska: „Vedeli sme, že nemôžeme hať len na obranu. Prestavili sme systém a hráči ho hneď pochopili. Oslavujeme tento veľký úspech, ale nie dlho, musíme sa koncentrovať na ďalšie zápasy.“ (zdroj: APA)

Gólostroj Španielov

Futbalisti Španielska triumfovali vo svojom prvom zápase na 22. MS. V Dauhe potvrdili úlohu favoritov a po dominantnom výkone rozstrieľali Kostariku 7:0. Dva góly strelil Ferran Torres, po jednom pridali Dani Olmo, Marco Asensio, Gavi, Carlos Soler a Alvaro Morata.

Gavi sa vo veku 18 rokov a 110 dní stal najmladším strelcom Španielov v histórii MS. Futbalisti „La Roja“ na predchádzajúcom šampionáte v Rusku vypadli v osemfinále po jedenástkovom rozstrele s domácim tímom. Majstri sveta z roku 2010 však začali v Katare vysokým triumfom a sú na čele tabuľky o skóre pred Japonskom.

E-skupina, 1. kolo:

Španielsko – Kostarika 7:0 (3:0)
Góly: 31. a 54. F. Torres (prvý z 11 m), 11. Olmo, 21. Asensio, 74. Gavi, 90. Soler, 90.+2 Morata, ŽK: Calvo, Campbell (obaja Kostarika). Rozhodovali: Mohamed – Al Hammadi, Al Mahri (všetci SAE), 40.013 divákov.
Španielsko: Simon – Azpilicueta, Rodri, Laporte, Alba (64. Balde) – Busquets (64. Koke) – Gavi, Pedri (57. Soler) – F. Torres (57. Morata), Asensio (69. Williams), Olmo
Kostarika: Navas – C. Martinez (46. Waston), Fuller, Duarte, Calvo, Oviedo (82. Matarrita) – Campbell, Borges (72. Aguilera), Tejeda, Bennette (61. Ruiz) – Contreras (61. Zamora)

Španieli začali aktívnejšie, ale šance Daniho Olma a Marca Asensia ostali nevyužité. V 11. minúte si Olmo vymenil loptu s Gavim, spracoval si ju a nedal šancu brankárovi Keylorovi Navasovi. Rovnako aj Asensio prvú šancu nepremenil, no pri druhej už nezaváhal.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

Jordi Alba nacentroval zľava a útočník Realu Madrid zvýšil na 2:0. To však nebolo všetko zo strany Španielov v prvom polčase, keďže Alba vybojoval pokutový kop a Ferran Torres ho bez problémov premenil. Futbalisti Kostariky sa potom dostali pred brankára Unaia Simona, no ani z priameho kopu ho neohrozili.

Druhá časť sa začala rovnako ako prvá, keď Španieli dominovali v držaní lopty a nepúšťali súpera k ničomu. V 54. minúte Gavi našiel v šestnástke Torresa, ktorý z otočky prekonal po druhý raz Navasa a zvýšil už na 4:0. Luis Enrique ho však krátko na to vystriedal za Alvara Moratu.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

Útočník Atletica Madrid sa dostal po šiestich minútach od príchodu na ihrisko do šance, no netrafil bránu. V 74. minúte sa však dostal za obranu Kostariky, prihrali do šestnástky a Gavi z voleja upravil na 5:0.

Španieli excelovali a vypracovali si aj ďalšie šance. V 90. minúte Carlos Soler zvýšil na 6:0 a v nadstavenom čase zavŕšil Morata drvivý triumf Španielov.

Gavi, najmladší strelec Španielska na MS: „Nikdy som si to nevedel predstaviť. Viem, že som najmladší hráč v tíme, ale každého rešpektujem. Na ihrisku to je však iné a vydávam zo seba to najlepšie, čo vo mne je.“

Sergio Busquets, kapitán Španielska: „Prišiel som sem s cieľom užiť si to bez ohľadu na to, ako sa to skončí. Očividne som bližšie k tomu, aby to boli moje posledné MS.“

Luis Fernando Suárez, tréner Kostariky: „Neudržali sme sa na lopte tak, ako sme to mali v pláne. Mali sme problém zaznamenať tri alebo štyri úspešné prihrávky za sebou.“ (zdroj: AP, AFP)

Standings provided by Sofascore
Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale
35 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #nemeckí futbalisti #Katar 2022