Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Francúzi sa bavili futbalom. Dánsko zakoplo a zamotalo skupinu

V úvodnom zápase D-skupiny medzi Dánskom a Tuniskom sa zrodila prvá bezgólová remíza na MS v Katare. Vo večernom stretnutí si obhajcovia titulu z Francúzska poradili s Austráliou 4:1.

22.11.2022 15:59 , aktualizované: 23:06
WCup France Australia Soccer Foto: ,
Francúzsky útočník Olivier Giroud strelil do bránky Austrálie dva góly a s 51 zásahmi v reprezentácii vyrovnal národný rekord, ktorý doteraz držal Thierry Henry.
debata

Podľa očakávania sa tak Francúzi usadili s tromi bodmi v čele tabuľky D-skupiny, Tunisko s Dánskom majú po bode a posledné miesto patrí Austrálii. Po nečakanom výsledku sa Tunisania dostali do hry po postup do osemfinále MS, čo by pred začiatkom turnaja predpokladal len málokto.

Dvojgólový Giroud vyrovnal legendu

V drese obhajcov titulu sa proti Austrálii dvakrát gólovo presadil Olivier Giroud a vyrovnal tak reprezentačný rekord Thierryho Henryho. Obaja majú v národnom tíme na konte 51 presných zásahov.

Francúzi si zopakovali začiatok svetového šampionátu spred štyroch rokov, keď tak isto nastúpili v prvom zápase proti Austrálii (2:1). Tentokrát však potvrdili úlohu favorita jednoznačnejšie, triumf spečatili v druhom polčase dvoma gólmi v priebehu troch minút. Úvodný gól padol do ich bránky, keď z výstavnej akcie skóroval Craig Goodwin.

Jeden presný zásah si pripísal aj kanonier Kylian Mbappe a odvrátil tak scenár z vlaňajších ME. Tam zostal bez gólového zápisu.

D-skupina, 1. kolo:
Francúzsko – Austrália 4:1 (2:1)
Góly: 32. a 71. Giroud, 27. Rabiot, 68. Mbappe – 9. Goodwin. Rozhodovali: Gomes – Siwela (obaja JAR), Phatsoane (Les.), ŽK: Duke, Irvine, Mooy (všetci Aus.), 40.875 divákov
Francúzsko: Lloris – Pavard (89. Kounde), Konate, Upamecano, L. Hernandez (13. T. Hernandez) – Tchouameni (76. Fofana) – Griezmann, Rabiot – Dembele (77. Coman), Giroud (89. Thuram), Mbappe
Austrália: Ryan – Atkinson (Degenek), Souttar, Rowles, Behich – Mooy – McGree (73. Mabil), Irvine (85. Baccus) – Leckie, Duke (56. Cummings), Goodwin (74. Kuol)

Austrálčania zaskočili úradujúcich šampiónov v 9. minúte. Souttar našiel centrom z obrany Leckieho, ktorý si poradil s dvoma obrancami a poslal krížnu prihrávku na Goodwina. Ten poslal loptu do protipohybu Llorisa a otvoril skóre.

Francúzsky tréner Deschamps musel po inkasovanom góle riešiť aj zranenie obrancu Lucasa Hernandeza, ktorého nahradil mladší brat Theo. Favorit odpovedal tlakom, na ktorý súper reagoval stiahnutím sa do obranného bloku.

Argentina WCup Soccer Čítajte viac Arabský komentátor šalel od radosti. Historický deň podporil aj kráľ

Ďalší gól bol vyrovnávajúci – Austrálčania odvrátili v 27. minúte hrozbu z rohového kopu, no vzápätí sa o center na hranicu malého vápna postaral práve Theo Hernandez. Ten našiel Rabiota, ktorý nezaváhal.

Už o päť minút neskôr viedli Francúzi – do šance sa dostali po chybe Atkinsona pri rozohrávke. Loptu mu vzal Rabiot, ktorému pomohol pätičkou Mbappe a stredopoliar Juventusu posunul loptu pred prázdnu bránku Giroudovi.

617494764 Čítajte viac Nemajú iné starosti? Nemci chcú ísť kvôli trestom za pásky na súd

V druhom dejstve mal po peknej výmene s Giroudom veľkú šancu Mbappe, no útočník Paríža Saint-Germain minul. O chvíľu si vymenil loptu s Theom Hernandezom, ktorý poslal prihrávku Griezmannovi.

Ten prekonal brankára Ryana, na čiare ho však zastúpil Behich. Pretrvávajúci tlak priniesol nakoniec gól aj Mbappemu, ktorý skóroval hlavičkou z hranice malého vápna po centri Dembeleho a o tri minúty zvýšil na 4:1 Giroud. „Socceroos“ neprichádzali s iniciatívou a Deschamps tak pristúpil k niekoľkým striedaniam a doprial oddych Tchouamenimu i Dembelemu.

hlasy po zápase /zdroj: APA/
Graham Arnold, tréner Austrálie: „Zvládli to, sú predsa majstri sveta. Prvý polčas sme hrali dobre, po prestávke na hráčov doľahla únava. Svoje mužstvo pochválim, hrali proti obhajcom a môžu byť hrdí na svoj výkon.“
Olivier Giroud, strelec dvoch gólov Francúzska: „Spokojní môžeme byť až so záverom, úvod nebol veľmi vydarený. Naša reakcia však bola rýchla, chvíľu po vyrovnávajúcom góle sme už viedli. Stále je čo zlepšovať, do vedenia sa musíme dostať rýchlejšie a mohli sme pridať aj ďalšie góly. Triumf pomôže dynamike, morálke a dôvere v mužstve.“

Nepomohol ani návrat Eriksena

Dánsky stredopoliar Christian Eriksen sa v stretnutí s Tuniskom predstavil po prvýkrát na vrcholnom podujatí po vlaňajšom srdcovom kolapse na ME.

