Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Katar zacinkal mešcom a kúpil si MS. Budú najlepšie, verí šéf FIFA

Futbalový svet sa po dvadsiatich rokoch vracia do Ázie. Na mape pribudne devätnásta krajina, ktorej sa ušla pocta hostiť finálový turnaj majstrovstiev sveta.

18.11.2022 21:30
Katar MS Foto: ,
Futbalový fanúšik z Kataru sa fotí vo fanzóne MS 2022 v Dauhe.
debata

Prvý raz v arabskom regióne, kde veľký futbal videli len z rýchlika a na televíznych obrazovkách.

Katar ho nedostal ako väčšina jeho predchodcov za zásluhy o futbal. Zacinkal najväčším mešcom peňazí a najprestížnejší turnaj si kúpil.

Turnaj za dvesto miliárd dolárov

Neexistuje prívlastok, ktorý by sa nedal spojiť s najväčším tohtoročným športovým sviatkom planéty. Uskutoční sa v najmenšej krajine doteraz. Najbohatší štát pripravil najdrahší turnaj. Odohrá sa v najnetradičnejšom termíne s najkratšími vzdialenosťami.

Zápasy budú na ôsmich štadiónoch, ktoré patria k najluxusnejším a najmodernejším v súčasnosti. Účastníci zinkasujú najvyššie prémie…

Šéf Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Švajčiar Gianni Infantino verí, že sa naplní aj ďalší prívlastok s naj. „Svet je nadšený a Katar pripravený. Spoločne ponúkneme najlepší šampionát. Na ihrisku i mimo neho,“ vyhlasuje optimisticky.

Lenže ešte nezaznel ani úvodný hvizd otváracieho zápasu, v ktorom sa v nedeľu stretne Katar a Ekvádor, šampionátu už prifarili aj menej lichotivé prívlastky – najkontroverznejší a najproblémovejší v histórii. Na Katarčanov sa sype kritika a zvyšuje tlak.

Katarskí šejkovia vrazili dvesto miliárd dolárov do štadiónov, metra, letiska, ciest, infraštruktúry. Stavby pokropila krv robotníkov, migrantov z chudobných krajín, ktorí prišli do dejiska MS za lepšími zárobkami.

štadión MS pivo Čítajte viac Žiadny alkohol! FIFA zmenila pravidlo dva dni pred štartom MS

Humanitárne a ľudskoprávne organizácie upozorňovali na nevyhovujúce podmienky, zlé zaobchádzanie, nízke mzdy. Britský denník The Guardian uviedol, že o život prišlo asi 6500 ľudí.

Katar tieto čísla rezolútne popiera, tvrdí, že vláda urobila v posledných rokoch opatrenia, ktorými zlepšovala podmienky pracovníkov. V lete vládnu pri Perzskom zálive obrovské horúčavy, ktoré si vyžiadali aj obete a nešlo vždy o pracovné smrteľné úrazy.

Určiť objektívne presný počet mŕtvych, priamo súvisiacich s výstavbou, je komplikované. Aktivisti upozorňujú aj na ďalšie diskriminačné a nedemokratické predpisy, najmä prenasledovanie a trestanie ľudí s inou sexuálnou orientáciou.

Laurinec: Nesúhlasím, ale teším sa

Môže táto atmosféra zasiahnuť negatívne aj do chodu turnaja, ktorý vyvrcholí finálovým zápasom 18. decembra?

„Nemyslím si to, táto kritika ovplyvňovala atmosféru v čase príprav a tesne pred turnajom. Keď sa prvý raz kopne do lopty, ostatné veci pôjdu bokom a pozornosť sa sústredí na futbal,“ domnieva sa skúsený funkcionár František Laurinec, ktorý dozeral za Európsku futbalovú úniu (UEFA) na organizáciu ME 2012.

Najväčší favoriti MS 2022 v Katare Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
16. Poľsko
najväčšie hviezdy: Robert...

Nepatril k fanúšikom katarskej kandidatúry.

