Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Albión zvalcoval Irán, Holanďania udreli v závere, USA s remízou

Anglickí futbalisti triumfovali vo svojom prvom zápase na 22. majstrovstvách sveta.

21.11.2022 16:14
Anglicko MS gól Foto: ,
Gólová radosť futbalistov Anglicka na MS 2022.
debata (7)

V pondelkovom stretnutí B-skupiny v katarskej Dauhe potvrdili úlohu favoritov a dominantným výkonom zdolali reprezentantov Iránu 6:1. Dva góly „Albionu“ strelil Bukayo Saka, po jednom pridali Jude Bellingham, Raheem Sterling, Marcus Rashford a Jack Grealish. Za Irán sa presadil dvakrát Mehdi Taremi.

Ďalší dvaja účastníci B-skupiny Wales a USA nastúpili proti sebe v pondelok od 20.00 SEČ v meste Al Raján. V piatok 25. novembra sú na programe stretnutia druhého kola B-skupiny Wales – Irán v Al Rajáne (11.00 h) a Anglicko – USA v Al Chore (20.00 h).

Iránski hráči pred úvodným hvizdom nespievali národnú hymnu. Alireza Jahanbakhsh pred duelom povedal, že tím sa spoločne rozhodne, či odmietne spievať hymnu na podporu protivládnych demonštrácií, ktoré v krajine trvajú už vyše dva mesiace.

V premiére na MS 2022 uspeli aj Holanďania. Oranjes v A-skupine zdolali v katarskej Dauhe Senegal 2:0.

Za triumfom ich nasmeroval v 84. minúte hlavičkou Cody Gakpo, čo bola prvá strela Holandska na bránu. V nadstavenom čase pridal druhý gól Davy Klaassen.

Futbalisti Anglicka na MS pokľakli Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Futbalisti Anglicka pred zápasom s Iránom na MS...

B-skupina, 1. kolo

Anglicko – Irán 6:2 (3:0)
Góly: 43. a 62. Saka, 35. Bellingham, 45.+1 Sterling, 71. Rashford, 90. Grealish – 65. a 90.+12 Taremi (druhý z 11m), ŽK: Jahanbaksh, Pouraliganji. Rozhodovali: Claus – Henrique Correa, Simon (všetci Braz.), 45.334 divákov.
Anglicko: Pickford – Trippier, Stones, Maguire (70. Dier), Shaw – Bellingham, Rice – Saka (70. Rashford), Mount (71. Foden), Sterling (70. Grealish) – Kane (76. Wilson)
Irán: Beiranvand (20. H. Hosseini) – Moharrami, Cheshmi (46. Kanaani), M. Hosseini, Mohammadi – Nourollahi (77. Azmoun), Hajsafi, Karimi (46. Ezatolahi) – Jahanbaksh (46. Gholizadeh), Taremi, Pouraliganji

Favorizovaní Angličania začali aktívne a už v 4. minúte sa dožadovali penalty po tom, čo jeden z iránskych obrancov stiahol v šestnástke Maguirea, no rozhodca ani VAR nereagovali. O štyri minúty neskôr rýchlo rozohrali priamy kop, Kane nacentroval z pravej strany a Maguiremu chýbal len kúsok, aby otvoril skóre. Pri akcii sa tvrdo zrazil brankár Beiranvand hlavou s obrancom M. Hosseinim.

ANG IRAN Čítajte viac Zápas Anglicko - Irán sme sledovali online

Po dlhšom ošetrovaní to ešte skúsil, no v 20. minúte ho nahradil H. Hosseini. Úvodný tlak Angličanov síce gól nepriniesol, no vynahradili si to v druhej polovici polčasu. Maguire v 32. minúte ešte len opečiatkoval brvno, no o tri minúty sa po Shawovom centri už presadil hlavou Bellingham.

V 43. minúte zvýšil po Maguireovom sklepnutí hlavou pohotovou strelou Saka a po rýchlej kontre a prihrávke Kanea uzavrel polčasový rezultát na 3:0 Sterling. Rozhodcovia nadstavili až 14 minúte za ošetrovanie Beiranvanda. Angličania v prvom polčase úplne dominovali – mali 82% držanie lopty, na strely vyhrali 8:1 a tie na bránku 4:0.

