Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Arabi narušili argentínsky sen o titule. Lewandowski sklamal Poliakov

Futbalisti Saudskej Arábie sa postarali o najväčšie prekvapenie na MS. V úvodnom súboji C-skupiny šokovali topfavorita na titul. Argentínu v čele s Lionelom Messim zdolali 2:1. V druhom súboji Mexiko remizovalo s Poľskom 0:0, keď pokutový kop v druhom polčase nepremenil Robert Lewandowski.

22.11.2022 13:08 , aktualizované: 18:58
Lionel Messi po prvom zápase na MS. Foto:
Lionel Messi si takto vstup do šampionátu nepredstavoval.
debata (9)

Po úvodných súbojoch tak má C-skupina senzačného lídra. So ziskom troch bodov tróni na čele Saudská Arábia pred dvojicou Mexiko a Poľsko. Argentíne patrí posledné, štvrté miesto.

Saudi pretrhli sériu Argentíny

Saudská Arábia nečakaným víťazstvom ukončila argentínsku sériu 36 zápasov bez prehry. Juhoamerický tím naposledy prehral v roku 2019 v semifinále Copa America s Brazílou 0:2.

V zápase poslal favorita v 10. minúte do vedenia Lionel Messi z penalty, ktorý skóroval už na štvrtom šampionáte, no po prestávke zariadili šokujúci obrat Saleh Al-Sheri a Salem Al-Dawasri. Saudská Arábia štartuje na šiestych MS, najlepšie si viedla v roku 1994, keď prehrala v osemfinále.

Šancu na reparát bude mať Argentína v sobotu 26. novembra, keď nastúpi proti Mexiku (20.00), Saudi odohrajú svoj druhý zápas v C-skupine v rovnaký deň proti Poľsku (14.00).

C-skupina, 1. kolo:
Argentína – Saudská Arábia 1:2 (1:0)
Góly: 10. Messi (z 11 m) – 48. Al-Shehri, 53. Al-Dawsari. Rozhodovali: Vinčič – Klancnik, Kovačič (všetci Slov.), ŽK: Al-Malki, Al-Bulaihi, Al-Dawsari, Abdulhamid, Al Abed, Al-Owais, 88.012 divákov.
Argentína: E. Martínez – Molina, C. Romero (59. Li. Martinez), Otamendi, Tagliafico (71. Acuňa) – de Paul (59. Fernandez), Paredes – Di Maria, Messi, Gomez (59. Alvarez) – La. Martinez
Saudská Arábia: Al-Owais – Abdulhamid, Tambakti, Al-Bulaihi, Al-Shahrani (90.+9 Al-Breik) – Al-Buraikan (89. Asiri), Kanno, Al-Malki, Al-Faraj (45.+4 Al Abed, 89. Al-Amri), Al-Dawsari – Al-Shehri (78. Al-Ghanam)

Favorit sa od úvodu zahryzol do súpera, už po necelých dvoch minútach mal veľkú šancu Lautaro Martinez, ale jeho pokus k žrdi vytlačil Al-Qwais. V 9. minúte fauloval Abdulhamid v šestnástke Leandra Paredesa v snahe o zakončenie, arbiter Vinčič aj s pomocou VAR-u ukázal na biely bod.

Messi penaltu s prehľadom premenil. Ten istý hráč dostal loptu za obranu v 23. minúte, obišiel brankára, ale gól pre ofsajd neplatil. Z gólu sa predčasne tešil aj Lautaro Martinez o štyri minúty neskôr, keď po pase Rodriga de Paula prehodil vybiehajúceho brankára, ale ani tento gól pred tesný ofsajd neplatil. A rovnaká situácia nastala aj v 35. minúte, keď opäť zakončujúci Martinez stál v postavení mimo hry.

Lionel Messi Čítajte viac Messi jedenástku kopal, Anglicko nie. Majú arbitri dvojaký meter?

Po prestávke Saudi šokovali favorita v 48. minúte, keď prihrávku pred šestnástku podcenili obaja argentínski stopéri a Saleh Al-Sheri krížnou strelou okolo brankára k vzdialenejšej žrdi vyrovnal. Reakcia favorita neprichádzala a v 53. minúte prišiel druhý šok pre Albicelestes.

K lopte sa dostal Salem Al-Dawasri a presne mierenou strelou poslal Saudov do vedenia. Tréner Argentínčanov Lionel Scaloni zareagoval trojnásobným striedaním, na ihrisko prišli Lisandro Martínez, Julian Alvarez a Enzo Fernandez.

Collage Maker-22-Nov-2022-11.06-AM Čítajte viac Argentína má svojho boha i veľmi krásne baby. Všetci sú v Dauhe

Ešte predtým mali Argentínčania šancu vyrovnať, ale pred Messim dobre zakročil Tambakti. S prichádzajúcim záverom duelu tlak favorita silnel, ale veľkú senzáciu v jeho neprospech už nedokázal odvrátiť ani počas 14 minút nastavenia.

