Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Góly dáva aj zo šatne, ale MS sú zakliate. Bolí to, vraví Lewy

Kapitán odchádza zo šatne posledný... Dlho-predlho sme čakali na Štadióne 974 na Roberta Lewandowského. Po súboji poľských futbalistov s Mexikom mu nebolo do spevu, ale nakoniec sa objavil v mixzóne.

23.11.2022 14:07
Guillermo Ochoa Foto: ,
Mexický brankár Guillermo Ochoa so spoluhráčmi zastavujú Roberta Lewandowského.
debata

Každý cíti aj stres a strach

V stretnutí mohol rozhodnúť, ale po necelej hodine nepremenil pokutový kop, skončilo sa bez gólov. „Penalty sú lotéria, ak ju nepremeníš, ťažko sa to vysvetľuje. Keby sme vopred vedeli, čo sa stane, bolo by všetko oveľa jednoduchšie,“ krčil ramenami.

Lewy, ako oslovujú Poliaci svojho lídra, si vybojoval penaltu sám dravým prienikom v súperovej šestnástke.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

Rozhodca Beath faul nepostrehol, až neskôr prerušil hru, pozrel si VAR a nariadil pokutový kop. Brankár Guillermo Ochoa vystihol smer lopty. Lewandowski spálil druhú penaltu v krátkom čase, nedávno zlyhal aj v drese Barcelony.

„Rozhodol som sa ju zahrať inak, mieril som nad zemou k žrdi, nevyšlo to. Ospravedlňujem sa, bolí to.“

Tréner Czeslaw Michniewicz sa ho zastal:

„Niečo také sa už stalo aj iným veľkým hráčom – Socratesovi, Zicovi, Platinimu, Maradonovi… Je to škoda, viem, že Robert chce na MS streliť gól, nie je to pre neho jednoduchá situácia.“

Lionel Messi po prvom zápase na MS. Čítajte aj Arabi narušili argentínsky sen o titule. Lewandowski sklamal Poliakov

Poľskí komentátori kritizujú trénera za príliš defenzívnu taktiku. Sťažuje pozíciu aj Lewandowskému.

"Proti Mexiku sme hrali veľmi dobre v obrane, ale musíme hrať s väčšou vervou v útoku. Keď sme na súpera viac pritlačili, mal problémy. Na MS každý cíti aj stres a trochu strach.

Útočníkovi sa ťažko behá na vlastnej polovici, ale plníme úlohy, ktoré nám dáva tréner. Keď sa nám otvorí priestor, naskytne šanca, dôležité je, aby sme ju využili.

Môžem si priať, aby som dostal loptu v pokutovom území, ale je to ťažké. Akceptujem spôsob, akým hráme," vraví 34-ročný Lewandowski.

Ktoré kluby majú v Katare najviac hráčov? Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
7. Tottenham Hotspur: 11.
Jeho hráči v...

Keď má chýrny strelec formu, dá gól aj zo šatne, ale svetový šampionát je pre neho zakliaty. Proti Mexiku nastúpil na štvrtý zápas v najprestížnejšom turnaji, ešte neskóroval.

Kapitána Poliakov máta Rusko, pred štyrmi rokmi sme videli podobnú situáciu po zápase s Kolumbiou. V ňom Poliaci podľahli 0:3, druhá prehra znamenala koniec postupových nádejí.

Stále sníva o prvom góle

Zlomený Lewandowski pôsobil rezignovane a koketoval s myšlienkou ukončiť reprezentačnú kariéru. Vyjadroval sa podobne ako teraz v Dauhe:

„Boli sme opatrní a bojazliví. Nehrali sme našu hru, neukázali to, čo vieme, na čo máme.“

Lionel Messi Čítajte aj Jasný odkaz. Kamery zachytili debatu medzi Messim a nabudeným Arabom

V národnom drese nastrieľal v 135 zápasoch 76 gólov. S touto bilanciou je najlepším poľským kanonierom všetkých čias.

Vysokú výkonnosť potvrdzuje aj po odchode z Bayernu Mníchov. V drese Barcelony si pripísal 18 gólov vo všetkých súťažiach, iba Erling Haaland (23) a Kylian Mbappé (19) ich dali v piatich najlepších ligách viac.

Dopláca na to, že Poliakom sa na posledných veľkých turnajoch vôbec nedarí. So šampionátom v Rusku sa lúčili ako prvý európsky tím. A vlani na Eure prehrali dokonca aj so Slovenskom, ktoré na šampionáte nič svetoborné neukázalo.

Tam však Lewandowski robil, čo mohol. Zo štyroch poľských gólov strelil tri.

Robert Lewandowski. Foto: Profimedia
16 Poľsko Lewandowski Robert Lewandowski.

Pred úvodným zápasom v Katare sa ani on netajil, že tento šampionát je jeho posledným. Tešil sa najmä na zápas s Argentínou a s Lionelom Messim, ktorý takisto chystá rozlúčku.

„Teším sa na túto možnosť. Messi je hráč, ktorý zmenil futbal,“ vraví Lewandowski. Po prvom kole však hrozí, že veľkým súperom v ňom už nemusí ísť o postup…

Najlepší futbalista sveta rokov 2020 i 2021 sníval o tom, že do tretice mu veľký šampionát vyjde a najmä, že zruší kliatbu a pripíše si aj na MS premiérový gól. „Urobím pre tento môj sen maximum,“ sľuboval.

Lucas Hernandez Čítajte aj Ďalší úder pre obhajcu. Turnaj v Katare pre jednu z opôr netrval ani štvrťhodinu

Ešte nie je všetkým dňom koniec.

„Teraz berieme aj bod. Aj ja chcem zabudnúť, čo sa stalo v súboji s Mexikom. Zostávame optimisti. Musíme byť uvoľnenejší a sebavedomejší. Všetko závisí od nás už v zápase proti Saudskej Arábii. Potrebujeme tri body. Boj o postup sa nekončí,“ uzavrel poľský futbalový idol.

5. Lionel Messi Dávame do pozornosti Kto je najlepší strelec? Štatistiky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Lewandowski #MS 2022 vo futbale #poľskí futbalisti #Katar 2022