Tunisania sa v prvom polčase prezentovali aktívnou hrou, ale ich gól v 23. minúte neplatili pre ofsajd. Predčasne sa z presného zásahu tešili po prestávke aj Dáni, ktorí mali v druhej časti mierne navrch, ale ani oni nedokázali prekonať obranu súpera.

Dáni odohrajú ďalší zápas v sobotu 26. novembra proti favoritovi skupiny z Francúzska (17.00). Tunisko nastúpi v ten istý deň proti Austrálii (11.00).

D-skupina, 1. kolo:
Dánsko – Tunisko 0:0
Rozhodovali: Palazuelos – Mendez, Paredes (všetci Mex.), ŽK: Kristensen, Jensen – Khenissi, 42.925 divákov.

Dánsko: Schmeichel – A. Christensen, Kjaer (65. Jensen), Andersen – Maehle, Höjbjerg, Eriksen, Delaney (45+1. Damsgaard), Kristensen – Dolberg (65. Cornelius), Skov Olsen (65. Lindström)
Tunisko: Dahmen – Bronn, Meriah, Talbi – Abdi, Laidouni (88. Sassi), Skhiri, Drager (88. Wajdi)- Msakni (80. Mejbri), Slimane (67. Sliti) – Jebali (80. Khenissi)

Prvý polčas mal vysoké tempo, ktoré lepšie zvládali africkí futbalisti. Tunisania predviedli dobrú organizáciu hry v defenzíve a hrozili aj na súperovej polovici. Dáni sa nedokázali takmer vôbec presadiť v hre po zemi, a tak boli nútení skúšať to centrovanými loptami do pokutového územia.

Tam si však Tunisania postrážili dôležité priestory a dokázali vždy loptu odvrátiť do bezpečia. V 23. minúte dostal dlhú prihrávku za obranu Isam Jebali, ktorý síce zakončil akciu presne, radosť mu však prekazil ofsajdový verdikt.

Lionel Messi po prvom zápase na MS. Čítajte viac Arabi narušili argentínsky sen o titule. Lewandowski sklamal Poliakov

Tunisko nepoľavilo v aktivite, ten istý hráč sa dokázal uvoľniť v súperovej šestnástke v 43. minúte a Dánsko podržal brankár Kasper Schmeichel, ktorý vyrazil lob tuniského útočníka na roh.

V 55. minúte sa podarilo Dánom prelomiť obranu súpera a v páde zakončil úspešne Skov Olsen, ale pár sekúnd pred gólom bol v jasnom ofsajde Mikkel Damsgaard. Tento moment však „nabudil“ dánsky tím k ešte výraznejšej aktivite.

739330216 Čítajte viac Dajte ten klobúk dole! Katar je už na dúhové farby alergický

V 69. minúte nebezpečne vystrelil spoza šestnástky Christian Eriksen a dobrým zákrokom sa blysol brankár Aymen Dahmen. O minútu neskôr rozohral kapitán Dánska rohový kop, po ktorom mohol na zadnej žrdi otvoriť skóre striedajúci Andreas Cornelius, ale v krkolomnej pozícii v blízkosti bránkovej čiary nedokázal sklepnutú loptu usmerniť do bránky. Ani v závere sa skóre nezmenilo a na prebiehajúcich MS sa tak zrodila prvá bezgólová remíza.

hlasy po zápase /zdroj: AP a APA/:
Kasper Hjulmand, tréner Dánska: „Hrali sme príliš nervózne a pomaly. Niet pochýb o tom, že sme hrali pod naše možnosti. Situácia sa komplikuje, ale nie je koniec. Stále sme v polovici turnaja, aj keď hlavy by sme mali vyššie, keby sme dosiahli lepší výsledok.“
Jalel Kadri, tréner Tuniska: „Podpora fanúšikov bola pre nás pozitívnym faktorom. Psychicky nás to veľmi povzbudilo a veríme, že v tom budeme pokračovať v ďalších zápasoch. Dobre sme si počínali po taktickej i fyzickej stránke.“
Aissa Laidouni, stredopoliar Tuniska: „Chceli sme vyhrať a myslím si, že sme na to mali šance, ale nakoniec sme spokojní aj s remízou.“

Má Argentína najkrajšie fanúšičky na MS? Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Ženská krása je v Dauhe nežiadaná, ale krásne...
Katar 2022 Dávame do pozornosti Víťazi a porazení. Tabuľky MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #francúzska futbalová reprezentácia #dánska futbalová reprezentácia #Kylian Mbappé #MS v Katare 2022