hlasy po zápase /zdroj AP a goal.com/:
Herve Renard, tréner Saudskej Arábie: „Všetky hviezdy na oblohe dnes boli naklonené k nám, ale nezabudnite, že Argentína je stále fantastický tím. Taký je futbal, niekedy sa môžu stať úplne šialené veci.“
Lionel Scaloni, tréner Argentíny: „Teraz musíme v skupine vyhrať oba ďalšie zápasy, aby sme postúpili. Nepodcenili sme súpera, rešpektovali sme ho a nie je to dôvod našej prehry. Saudská Arábia má kvalitný a veľmi dobre fyzicky pripravený tím s technickými hráčmi. Gratulujeme súperovi, hoci je ťažké sa s tým zmieriť. Mohli sme pri milimetrových situáciách viesť 2:0, napokon prišli dva momenty súpera, ktoré zmenili priebeh zápasu.“
Lionel Messi, útočník Argentíny: „Je to veľmi tvrdá rana. Táto prehra veľmi bolí, ale musíme si naďalej veriť. Nevzdávame sa a v nasledujúcom dueli proti Mexiku pôjdeme za víťazstvom.“

Lewandowski mal na nohe tri body

V druhom stretnutí C-skupiny mali herne navrch Mexičania, ktorí vystrelili celkovo štrnásťkrát. Poliaci hrali v prvom polčase v hlbokom obrannom bloku a viackrát ich podržal aj brankár Wojciech Szczesny. Po druhom stretnutí C-skupiny je tak na čele tabuľky prekvapivo Saudská Arábia, ktorá zdolala favorizovanú Argentínu 2:1.

Lewandowski nepremenil penaltu, ktorú rozhodca Chris Beath nariadil po tom, ako Hector Moreno fauloval práve hráča Barcelony. Najlepší strelec v histórii poľskej reprezentácie sa tak gólovo nepresadil ani vo svojom štvrtom zápase na svetovom šampionáte, v ktorom bola prvýkrát medzi rozhodcami žena.

V úlohe štvrtého arbitra sa predstavila Francúzka Stephanie Frappartová, ktorá má na svojom konte už aj tohtoročné finále Francúzskeho pohára medzi Nice a Nantes (0:1).

C-skupina, 1. kolo:
Mexiko – Poľsko 0:0
Rozhodovali: Beath – Beecham, Schetinin (všetci Aus.), ŽK: Sanchez, Moreno – Frankowski, 39.369 divákov
Mexiko: Ochoa – Sanchez, Montes, Moreno, Gallardo – Herrera (71. Rodriguez), Alvarez, Chavez – Lozano, Martin (71. Jimenez), Vega (84. Antuna)
Poľsko: Szczesny – Cash, Bereszynski, Glik, Kiwior, Zalewski (46. Bielik) – Kaminski, Krychowiak, Szymanski (72. Frankowski) – Zielinski (87. Milik), Lewandowski

Na začiatku zápasu vyvíjali väčší tlak Mexičania. Lozano najprv prekvapil v obrane Kiwiora a o niečo neskôr hlavičkoval po rohovom kope Moreno. Stretnutie pokračovalo v rovnakom duchu, do veľkej príležitosti sa dostali Vega i Gallardo.

Proti druhému menovanému vybehol Szczesny a loptu spred prázdnej brány vzápätí „upratal“ Kaminski. Krátko pred prestávkou Mexičania útočili ešte aktívnejšie a o najväčšie ohrozenie brány sa postaral Sanchez. Poliaci však hrali v obrannom bloku, veľký počet centrov zneškodnil Szczesny. Súper ich predčil 6:1 na strely a mal dve tretiny času loptu v moci.

MS, prekvapenia Čítajte viac Top 10 senzácií: Keď Trnavčan vykopol majstrov sveta a Maďari plakali ako deti

Aj po prestávke mali loptu viac na kopačkách Mexičania, ale obrovskú príležitosť v podobe pokutového kopu dostal ich súper. Do šestnátsky sa predral Lewandowski a VAR dodatočne vyhodnotil v jeho súboji s Morenom faul. Brankár Ochoa však správne odhadol smer jeho nevýrazného pokusu a Poliaci neskórovali ani bezprostredne po penalte.

Iniciatívu prebrali opäť Mexičania a ich súper mal oporu najmä v Szczesnom. Ten si poradil napríklad so strieľaným centrom Alvareza, ktorého smer zmenil Martin. K jednej z mála možností sa dostali aj Poliaci. Krychowiak však nedokázal zakončiť pri rohovom kope a nevyšla mu ani strela z diaľky v úplnom závere. V Katare sa tak zrodila po zápase medzi Dánskom a Tuniskom druhá bezgólová remíza.

Hlasy po zápase /zdroj: Przeglad Sportowy, ČT Sport/
Czeslaw Michniewicz, tréner Poľska: „Výsledok ukázal určité zmeny, ku ktorým sme pristúpili v zostave. Myslím si, že to vyšlo. Na šance Mexika si nepamätám, čakal som na tú našu a prišla. Je to škoda, ale Roberta (Lewandowského) nikto neobviňuje. Mnoho elitných hráčov nedalo na MS gól. Bolo aj pár momentov, keď sme v pokutovom území mohli hrať pokojnejšie. Nevyšlo to.“
Guillermo Ochoa, brankár Mexika: „Bolo to skvelý zápas, stál proti nám dobre pripravený súper. Hráči Poľska pôsobia v elitných kluboch a vedia pohroziť zo štandardných situácií. Za chytenou penaltou sú mesiace práce – náš trénersky štáb mal mnoho informácií, ktoré mi odovzdal. Lewandowski robil klamlivé pohyby, čo je uňho zvykom. Som rád, že sa mi to podarilo.“

Má Argentína najkrajšie fanúšičky na MS? Fotogaléria - 18 fotiek Všetky fotky
Ženská krása je v Dauhe nežiadaná, ale krásne...
Katar 2022 Dávame do pozornosti Kto, s kým a kedy? Kompletný program MS vo futbale

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #Lionel Messi