Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

S Francúzmi oslavoval titul. Na MS nosí legendárnu čiapku

Niektorí sa smejú, že v hľadisku sedí Bob Marley. To by však slávny jamajský muzikant musel vstať z hrobu... Niekomu by zasa mohol pripomínať aj hrdinu z našich mladých liet Sandokana. Za exotickým výzorom, oblečením i správaním sa skrýva etiópsky novinár Girum Seifu.

22.11.2022 19:45
ms2018-girum Foto:
Športové úspechy robia radosť. Zjednocujú ľudí, to je veľmi dôležité, tvrdí Girum Seifu.
debata

Mnohí ho zastavia, odfotografujú sa s ním, prehodia dve-tri vety. Púta pozornosť a prinajmenšom vo svojej rodnej krajine je aj populárny.

Obdivuje Abebeho Bikilu
Má dlhé čierne vlasy, uhrančivý pohľad, svojský spôsob vyjadrovania sa. Girum je však aj príjemný spoločník.

Na prvý pohľad upúta pletená čiapka na jeho hlave. Práve vďaka nej sa stal známym. Pred štyrmi rokmi sa ocitol v Moskve na ihrisku po finálovom zápase MS a priamo na ploche oslavoval s Francúzmi titul.

739313557 Čítajte viac Maracana tu nikdy nebude. Na to Kataru nestačia žiadne peniaze

V eufórii, ktorá vládla, mu čiapku venoval Benjamin Mendy, obranca Manchestru City. Odvtedy sa pre Giruma stal tento doplnok oblečenia talizmanom, súčasťou jeho imidžu.

„Mendy pochádza zo Senegalu a na čiapke sú národné farby jeho krajiny. Podobné sú aj na vlajke Kamerunu. V Rusku som bol na mojich prvých majstrovstvách sveta a mal som šťastie dostať sa do blízkosti majstrov sveta hneď po finále. Fotografie z týchto osláv sa stali známymi, uverejnili ich naše médiá, veľká reportáž bola v televízii,“ vysvetľuje Girum.

WCup France Australia Soccer Čítajte viac Francúzi sa bavili futbalom. Dánsko zakoplo a zamotalo skupinu

Pracuje v Addis Admass Newspaper, športovým novinárom je dvadsať rokov. Venuje sa futbalu a najmä atletike. „Futbal je u nás mimoriadne populárny a atletika zasa mimoriadne úspešná. Celý svet pozná našich vynikajúcich bežcov. Národným hrdinom je Abebe Bikila, aj pre mňa je to najväčší športovec. Zostane navždy v našich srdciach.“

Bikila ako prvý Etiópčan vybojoval olympijské zlato, v Ríme 1960 vyhral maratón, ktorý bežal bosý. O štyri roky triumf obhájil v Tokiu, čo sa dovtedy nikomu nepodarilo. „Samozrejme, mali sme a stále máme aj iných skvelých bežcov, spomeniem ešte aspoň Haileho Gebrselassieho, ktorý získal takisto dve zlaté olympijské medaily – v behu na 10-tisíc metrov,“ pripomína Girum.

Palce drží Senegalu
Zdôrazňuje, že v Etiópii nie je život pre mnohých ľudí jednoduchý. „Športové úspechy im robia radosť. Zjednocujú ľudí, to je veľmi dôležité,“ pokračuje Girum.

Lionel Messi po prvom zápase na MS. Čítajte viac Arabi narušili argentínsky sen o titule. Lewandowski sklamal Poliakov

V Katare pôsobí päť etiópskych novinárov, hoci ich reprezentanti sa na šampionát nikdy doteraz neprebojovali. Viackrát sa však kvalifikovali na Africký pohár národov a v dávnejšej minulosti žali na ňom aj úspechy. V roku 1962 boli jeho hostiteľmi a získali titul. To však Girum ešte nebol na svete. Má 45 rokov.

V boji o Katar postúpila Etiópia z prvého kola, ale v skupine ju potom preskočili Ghana a Juhoafrická republika. „Všetci by sme si želali, aby sa naši reprezentanti predstavili aj na svetovom šampionáte, ale je to v silnej konkurencii iných tímov veľmi ťažké. Kto vie, možno sa nám to podarí o štyri roky,“ vraví.

Lionel Messi Čítajte viac Messi jedenástku kopal, Anglicko nie. Majú arbitri dvojaký meter?

V Katare by si želal úspech africkej krajiny, čo by potvrdilo vzostup futbalu na kontinente. Trochu ho sklamala úvodná prehra Senegalu, minuloročného finalistu Afrického pohára, nezvládol záver pondelkového zápasu s Holandskom.

„Senegalu najviac verím z afrických krajín, držím mu palce. Pri dobrom vývoji by sa mohol dostať ďaleko, možno až do semifinále. Na titul však budú iní kandidáti, ja som favorizoval Argentínu, som zvedavý, ako sa teraz vyrovná s utorňajšou nečakanou prehrou,“ uzavrel etiópsky novinár.

10 najväčších prekvapení v histórii MS Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
1954: Západné Nemecko - Maďarsko 3:2...
Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Etiópia #MS v Katare 2022