„Nikdy sa mi to nepáčilo a nepáči sa mi to ani teraz. MS budú asi v najbohatšej krajine v prepočtoch na obyvateľa, ale nie je to futbalová krajina. Šampionát sa však začína, na futbal sa teším, dúfam, že to bude pekný turnaj.“

Nijaký iný organizátor nemal toľko času na prípravu ako Katar. Rozhodlo sa hlasovaním vo výkonnom výbore FIFA už pred dvanástimi rokmi. Laurinec pôsobil osem rokov ako člen výkonného výboru UEFA. Tvrdí, že Európa vtedy nezvolila jednotný postup jej zástupcov.

„Robila to iba v prípade, keď kandidoval európsky štát. Neprijali sme záväzné uznesenie pre našich členov. Každý hlasoval za seba, Platini, ktorý stál na čele UEFA, sa netajil, že podporil Katar, to bola jedna z mála vecí, keď som s ním nesúhlasil. Vtedy bola silnejšia kandidatúra USA. Verdikt bol prekvapujúci, aj pre šéfa FIFA Seppa Blattera, ktorý hlasoval za USA,“ tvrdí Laurinec.

Marek Hamšík Čítajte viac Weiss mu dal dôležitosť, Kozák krídla. Môj syn nikdy nič nevypustil

Na otázku, či to bolo víťazstvo korupcie, odvetil: „Nevylučujem korupciu, ale ani ju nemôžem potvrdiť. Existujú len domnienky. Ale je takmer isté, že Blatter mal iné priority.“

Veľa favoritov a lúčenie legiend

Laurincovi sa nepozdávajú najmä dve veci.

"Nie je optimálne natlačiť také veľké podujatie obrazne povedané na jednu ulicu. Je proti zvyklostiam, aby sa konali MS na takom malom priestore. Keď už sa mali uskutočniť v arabskom svete, privítal by som, aby sa na ňom podieľali tri-štyri krajiny z oblasti Perzského zálivu.

Turnaj nabúral tradičnú termínovú listinu. Národné tímy, najmä európske a latinskoamerické, pricestujú bez spoločnej prípravy. Nastúpia z ligového kola priamo na šampionát, bez oddychu a regenerácie."

Aj táto situácia môže spôsobiť, že turnaj prinesie prekvapenia na úkor favoritov. Niektoré tímy, nielen domáca reprezentácia, ale aj viaceré iné z blízkeho regiónu, budú mať výhodu. Vzhľadom na špecifické podmienky, ale mohli sa aj dlhodobo chystať na turnaj.

Pelé Garrincha Čítajte viac Kto vyhrá MS? Medzi favoritmi je aj krajina menšia ako Slovensko

Na doterajších šampionátoch sa z titulu tešilo len osem krajín. Sedem šampiónov nechýba ani teraz, len Taliani, ktorí vlastnia štyri víťazné trofeje, zbabrali kvalifikáciu. Viac titulov – päť – majú iba Brazílčania, sú zároveň jediní, ktorí sa zúčastnili na všetkých finálových turnajoch od roku 1930.

Odborníci sa zhodujú, že o titule sa opäť rozhodne medzi doterajšími majstrami sveta. Alebo predvianočný čas prinesie šťastie deviatej krajine v poradí? Z čakateľov na najvyššiu poctu sa dáva najviac šancí Belgicku, Portugalsku a Holandsku.

Šampionát prinesie ešte jeden silný motív. Bude rozlúčkou pre dve veľké legendy – Argentínčana Lionela Messiho a Portugalčana Cristiana Ronalda.

Pätnásť rokov šéfovali svetovému futbalu, na šampionáte sa predstavia piaty raz. Výpočet ich úspechov je nekonečný. Ale titul majstra sveta im chýba. Prichádza ich posledná šanca. Opona najväčšieho turnaja planéty sa dvíha…

Hodnota kádrov všetkých účastníkov MS v Katare Fotogaléria - 33 fotiek Všetky fotky
32. Katar - 14 925 000 eur
Najdrahší hráč:...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #futbal #MS 2022 #Katar 2022