Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Katar pred MS rieši náboženský problém. Kam s opitým Európanom?

Počas blížiacich sa majstrovstiev sveta vo futbale v Katare bude alkohol k dispozícii len na vyhradených miestach. A to vďaka náboženským zásadám. Tie v moslimských krajinách zakazujú požívanie alkoholu na verejnosti.

14.10.2022 15:00
225602956 Foto:
Pivo tradične patrí k futbalovým majstrovstvám sveta. Zóny na vytriezvenie budú novinkou.
debata (4)

Organizátori turnaja teda našli akési riešenie problému. „Miesta, kde môžu ľudia vytriezvieť,“ povedal generálny riaditeľ Svetového pohára Nasser Al Khater.

Do začiatku MS zostáva niečo vyše mesiaca. Samotný termín tohtoročného zápolenia je nezvyčajný, pretože doteraz sa MS konali v letnej sezóne. To má vplyv na ligové zápasy, pretože kluby na nejaký čas pustia špičkových hráčov. FIFA v tomto prípade vyšla tímom v ústrety a plánuje im zaplatiť kompenzáciu za každý deň ich absencie.

Veľkým problémom však bola otázka alkoholu. V Katare je podľa pravidiel moslimského náboženstva zakázané piť alkohol na verejných miestach. Fanúšikovia preto mohli piť len nealko v hotelových baroch. Organizátori však našli riešenie tejto situácie a umožnia im nákup alkoholu vo fanúšikovských zónach. Na špeciálne vyhradených miestach mimo štadiónov.

Aleksandar Čavrič Čítajte viac Poltucet gólov na Tehelnom poli. Slovan stratil náskok, s Bazilejom remizoval

Podľa generálneho riaditeľa MS Nassera Al Khatera budú k dispozícii aj špeciálne zóny, ktoré umožnia fanúšikom vytriezvieť. „Viem, že existujú plány na vytvorenie miest, kde môžu ľudia vytriezvieť, ak požijú alkohol. Bude to preto, aby ste sa uistili, že sú v bezpečí a že s nimi nenastanú žiadne problémy. Myslím, že je to dobrý nápad,“ povedal v rozhovore pre Sky News.

Al Khater spomenul aj o nedostatočný tlak na uvoľnenie zákonov o alkohole. „Alkohol je v Katare dostupný. Je však obmedzenejší, ako môže byť v iných krajinách sveta, či už v Európe, USA alebo iných krajinách na východe. Tentoraz však bude dostupnejší vo vymedzených zónach,“ dodal generálny riaditeľ šampionátu.

Tohtoročné majstrovstvá sveta sa budú konať od 20. novembra do 18. decembra.

Smutné osudy hráčov, ktorí prišli o MS vo futbale Fotogaléria - 12 fotiek Všetky fotky
Duncan Edwards - Anglicko
Bol jedným z...
4 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #MS 2022 vo futbale #futbaloví fanúšikovia #Katar 2022