Iránci poslali do druhej polovice troch nových hráčov, obraz hry sa však veľmi nezmenil i keď Angličania zo začiatku spustili nohu z plynu. Aj tak však bez problémov kontrolovali priebeh duelu a súpera k ničomu nepustili. Po hodine hry pridal svoj druhý gól v zápase Saka a krátko potom prišla aj chvíľa outsiderov.

V 65. minúte sa na pravej strane presadil Moharrami, po ňom získal loptu Gholizadeh, ktorý v šestnástke vysunul najväčšiu hviezdu Iránu Taremiho a ten nekompromisne prepálil Pickforda.

SENEG DUTCH Čítajte viac Zápas Senegal - Holandsko sme sledovali online

Pri akcii sa zranil Maguire a vystriedal ho Dier. Spolu s ním prišli na ihrisko ďalší traja hráči a medzi nimi aj Rashford, ktorému stačilo na gól len niekoľko sekúnd, keď si zasekol obrancu a prestrelil Hosseiniho – 5:1.

Presadil sa aj ďalší striedajúci hráč Grealish, ktorý upravil v 90. minúte na 6:1. Aj v druhom polčase rozhodcovia nadstavili až desať minút a v ôsmej z nich mohol znížiť Azmoun, no jeho tutovku vychytal Pickford. Iránu sa predsa len podarilo skorigovať výsledok, keď VAR nariadil penaltu, ktorú v dvanástej nadstavenej minúte premenil Taremi – 6:2.

Oranjes udreli v závere

Senegal – Holandsko 0:2 (0:0)
Góly: 84. Gakpo, 90.+9 Klaassen, ŽK: N. Mendy, I. Gueye – de Ligt. Rozhodovali: Sampaio – Pires, Boschilia (všetci Braz.), 41.721 divákov.
Senegal: E. Mendy – Sabaly, Koulibaly, Cisse, Diallo (62. Jakobs) – I. Gueye, N. Mendy, Kouyate (73. P. Gueye) – Diatta (74. Jackson), Dia (69. Dieng), Sarr
Holandsko: Noppert – Dumfries, de Ligt, van Dijk, Ake, Blind – Berghuis (79. Koopmeiners), F. de Jong, Gakpo (90.+4 de Roon) – Janssen (62. Depay), Bergwijn (79. Klaassen)

Na štadióne Al Thumama mali prvú veľkú šancu Holanďania, keď sa dostal v šestnástke pred brankára Gakpo, ale namiesto strely sa rozhodol ešte prihrať a nik z jeho spoluhráčov na loptu nedosiahol. Na druhej strane pohrozil strelou spoza šestnástky Sarr, no letela tesne nad. Senegal, ktorý prišiel krátko pred šampionátom o svojho lídra Maneho, sa favorizovaného súpera nezľakol a od úvodu mu bol vyrovnaný partner.

Kane dúhová páska Čítajte viac Žltá karta za dúhovú pásku. FIFA hrozila bezprecedentným trestom

Úradujúci africký majster hral zo zabezpečenej obrany, no v 19. minúte nechal po vlastnom rohu prejsť Holandsko do rýchleho brejku. Frankie de Jong sa ocitol sám pred brankárom, ale premrhal šancu na strelu a nakoniec aj na prihrávku. V 26. minúte sa prihlásil o slovo opäť aktívny Sarr, jeho technický pokus k žrdi odhlavičkoval van Dijk na roh. V závere polčasu namieril Berghuis ľavačkou tesne nad.

Aj po zmene strán pokračoval taktický duel, ani jedno mužstvo príliš neotváralo brány svojej defenzívy, bojovalo sa o každú loptu a ani tempo nebolo príliš vysoké. Holanďania síce viac držali loptu na svojich kopačkách, ale ďaleko od Mendyho bránky a v ofenzíve im to nebolo nič platné. V 54. minúte mieril van Dijk po rohu tesne nad a potom prišli dve dobré šance Afričanov.

