Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nový tlak na FIFA. Kapitáni európskych tímov chcú v Katare dúhové pásky

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) sa v stredu dostala pod tlak niekoľkých európskych federácií.

21.09.2022 22:12
Manuel Neuer Foto: ,
Nemecký brankár Manuel Neuer s dúhovou kapitánskou páskou.
debata (5)

Tie chcú, aby ich kapitáni nosili počas zápasov majstrovstiev sveta v Katare pásku s dúhovým srdcom na znak boja proti diskriminácii.

Na MS 2022 sa dostalo 13 výberov z Európy a osem z nich sa zapojilo do uvedenej kampane. Nechýbajú medzi nimi ani ostatní dvaja svetoví šampióni – Francúzi a Nemci.

Iniciatíva „One Love“ sa začala v Holandsku a práve tím Oranjes nastúpi 29. novembra v základnej A-skupine MS proti domácemu Kataru.

Dauha, MS vo futbale Čítajte aj Mám sex s mužmi, zvyknite si. Katarský veľvyslanec si vypočul kritiku

Pravidlá FIFA zakazujú tímom priniesť si na šampionát pásky s vlastným dizajnom a trvajú na tom, že musia používať vybavenie poskytnuté strešným orgánom svetového futbalu.

Práve pásky na rukávoch sú najnovším „bojovým priestorom“ pre hráčov, ktorí presadzujú politické posolstvá spojené s majstrovstvami sveta v krajine Perzského zálivu, kde sú vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia kriminalizované a v ktorej už desaťročie dochádza k zlému zaobchádzanou s migrujúcimi robotníkmi na stavbách.

"Nosenie spoločnej pásky v mene našich tímov vyšle jasný odkaz, keďže to sleduje celý svet,“ uviedol vo vyhlásení kapitán anglickej reprezentácie Harry Kane.

Idrissa Gueye. Čítajte aj Bojkotoval gayov a lesbičky. Doma je vďaka tomu futbalista hrdinom

Švajčiarsky futbalový zväz poznamenal, že chce, aby kapitán Granit Xhaka nosil pásku, na ktorej bude „srdce s rôznymi farbami, ktoré predstavujú rozmanitosť ľudstva“.

FIFA predtým podporila pokľaknutia pred úvodnými výkopmi zápasov a teraz sa musí rozhodnúť, či podporí najnovšie snahy niektorých zo svojich najvplyvnejších členských federácií.

Predstavitelia FIFA si však uvedomujú, že gestá, ktorými sa chcú prezentovať európske federácie, by mohli zahanbiť organizátorskú krajinu MS. K záležitosti zatiaľ nevydali žiadne stanovisko.

Nemecko, Maďarsko Čítajte aj V Katare zrejme fanúšikom vezmú dúhové vlajky. Krok vysvetlil generál

Medzi piatimi európskymi účastníkmi MS, ktoré sa zatiaľ nezapojili do iniciatívy One Love, sa nachádza aj Poľsko s kapitánom Robertom Lewandowským.

Hviezdny útočník FC Barcelona však na „mundiale“ v Katare chce nosiť kapitánsku pásku s národnými farbami Ukrajiny, ktorú mu daroval legendárny ukrajinský hráč Andrij Ševčenko.

Týmto chce podporiť susednú krajinu, ktorá čelí nevyprovokovanej vojenskej agresii zo strany Ruska.

Štadión Lusail, dejisko finále MS 2022 vo futbale Fotogaléria - 10 fotiek Všetky fotky
Štadión Lusail, v pozadí hlavné mesto Doha.
5 debata chyba
Viac na túto tému: #MS 2022 vo futbale #dúhová vlajka