Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Davies zahodil penaltu, Belgicko si cení triumf. Modrič a spol. nezačali víťazne

Futbalisti Maroka a Chorvátska remizovali 0:0 v stredajšom prvom zápase F-skupiny na MS v Katare.

23.11.2022 12:59 , aktualizované: 22:35
debata (2)
Kapitán Chorvátov Luka Modrič v zápase proti... Foto: SITA/AP, Themba Hadebe
Luka Modrič Kapitán Chorvátov Luka Modrič v zápase proti Maroku.

V Al Chore mal zápas prevažne solídne tempo, ale málo gólových šancí. Prvotriedne výkony podali len aktívne superhviezdy Achraf Hakimi a Luka Modrič.

V druhom zápase skupiny zdolali Belgičania Kanadu 1:0.

Duely druhého kola v tejto vetve sa hrajú v nedeľu, o 14.00 Belgicko s Marokom, o 17.00 sa Chorváti stretnú s Kanadou.

F-skupina – 1. kolo:

Maroko – Chorvátsko 0:0
ŽK: Amrabat. Rozhodovali: Rapallini – Belatti, Bonfa (všetci Arg.). 59.407 divákov.
Maroko: Bono – Hakimi, Saiss, Aguerd, Mazraoui (60. Attiat-Allal) – Ounahi (82. Sabiri), Amrabat, Amallah – Ziyech, Boufal (65. Ez Abde) – En-Nesyri (81. Hamdallah)
Chorvátsko: Livakovič – Juranovič, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozovič – Vlašič (46. Pašalič), Modrič, Kovačič (79. Majer), Perišič (90. Oršič) – Kramarič (71. Livaja)

Úvod vyznel sľubne, oba tímy nasadili tempo a dôraz, hoci vzruchy pre bránkami pribúdali pomaly. Nižšia akosť šancí vyplývala aj z početnosti streľby, za 45 minút sa Maročania pokúsili zakončiť štyrikrát, Chorváti len raz, ale nikto medzi žrde.

Maročania prvýkrát zahrozili až v 13. minúte a potom mali fázu, v ktorej Ziyech a Hakimi motali hlavu súperovej obrane. Tej často tradične vypomáhal a ohromný akčný rádius predvádzal hĺbkový špílmacher Modrič.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

Reprezentačný veterán zbieral a rozdával lopty po celej ploche ihriska, ale na jeho tri-štyri prihrávky do nebezpečných priestorov spoluhráči reagovali neskoro.

Mierna herná prevaha Chorvátov údernejšie vyvrcholila v nadstavenej dvojminútovke, v ktorej sa zrodili prvý strela na bránku i prvá gólová šanca, ktorú po Vlašičovom zakončení z päťky reflexívne zlikvidoval Bono.

Po obrátke prišlo zakrátko k sériovým vzruchom. Maročania pohrozili dvojitou šancou a Mazraouiho hlavičkou zblízka, Chorváti po rohu tiež zakončovali dvakrát, ale Lovren to mal zo šiestich metrov na dlhú nohu.

Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

V 64. minúte výrazný Hakimi ponúkol zakončenie spoluhráčom na malé vápno a o minútu neskôr tvrdo a presne vystrelil spoza šestnástky. Postupom času tempo upadalo, Maročania už boli pasívnejší a z Modričovho herného „diktátu“ vznikali len menšie hrozby na kopačkách jeho váhajúcich útočníkov.

Zápas, ktorého úroveň v záverečnej štvrťhodine klesla do hlbokého podpriemeru, sa dohral za piskotu divákov.

Ktoré kluby majú v Katare najviac hráčov? Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
7. Tottenham Hotspur: 11.
Jeho hráči v...

Walid Regragui, tréner Maroka: "Hrali sme proti skutočne výbornému mužstvu. V strede poľa bolo lepšie. My sme sa pokúšali, čo to šlo, napokon je to pre nás dobrý výsledok. Moja úcta tímu za jeho výkon v takomto intenzívnom zápase, v ktorom nás skvele podporili diváci. Máme šancu postúpiť do osemfinále.

Luka Modrič, kapitán Chorvátska: „Bol to ťažký zápas, postupne sme sa dostali do rytmu a v závere polčasu sme mohli aj skórovať. Potom sme v tom pokračovali, ale nedarilo sa nám proti pevnej obrane súpera presadiť. Je to prvý zápas, v ďalšom to iste bude lepšie a remíza nie je na zahodenie.“

(zdroj: APA)

Belgičania odštartovali tesnou výhrou

Belgickí futbalisti zvládli svoj prvý zápas na MS v Katare, keď v Al Rajáne zdolali Kanadu 1:0.

Alphonso Davies z Bayernu Mníchov mohol zámorský tím v 10. min poslať z jedenástky do vedenia, no nepresadil sa. V 44. minúte tak rozhodol Michy Batshuayi.

Belgický brankár Thibaut Courtois kryje penaltu... Foto: SITA/AP, Nathan Denette
Thibaut Courtois Belgický brankár Thibaut Courtois kryje penaltu Alphonsa Daviesa z Kanady.