V 65. minúte po zisku lopty v strede poľa a rýchlej akcii vystrelil Dia z uhla presne k žrdi, ale vyznamenal sa Noppert. Holandský brankár, ktorý si odkrútil reprezentačnú premiéru a doteraz nechytal ani v európskych pohároch, sa blysol pohotovým zákrokom aj o osem minút po prudkej strele Idrissu Gueyeho. Vyrovnaný duel nakoniec rozhodla situácia z 85. minúty, keď Frankie de Jong poslal zľava center do šestnástky na nabehnutého Gakpa, ktorý hlavou prekonal brankára Mendyho.

Bola to vôbec prvá strela „Oranjes“ na bránu. Vzápätí vyrazil Noppert ďalšiu šancu súpera. Rozhodcovia nadstavili osem minút a v poslednej akcii zápasu sa Holanďania presadili druhýkrát, keď z dorážky trafil Klaassen.

V závere vyrovnal Bale

Hráči USA sa v pondelkovom stretnutí B-skupiny dostali do vedenia po góle Timothyho Weaha v 36. min, no v 82. minúte Gareth Bale z pokutového kopu vyrovnal.

„Draci“ čakali na štart na svetovom šampionáte 64 rokov. Walesania sa vo svojej histórii prebojovali len na jediné MS a to vo Švédsku (1958), kde postúpili po troch remízach v základnej skupine do štvrťfinále.

V ňom podľahli 0:1 neskorším šampiónom z Brazílie po zakončení Pelého pre ktorého to bol prvý šampionátový gól v kariére. Ani na piaty pokus sa tak nedočkali na svetovom šampionáte víťazstva.

Ďalšiu šancu budú mať v piatok 25. novembra, keď sú na programe stretnutia druhého kola B-skupiny. Wales hrá s Iránom v Al Rajáne (11.00 h) a Angličania s USA v Al Chore (20.00 h).

B-skupina, 1. kolo

USA – Wales 1:1 (1:0)
Góly: 36. Weah – 82. Bale (z 11 m), ŽK: Dest, McKennie, Ream, Acosta – Bale, Mepham. Rozhodovali: Al-Jassim – Al-Marri, Al-Maqaleh (všetci Kat.), 43.418 divákov.
USA: Turner – Dest (74. Yedlin), Ream, Zimmerman, Robinson – McKennie (66. Aaronson), Adams, Musah (74. Acosta) – Pulisic, Weah (88. Morris), Sargent (74. Wright)
Wales: Hennessey – Mepham, Rodon, B. Davies – Roberts, Ampadu (90.+5 Morrell), Ramsey, N. Williams (79. Johnson) – Wilson (90.+3 Thomas), Bale, James (46. Moore)

Američania zahrozili ako prví v 9. minúte zápasu, keď Timothy Weah centroval do šestnástky a Joe Rodon si mohol dať vlastný gól, no brankár Wayne Hennessey loptu vyrazil. Z druhej strany prenikol do vápna Antonee Robinson a po jeho prihrávke sa dostal do šance Josh Sargent, ale trafil len do konštrukcie brány.

Reprezentanti USA boli naďalej aktívni a v 36. minúte sa dostali do vedenia 1:0, keď sa Christian Pulisic dostal k lopte v strede ihriska, potiahol ju a vysunul Weaha, ktorý nezaváhal. Wales sa počas prvého polčasu vôbec nevedel presadiť a ani po rohovom kope Harryho Wilsona neohrozil bránku Matta Turnera.

Pred začiatkom druhej časti sa dostal na ihrisko Kiefer Moore, ktorý vystriedal Daniela Jamesa a pomohol oživiť hru „drakov“. Ben Davies mal v 64. minúte dovtedy najväčšiu šancu Walesu, no jeho hlavičku vytesnil Turner mimo bránu. Po následnom rohu mohol skórovať striedajúci Moore, no z výskoku netrafil medzi tri žrde.

V 81. minúte však Tim Ream fauloval v šestnástke Garetha Balea, ktorý ponúknutý pokutový kop premenil a vyrovnal na 1:1. Brennan Johnson mohol otočiť skóre v prospech Walesu, keď sa dostal do úniku, ale jeho strelu chytil americký brankár Turner. Stav už nezmenilo ani deväťminútové nadstavenie.

Standings provided by Sofascore
7 debata chyba