Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Telstaru po Al-Rihlu. S touto loptou sa budú hrať MS vo futbale

Je rýchlejšia aj presnejšia. Adidas ukázal prvýkrát podobizeň oficiálnej zápasovej lopty pre šampionát v Katare.

30.03.2022 13:57
Štadión Lusail v Dauhá pre 80-tisíc divákov. Foto:
Štadión Lusail v Dauhá pre 80-tisíc divákov.
debata

V poradí už 14. lopta z dielne nemeckého výrobcu pre potreby MS vo futbale je navrhnutá tak, aby podporovala maximálnu rýchlosť hry. Má byť najrýchlejšou loptou v histórii šampionátov.

Prvou loptou od Adidasu pre MS vo futbale bola Telstar, využitá na majstrovstvách sveta v Mexiku 1970. Najnovšia má názov Al-Rihla čo v preklade znamená „cesta“.

Je inšpirovaná kultúrou, architektúrou a farbami, ktoré sú súčasťou vlajky Kataru. Adidas ukázal podobizeň novej lopty prostredníctvom sociálnej siete.

Al-Rihla bola mesiace testovaná v laboratóriách spoločnosti, vo veterných tuneloch a tiež samotnými futbalistami. Má poskytnúť najvyššiu úroveň presnosti a spoľahlivosti na ihrisku.

„Futbal sa neustále zrýchľuje, preto sú presnosť a letová stabilita kriticky dôležitý,“ uviedla Franziska Löffelmann, riaditeľka dizajnu v spoločnosti.

Lopta bola navrhnutá s prioritou udržateľnosti. Al-Rihla je prvou loptou majstrovstiev sveta, ktorá bola vyrobená výhradne s farbivami a lepidlami na vodnej báze.

Prvé verejné vystúpenie Al-Rihla bude už dnes po boku legiend ako Iker Casillas, Kaká či Farah Jefry, ku ktorým sa pripojí pestrá zmes talentov vrátane nádejných futbalistiek z Kataru, Spojených arabských emirátov, Saudskej Arábie a Egypta.

šport fb šablóna Dávame do pozornosti Aktuality, diskusie, komentáre... Pridajte sa k nám a sledujte našu FB stránku Šport.Pravda.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katar #lopta #MS vo futbale 2022