Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Messi zostane pre Argentínu "iba" géniom. Hoc by doviezol z Kataru aj titul

Piatykrát a takmer určite naposledy. Lionelovi Messimu zostáva jediný výstrel.

09.11.2022 14:20
Lionel Messi Foto:
Legendárna fotografia - Lionel Messi a Diego Maradona.
debata (2)

Pravdepodobne najlepší futbalista uplynulých dvoch dekád sa chystá na šampionátovú derniéru. Vlani vymenil klub, chvíľu sa trápil, ale teraz to vyzerá, že je na správnej ceste. Odhodlaný prísť do Kataru v čo najlepšej forme.

Po náročnej prvej sezóne v Paríži St. Germain, v ktorej prekonával traumu z odchodu z Barcelony, sa Argentínčan vracia k tomu, čo ho celý život zdobí – v osemnástich zápasoch bol pri 26 góloch, buď ich strelil, alebo na ne prihral.

Na opačnej strane planéty medzitým jeden národ zadržiava dych a dúfa, že sa sedemnásobný víťaz Zlatej lopty nezraní. Argentína – dva roky po smrti milovaného Diega Maradonu – ožíva Mundialom.

Katar 2022 Čítajte viac Ako Katar vybabral s USA a kde si potom kúpil stíhačky. Blatter začal hovoriť

Je pripravený

Messi bol prvýkrát na majstrovstvách sveta ešte ako tínedžer. Bolo to v Nemecku v roku 2006. Odvtedy strelil v národnom drese rekordných 90 gólov v – opäť rekordných – v 164 zápasoch. Bol kapitánom reprezentácie vo finále šampionátu 2014. Naposledy – v Rusku – to však bolo veľké sklamanie.

„Momentálne sa cítim fyzicky dobre. Lepšie ako vlani pri príchode do PSG. Keď som povedal, že to môžu byť moje posledné majstrovstvá sveta, urobil som to kvôli pokročilému futbalovému veku. Uvidíme po skončení turnaja, ako na tom budem,“ vravel v nedávnom rozhovore pre Direct Sports.

Messi už raz reprezentačnú kariéru ukončil, no po pár týždňoch a po obrovskom tlaku sa vrátil. Všeobecne sa však očakáva, že aj keby po šampionáte národný dres ihneď neodložil, ďalšie štyri roky si ho už obliekať nebude. Aj preto je pod neuveriteľným tlakom.

Je to buď teraz alebo nikdy.

„Pre nás, ako pre všetkých Argentínčanov, je ťažké byť v tejto chvíli pokojní, pretože sme kandidáti na víťazstvo. Ideme bojovať a sme pripravení postaviť sa komukoľvek,“ dušoval sa.

Argentína čaká od roku 1986. Na svojho futbalového boha, ktorý ju privedie na vrchol sveta. No ak má Messi napodobniť Diega Maradonu, potom potrebuje pomoc. Nedokáže to sám. Futbaloví experti sa domnievajú, že v tíme Lionela Scaloniho „síce nie je nikto taký dobrý ako on, no zdá sa, že je to oveľa presvedčivejšie mužstvo ako pred štyrmi rokmi, keď malo šťastie, že sa vôbec dostalo zo skupiny.“

Argentínsky kapitán Lionel Messi. Foto: SITA/AP, Victor R. Caivano
Lionel Messi Argentínsky kapitán Lionel Messi.

A nakoniec, zmenil sa aj Messi. „Na týchto MS bude iný. Je to on, kto teraz núti ostatných hrať, zatiaľ čo na predchádzajúcich šampionátoch mu spoluhráči vždy loptu len odovzdávali,“ povedal Omar Larrosa, majster sveta z roku 1978. Od famóznej desiatky vraj očakávať viac nemožno.

Messi je veľký kapitán. Inšpirácia. Ak Argentína postúpi až do finále v Dauhe, môže prekonať viacero rekordov spätých s majstrovstvami sveta. Finále je však preňho primálo. On chce iba trofej. Jedine tak sa priblíži k legendárnemu Maradonovi, pre väčšinu jeho krajanov najslávnejšiemu Argentínčanovi všetkých čias.

A vôbec, dá sa to?

Z podvodu cnosť

Messi, šampión, ktorý sa úspechmi Maradonovi hádam aj vyrovnal. Avšak nie v očiach miestnych. Pre nich je Diego a Messi až za ním.

Ďaleko za ním!

