Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V Číne to vrie. Celý svet chodí na futbal a my sedíme doma v maskách

Zábery na davy fanúšikov bez masiek na majstrovstvách sveta v Katare vyvolávajú v Číne hnev. Tamojší ľudia - vyčerpaní tvrdými obmedzeniami z Covidu-19 - začínajú spochybňovať výnimočný prístup svojej vlády, zatiaľ čo zvyšok sveta žije aj s vírusom.

24.11.2022 09:20
Čína, Covid Foto:
Čína a ostatní, to sú dnes dva svety.
debata (13)

Čína je poslednou veľkou ekonomikou, ktorá sa stále pokúša potlačiť šírenie koronavírusu a naďalej zatvára celé mestá, uzatvára štvrte a miliónom ľudí prikazuje povinné testy.

Krajinu sužuje variant Omicron, denné prípady dosiahli v stredu počet 29 157 – čo je málo v porovnaní s väčšinou ostatných krajín. Pre Čínu je to však pomaly tohtoročný domáci rekord.

Podľa analytikov Nomury úrady od utorka uvalili viac ako štvrtinu čínskej populácie do určitej formy karantény, čo je v kontraste s hlučnými davmi na majstrovstvách sveta v Katare. Čínski používatelia sociálnych sietí začínajú byť zúfalí.

Sasan Khademnematolahi Čítajte viac Každý Iránec pozná Hamšíka. Ale s jeho účesom by si u nás nezahral

„Niekto sleduje zápasy majstrovstiev sveta osobne na štadióne a bez masky, niekto bol mesiac zamknutý doma bez toho, aby mohol vyjsť z dverí,“ uviedol na Twitteri používateľ z Guangdongu. „Kto mi ukradol život? Nepoviem,“ dodal.

Ďalší používateľ Weibo z provincie Shaanxi uviedol, že je zo svojej krajiny „sklamaný“.

„Majstrovstvá sveta vo futbale umožnili väčšine Číňanov vidieť skutočnú situáciu v zahraničí,“ napísal používateľ.

Na sociálnych sieťach sa v utorok začal šíriť otvorený list, ktorý spochybňuje politiku krajiny v súvislosti s Covidom-19. Jeho autor sa v ňom pýta, či je „Čína na tej istej planéte ako Katar.“ Samozrejme, neskôr ho cenzori odstránili z platformy.

617494764 Čítajte viac Nemajú iné starosti? Nemci chcú ísť kvôli trestom za pásky na súd

Zápasy majstrovstiev sveta vysiela v Číne štátna CCTV – tá istá vysielacia spoločnosť, ktorá bombardovala domáce publikum negatívnymi správami o masových úmrtiach a chaose spôsobenom Covidom u svojho geopolitického rivala, v Spojených štátoch.

Hnev verejnosti nad zdanlivo svojvoľnými obmedzeniami nedávno prepukol pri zriedkavých protestoch, napríklad ako tento mesiac v juhočínskom Guangzhou, kde stovky obyvateľov vyšli do ulíc napriek povinnej karanténe.

Ktoré kluby majú v Katare najviac hráčov? Fotogaléria - 15 fotiek Všetky fotky
7. Tottenham Hotspur: 11.
Jeho hráči v...
13 debata chyba