Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Domáci Katar bol slabým súperom, Ekvádor nemal vážne problémy

Ekvádorskí futbalisti zvládli otvárací zápas 22. majstrovstiev sveta. V nedeľňajšom stretnutí A-skupiny v katarskom Al Chore zdolali zásluhou dvoch presných zásahov Ennera Valenciu reprezentáciu organizátora šampionátu 2:0. Katarčania nedodržali tradíciu finálových turnajov, na ktorých domáce mužstvo v úvodnom dueli nikdy neprehralo.

20.11.2022 19:02
Katar 2022 Foto:
Momentka zo zápasu Katar - Ekvádor.
debata (1)

Ďalší dvaja účastníci A-skupiny Holandsko a Senegal budú v akcii v pondelok 20. novembra o 17.00 SEČ. V piatok 25. novembra sú na programe stretnutia druhého kola A-skupiny Katar – Senegal (14.00) a Holandsko – Ekvádor (17.00).

Katar otvoril brány. Začali sa MS vo futbale Fotogaléria - 17 fotiek Všetky fotky
Momentka z otváracieho ceremoniálu MS 2022 v...

A-skupina, 1. kolo:

Katar – Ekvádor 0:2 (0:2)
Góly: 16. a 31. Valencia (prvý z 11 m), ŽK: Al-Sheeb, Almoez, Boudiaf, Afif – Caicedo, Mendez. Rozhodovali: Orsato – Carbone, Giallatini, 67.372 divákov.
Katar: Al-Sheeb – Miguel, Al-Rawi, Khoukhi, Hassan, Ahmed – Al-Haydos (72. Waad), Boudiaf, Hatem – Ali (72. Muntari), Afif
Ekvádor: Galindez – A. Preciado, Torres, Hincapie, Estupinan – Plata, Mendez, Caicedo (90. Franco), Ibarra (68. Sarmiento) – Valencia (77. Cifuentes), Estrada (90. Rodriguez)

Po chybe katarského brankára Al-Sheeba a pasivite jeho spoluhráčov padol bleskový úvodný gól šampionátu, v 3. minúte sa hlavičkou zblízka presadil Valencia. Situáciu však skúmal VAR a pre údajný ofsajd ho neuznal. Ekvádorčanov to nevyviedlo z miery a pokračovali v aktívnej hre.

Ich hrozby zo štandardiek ešte domáci ustáli, o malú chvíľu neskôr však nezachytili dravý prienik Valenciu do šestnástky. Al-Sheeb ho v čistej šanci poslal k zemi a hlavný rozhodca bez váhania nariadil jedenástku, ktorú faulovaný ekvádorský útočník chladnokrvne premenil – 0:1.

Juhoameričania proti neškodnému súperovi kontrolovali dianie na trávniku a po polhodine sa im podarilo zdvojnásobiť náskok. Osamotený Valencia zužitkoval center A. Preciada a prudkou hlavičkou k žrdi nezadržateľne skóroval – 0:2.

Po obojstranne nezáživnej pasáži mohol v nadstavenom čase v prvej ozajstnej príležitosti Katarčanov znížiť Almoez, ale vysoko letiacu loptu hlavou iba pohladil a netrafil bránu.

Katar 2022 Čítajte viac Katar je živá mikrovlnka. Futbalové zostavy tu sypú z rukáva ženy i deti

Druhý polčas sa podobal prvému, Katarčania proti vyspelejšiemu súperovi nemali nárok. Nechýbalo veľa a v 55. minúte mohli prehrávať už rozdielom triedy. Ibarra si šikovne zasekol obrancu, ale Al-Sheeb jeho technický pokus vyrazil.

Ekvádorčania mali nahrané, nehrnuli sa silou-mocou za ďalším gólom. Stačilo im v udržiavacom móde držať súpera na dištanc. Úlohu splnili, Katarčania sa okrem nepresnej strely Afifa nezmohli v ofenzíve takmer na nič. Po vynútenom striedaní dvojgólového hrdinu večera Valenciu už Ekvádorčania nemali ambíciu doraziť súpera, čo sa ten pokúsil využiť.

Pohotovej Muntariho strele v 86. minúte však chýbala presnosť a viac už domáci nestihli vymyslieť. V úvodnom zápase MS sa tak zrodilo zaslúžené víťazstvo Ekvádoru.

Hlasy /zdroj: DPA/

Homad Ahmed, obranca Kataru: „Dúfali sme, že sa predvedieme v krajšom svetle. Ekvádor bol pre nás príliš veľké sústo.“

Felix Sanchez, tréner Kataru: „Ekvádor bol počas celého zápasu lepší a vyhral zaslúžene. Pokúsime sa v ďalšom zápase predviesť lepší výkon.“

Enner Valencia, útočník Ekvádoru a autor oboch gólov: „Rýchle góly nám pomohli. Za stavu 2:0 sme boli na koni a kontrolovali priebeh zápasu. Tešíme sa z víťazného vstupu do turnaja.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022