Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Izrael dôrazne varuje: Irán plánuje útok na futbalové MS. Bojí sa jediného

Futbalový šampionát v Katare sa ešte ani nezačal, ale káuz a nejasností je okolo neho viac ako dosť. Obavy o to, ako to v Perzskom zálive napokon dopadne, naznačil Izrael. Ten totiž pripúšťa, že teheránsky režim by mohol zaútočiť na MS 2022.

21.11.2022 19:56
fanúšikvoia, MS vo futbale Foto:
Protestujúci iránski fanúšikovia na MS.
debata (14)

Generálmajor Aharon Haliva tvrdí, že jediná vec, ktorá momentálne bráni Iránu zakročiť je znepokojenie nad reakciou Kataru. Podľa neho sa Irán blíži k 90-percentnému obohateniu uránu a čoskoro bude skúšať svet, dodáva významný armádny predstaviteľ.

Informuje o tom web Times of Israel a iné svetové médiá…

Šéf Vojenského spravodajstva v pondelok uviedol, že Irán zvažuje útok na Katar, lebo na domácej scéne čelí rastúcemu tlaku celonárodných protirežimných protestov.

Haliva na konferencii Inštitútu pre štúdie národnej bezpečnosti (INSS) v Tel Avive povedal, že protesty, ktoré zachvátili Irán, sú „mimoriadne výnimočné“ a premenili sa na „civilné povstanie“.

„Počet obetí, útoky na národné symboly – to je pre tamojší režim veľmi znepokojujúce, najmä v kombinácii so sankciami, existujúcim medzinárodným tlakom a zložitou ekonomickou situáciou,“ povedal.

Protesty vyvolala smrť mladej ženy Mahsa Aminiovej po jej zatknutí mravnostnou políciou v Teheráne v septembri tohto roku a odvtedy sa rozšírili po celej krajine. Úrady reagovali tvrdým zákrokom, ktorý si podľa Iránskej organizácie pre ľudské práva so sídlom v Osle vyžiadal takmer 400 mŕtvych, pol tucta odsúdených na smrť a viac ako 15-tisíc zatknutých.

Mimochodom, na protest proti zaobchádzaniu so ženami v dnešnom zápase iránski futbalisti neodspievali vlastnú hymnu. Iránski fanúšikovia dokonca počas nej pískali. Irán napokon podľahol Anglicku 2:6.

Sasan Khademnematolahi Čítajte viac Každý Iránec pozná Hamšíka. Ale s jeho účesom by si u nás nezahral

„V rámci režimu existuje skutočné znepokojenie, že je ohrozený. Momentálne preň nevidím riziko… ale ako sa zvyšuje tlak na Irán, vrátane toho vnútorného, iránska odpoveď môže byť oveľa agresívnejšia. Nielen vo svojom regióne, ale aj vo svete,“ povedal Haliva.

„Hovorím vám, že Iránci zvažujú útok aj na majstrovstvá sveta v Katare,“ povedal. „Jediná vec, ktorá ich brzdí, je to, ako budú Katarčania reagovať,“ dodal.

Aj odchádzajúci minister obrany Benny Gantz v súlade s Halivovými komentármi varoval, že Irán môže zaútočiť na Katar, aby spôsobil regionálnu nestabilitu.

„Irán sa snaží zachovať nestabilitu ako stálu vec. V čase, keď je svet okolo neho stabilný a prekvitá, je to opak toho, čo sa deje v Iráne,“ povedal Gantz. „Majstrovstvá sveta budú pravdepodobne jednou z tých udalostí, na ktorých sa bude snažiť vyvolať nestabilitu,“ do­dal.

Najväčší favoriti MS 2022 v Katare Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
16. Poľsko
najväčšie hviezdy: Robert...
14 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán Katar 2022