Keď sme sa nedávno pýtali Fabia Nigra, veľkú postavu 90. rokov bratislavského Slovana, na to, kto je najvýznamnejšou postavou argentínskych dejín, dlho neváhal. „1. Maradona. 2. José de San Martín (vodca v boji za nezávislosť kontinentu od Španielska na začiatku 19. stor., pozn. red.), 3. Juan Perón alebo jeho manželka Evita. Diego čnie nad všetkými, pre nás je ako Boh,“ vyznal sa rodák z mesta Junín, kde aj dnes žije.

Pravda, ani on nezabudol na Messiho. V číro futbalovom prostredí by vraj bol argentínskou dvojkou. Samozrejme za Maradonom a pred slávnym Mariom Kempesom.

Mimochodom, bol to práve Kempes, kto vyhlásil, že aj keby Messi vyhral štyri šampionáty, nikdy nebude ako Maradona.

Diego je Argentína a Argentína je Diego. Dnešná mládež síce jeho kúzla nezažila, ale keď o nich počúva, má vraj zimomriavky. Predstavuje si rok 1986 a dva góly v semifinále proti Anglicku. Hoci ten druhý bol jedným z najväčších futbalových podvodov všetkých čias, Maradonovi je odpustené, krajina ho zaň dokonca zbožňuje.

Veľký Diego Maradona v obrazoch Fotogaléria - 47 fotiek Všetky fotky
Lionel Messi a Diego Maradona na MS 2010.

Boli to roky, keď Argentína mala v živej pamäti neúspešnú vojnu s Veľkou Britániou o Falklandy. Hoci na futbalovom ihrisku ťažko zvediete odvetu, pre – v tom čase – 30-miliónovú krajinu bol Diego ako Dávid, ktorý skolil Goliáša. „A jeho božia ruka? Proti Anglicku sa to vôbec nebralo ako podvod. Skôr ako revanš,“ zamyslel sa pre Pravdu David Depetris, Argentínčan, ktorý si vybudoval kariéru na Slovensku a neskôr ho aj reprezentoval.

Byť novodobým Maradonom je vlastne nemožné. Argentínčania dokonca založili aj cirkev Maradonovu – Iglesia Maradoniana. Má tisíce členov a dokonca aj desatoro. To prvé znie – lopta sa nikdy nesmie dotknúť zeme. Miluj futbal nadovšetko, zvestuj správy o Diegových zázrakoch do celého vesmíru alebo cti všetky futbalové chrámy, v ktorých hrával, to sú ďalšie z prikázaní, ktorými sa riadia.

Majú aj vlastné obrady a nechýba ani sviatosť dospelosti – akási futbalová birmovka. Dostane ju ten, kto dokáže dať gól ľavačkou. Ale pozor, nie nohou, ale rukou. Tak, ako Diego Angličanom v roku 1986.

Doma prorokom

Do svetového šampionátu už veľa času nezostáva. Argentína sa prebúdza. Nádej vkladá do Lionela Messiho. Do hráča, ktorý je podľa nejedného experta už dnes – a podľa štatistík oprávnene – najlepším futbalistom všetkých čias. Doma však nikto nie je prorokom, aj keby si o rodákovi z Rosaria všade inde mysleli, že v histórii nemal páru, Argentína Argentínou zostane.

„Vyrovnať sa Diegovi? To sa nedá. Dúfam, že Argentína vyhrá MS v Katare a pre Lea by to bola krásna čerešnička na torte v jeho veľkolepej kariére. Je tu však jedno veľké ale… To, čo ľudia zažili v Diegovej ére, sa nezopakuje. A bodaj by sa to nestalo, lebo vojnu nikto nechce,“ pripomína Depetris.

Dauha, perla Blízkeho východu, v obrazoch Fotogaléria - 16 fotiek Všetky fotky
Dauha, metropola Kataru, je perlou Blízkeho...

Podľa neho majú jeho krajania v Katare rovnakú šancu ako Francúzi, či Brazílčania, ale to, že z Messiho bude nový Maradona, je nereálne. „On bol iba jeden,“ zdôrazňuje.

Jednoducho, Argentína má svojho Diega – blúdiaceho, obscénneho i hriešneho. Pre ňu „najľudskejšiu zo všetkých postáv v histórii ľudstva,“ tak o ňom písali fanúšikovia po jeho smrti.

A Messi? Pre nás nezaujatých navždy zostane veľkým futbalovým géniom. Pre jeho krajanov však „iba“ géniom.

S titulom alebo bez neho.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lionel Messi #Diego Maradona #Katar 2022