Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Katar obviňuje Západ z arogancie: Pozrite, ako sa k migrantom správate vy

Sviatok, ktorý sa koná raz za štyri roky. Na ešte sviatočnejšom mieste, lebo v tomto regióne bude mať premiéru. A predsa atmosféra nie je sviatočná. Usporiadateľská krajina futbalového šampionátu čelí a odráža čoraz väčšiu kritiku.

15.11.2022 20:03
Katar 2022 Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Katar 2022 môže zachrániť už iba výborný futbal.

Britský denník The Guardian píše, že „podujatie, ktoré malo pôsobiť ako most medzi rôznymi kultúrami, sa utápa v obviňovaní a negatívnych pocitoch.“ Svetová tlač naznačuje, že z oslavy, ktorá mala vyzdvihnúť šport bez hraníc, je presný opak. Je ukážkou jeho hraníc…

„Odkedy sme získali česť usporiadať majstrovstvá sveta, Katar bol vystavený bezprecedentnej kampani, ktorej žiadna hostiteľská krajina nikdy nečelila. Najprv sme sa touto záležitosťou zaoberali v dobrej viere a dokonca sme považovali určitú kritiku za pozitívnu a užitočnú. Čoskoro nám však bolo jasné, že kampaň pokračuje, rozširuje sa a jej súčasťou sú výmysly a dvojité štandardy,“ vraví katarský vládca Tamím bin Hamad al-Sání.

Na koberec!

Katar sa stal terčom ostrej kritiky. Nie na jednom, ale hneď na viacerých frontoch. Politické špičky i médiá na Západe doňho búšia predovšetkým za zaobchádzanie s migrujúcimi pracovníkmi, za zákony proti LGBTQ+ komunite a za obmedzenia v oblasti slobody prejavu.

Pôvodná myšlienka bola zrejmá, majstrovstvá sveta majú slúžiť ako skvelá reklama pre Katar. S blížiacim sa termínom úvodného hvizdu však kritika modernej krajiny v Perzskom zálive nielenže neutícha, ale práve naopak – vrcholí.

Napríklad dánsky tím si na šampionáte oblečie dresy s vyblednutým logom výrobcu, pretože spoločnosť Hummel „nechce byť viditeľná na turnajoch, ktoré stoja životy“. Austrálsky tím zasa vytvoril video. Pozastavuje sa v ňom nad „utrpením“ migrujúcich pracovníkov a nemožnosťou katarských LGBTQ+ ľudí „milovať osobu, ktorú si vyberú“.

Kapitáni ôsmich z 32 tímov si kvôli nim na rukáv navlečú dúhovú pásku.

32 dôležitých mužov. Kapitáni tímov na MS v Katare Fotogaléria - 32 fotiek Všetky fotky
Kapitán Argentíny Lionel Messi má z hráčov,...

Desiatky štadiónov počas uplynulých víkendov v európskych ligách zahalili protikatarské transparenty. Londýn hlási, že nezorganizuje žiadnu fanzónu ani verejné sledovanie Albionu na veľkoplošných obrazovkách. Pridáva sa aj Paríž. Ten Paríž, ktorého hlavným futbalovým tromfom je St. Germain. Aký to paradox, lebo ten je v rukách katarských podnikateľov. Starosta mesta Lille označil podujatie za „nonsens“.

Korunu všetkému nasadil dokument z dielne Netflixu – FIFA: Pod povrchom. Je prešpikovaný obvineniami, že Katar si toto podujatie kúpil a ostatní boli kúpení.

Dosiaľ najvážnejší diplomatický spor vyvolala nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová. Sama však cestu do Kataru dlhodobo plánovala. „Existujú kritériá, ktoré sa musia dodržiavať a bolo by lepšie, keby sa turnaje neudeľovali takým štátom.“

V reakcii na to si Katar predvolal nemeckého veľvyslanca na koberec.

Akcia – reakcia

Katarské majstrovstvá sveta rozdeľujú nielen vysokopostavených politikov, ozývajú sa aj celebrity. Richard Madeley, známy britský televízny moderátor, sa vyjadril v štýle – čo na srdci, to na jazyku.

„Robbie Williams ide do Kataru pre peniaze, Black Eyed Peas idú do Kataru pre peniaze, David Beckham podporuje Katar pre peniaze. Všetci tak podporujú tamojší režim. No nemusia to robiť.“

Každý má svoj názor, platí to nielen o Západe. V niektorých častiach sveta, predovšetkým na Blízkom východe, sa mnohí ľudia hnevajú a odpor európskych politických špičiek akoby na druhej strane vyvolával vlasteneckú arabskú jednotu.

Štadión Čítajte viac Toto je iný svet. Futbalové šatne sú ako letisko, šejkovia v nich utopili majland

Dokonca aj v štátoch Perzského zálivu, ktoré už desaťročie vedú spory s Katarom. Jeden populárny hashtag hovorí v arabčine: „Som Arab a podporujem Katar.“ V jednom z príspevkov pod ním sa píše:

„Každý, kto tvrdí, že miluje Katar, musí dokázať, čo hovorí. Dauha je dnes vystavená najohavnejším útokom arogantného Západu, ktorý nás považuje len za spoločnosť z tretieho sveta.“

Na nedávnom zápase v Iraku fanúšikovia klubu Air Force v Bagdade rozvinuli transparent s nápisom: „Stojíme za Katarom 2022.“ Stretnutie Ligy arabských štátov v Alžíri dokonca zahrnulo do svojej záverečnej deklarácie odmietnutie „zákerných kampaní skresľovania a skepticizmu, ktoré ovplyvňujú turnaj ako taký“.

Všetko zaklincovala nedávna karikatúra na titulnej strane francúzskeho satirického časopisu Le Canard enchainé. Zobrazuje bradatých katarských futbalistov oháňajúcich sa sekerami, zbraňami a raketometmi. Samozrejme, že tiež vyvolala pobúrenie.

Hlboko pokrytecké?

Katar obvinenia odmieta rovnako, ako členovia komisie, ktorých Netflix vo svojom dokumente podozrieva z toho, že si ich malý, ale bohatý štát kúpil. Európske výčitky označuje za „hlboko pokrytecké“ a pripomína, ako sa Európa správa k arabským a africkým migrantom.

„Aj nám trvalo desaťročia, kým sme sa stali liberálnou krajinou. Pokrok neprichádza zo dňa na deň, ale krok za krokom. To platilo pre Nemecko a platí to aj teraz pre Katar. OSN ocenila krajinu za jej reformy, len my Nemci ju každý deň urážame,“ vyhlásil srdnato bývalý nemecký minister zahraničia Sigmar Gabriel.

Vo vojne slov a politicky motivovaných prestreliek je momentálne futbal na vedľajšej koľaji. FIFA verí, že už o štyri dni to bude presne naopak.

Takto sa dnes v Európe protestuje proti Kataru Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Aj takto sa dnes v Európe protestuje proti...
5 debata chyba
Viac na túto tému: #Katar 2022