Kanaďania postúpili na MS iba druhýkrát v histórii a premiérovo od roku 1986. V Mexiku pri svojej prvej účasti prehrali všetky tri zápasy, postupne proti Francúzsku, Maďarsku a Sovietskemu zväzu.

Zámorský tím nestrelil ani jeden gól a túto štatistku zatiaľ nezmenil ani na tohtoročnom šampionáte.

Belgičania naopak obhajujú v Katare tretie miesto z Ruska a úspešne vstúpili do turnaja aj pri Perzskom zálive, keď tesne zdolali Kanadu a patrí im prvé miesto v skupine.

F-skupina, 1. kolo:

Belgicko – Kanada 1:0 (1:0)
Gól: 44. Batshuayi. ŽK: Carrasco, Meunier, Onana – Davies, Johnston. Rozhodovali: Sikazwe (Zamb.) – Dos Santos (Angola), Marrengula (Moz.), 40.432 divákov.
Belgicko: Courtois – Dendoncker, Alderweireld, Vertonghen – Castagne, De Bruyne, Witsel, Carrasco (46. Meunier) – Tielemans (46. Onana), Batshuayi (78. Openda), E. Hazard (62. Trossard)
Kanada: Borjan – Johnston, Vitoria, Miller – Hoilett (58. Larin), Hutchinson (58. Kone), Eustaquio (81. Osorio), Laryea (74. Adekugbe) – Buchanan (81. Millar), David, Davies

Kanaďania boli v úvode zápasu aktívnejší a dostali sa do niekoľkých šancí, najväčšiu mali v 10. minúte. Junior Hoilett rozohral rohový kop, lopta sa dostala k Tajonovi Buchananovi, no jeho strelu zblokoval rukou Yannick Carrasco.

Nemecko, Japonsko Čítajte aj Sústreďme sa na futbal. Švajčiari nebudú nasledovať Nemcov

Hra síce potom pokračovala, ale rozhodca ju po chvíli prerušil, keďže dostal informáciu od VARu a išiel sa pozrieť na videozáznam. Po jeho preskúmaní rozhodol o pokutovom kope pre Kanadu, no Alphonso Davies z Bayernu Mníchov nedokázal prekonať Thibauta Courtoisa.

V 23. minúte zahrozili aj Belgičania. Eden Hazard prenikol do šestnástky, prihral Yourimu Tielemansovi, ktorý našiel ešte Michy Batshuayiho, ale ten trafil len brániaceho Kamala Millera.

Kanaďania pokračovali v aktívnej hre, ale v prvom polčase sa nakoniec tešili z gólu Belgičania. Toby Alderweireld predviedol dlhý odkop za obranu súpera a Batshuayi nedal šancu brankárovi Milanovi Borjanovi.

Japonsko, Nemecko Čítajte aj Ošiaľ v Tokiu, výsmech z Brazílie. Pozrite si reakcie na japonský obrat

Reprezentanti Kanady sa aj v druhej časti tlačili pred belgickú bránu, no napriek tomu sa im nedarilo skórovať. V 80. minúte po centri Alistaira Johnstona hlavičkoval Cyle Larin, ale Courtois opäť podržal svoj tím.

Belgičania pozornou obranu už nedovolili súperovi viac šancí a udržali tesný jednogólový náskok. Kanaďania vyhrali na strely 21:9, ale v ofenzíve boli jaloví.

Thibaut Courtois, brankár Belgicka: „Máme tri body, ale úprimne to je jediné, čo sa dá o tomto zápasepovedať. Je to ťažké hodnotiť, nepodali sme optimálny výkon. Bol to veľmi náročný zápas a počas celého priebehu sme čelili veľkému tlaku Kanady. V ďalších stretnutiach musíme byť lepší v držaní lopty, hľadaní lepších priestorov a obsadzovaní hráčov. Sme však radi za triumf v prvom zápase na šampionáte.“

Roberto Martinez, tréner Belgicka: "Nebol to vôbec jednoduchý zápas. Kanada bola rozhodne lepšia ako my a vedeli, akým herným štýlom sa chcú prezentovať. Ich tím sa na turnaj veľmi tešil. Museli sme hľadať trocha iný prístup ako im čeliť.

Tešíme sa z troch bodov vzhľadom na priebeh stretnutia a to, že proti nám kopali penaltu. Existuje veľa elementov, prečo si tento triumf treba vážiť. Dôležité bolo vstúpiť do turnaja úspešne a teraz máme na čom stavať."

John Herdman, tréner Kanady: „Som veľmi hrdý na výkon svojho tímu, ale nakoniec nemáme ani jeden bod. Musíme to vnímať tak, že sme mali príležitosť na veľkú senzáciu, no nevyužili sme ju. Tím pracoval kvalitne napriek neúspechu.“

Standings provided by Sofascore
2 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #Luka Modrič #chorvátski futbalisti #marockí futbalisti #Katar 2022